Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω της μηνιαίας έρευνας για το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας. Στην έκθεση Φεβρουαρίου τα δεδομένα φαίνεται να βελτιώνονται λόγω κυρίως των θετικών μηνυμάτων των τελευταίων μηνών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: "Το Φεβρουάριο 2014 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε καλυτέρευση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές καθώς και στον τομέα των κατασκευών".

Πράλληλα, σημειώνεται: "Η καλυτέρευση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές προκύπτει από τις λιγότερο αρνητικές αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες καθώς και από την κάμψη που παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις τους για την αναμενόμενη ανεργία. Το λιγότερο αρνητικό κλίμα στον τομέα των κατασκευών το Φεβρουάριο σχετίζεται με προσδοκίες των επιχειρήσεων για μικρότερη συρρίκνωση στην απασχόληση το επόμενο τρίμηνο απ’ ό,τι εκτιμούσαν προηγουμένως. Το κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών σημείωσε οριακή άνοδο λόγω θετικότερων αξιολογήσεων για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και τη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο. Το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση δεν παρουσίασε μεταβολή συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Ο ΔΟΣ καταγράφει αύξηση για δέκατο συνεχόμενο μήνα ξεπερνώντας τα επίπεδα της περιόδου Αυγούστου 2011 – Ιανουαρίου 2014. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης το Φεβρουάριο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους καταναλωτές, φαίνεται να συμπίπτει με μια σειρά ευνοϊκών ειδήσεων σχετικά με την Κυπριακή οικονομία όπως η θετική αξιολόγηση από την Τρόικα της υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η ηπιότερη από την εκτιμώμενη ύφεση για το 2013 καθώς και σταθεροποιητικές τάσεις στο τραπεζικό σύστημα που οδήγησαν σε χαλάρωση των περιορισμών στις συναλλαγές. Παραμένει όμως να διαφανεί κατά πόσο η εμπιστοσύνη, ειδικότερα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στον κατασκευαστικό τομέα, ενδυναμώνεται απρόσκοπτα με θετικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία ή αυξάνεται μόνο πρόσκαιρα".