Στον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυση Επενδύσεων (CIPA) επιμένουν οι επιχειρηματικοί φορείς του τόπου όπως μεταφερθεί η εφαρμογή του θεσμού της μονοθυριδικής πρόσβασης (One-stop-shop), ο οποίος ναι μεν υπάρχει στα χαρτιά αλλά δεν λειτουργεί.
Έχοντας χάσει ήδη αρκετές επενδύσεις λόγω της μη παροχής της υπηρεσίας μονοθυριδικής πρόσβασης από τον βαρυφορτωμένο Έφορο Εταιρειών, ο πρόεδρος του CIPA, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επανέλαβε την πρόθεση του Οργανισμού όπως αναλάβει ο ίδιος αυτός το έργο.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας «Doing Business Report 2014», στην οποία η Κύπρος κατέλαβε την 39η θέση ανάμεσα σε 189 χώρες, σε σχέση με την 36η θέση που είχε πέρυσι ανάμεσα σε 185 χώρες.

Ενώ λοιπόν όλοι συμφωνούν ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι μονόδρομος για την κυπριακή οικονομία ώστε να επέλθει η ανάκαμψη και ενώ οι επαφές με επενδυτές του εξωτερικού δίνουν και παίρνουν η κατάταξη της Κύπρου σε θέματα όπως είναι η εγγραφή νέων εταιρειών και η έκδοση άδειας οικοδομής είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικές.

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας Doing Business Report εξετάζει ανά έτος το βαθμό διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε κάθε χώρα και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές αναφοράς για τους επιχειρηματίες-επενδυτές διεθνώς. Η Κύπρος λαμβάνει μέρος για πέμπτη συνεχή χρονιά και ο CIPA υπογραμμίζει την ανάγκη για πάταξης της γραφειοκρατίας, απλοποίησης των διαδικασιών και εκσυγχρονισμού δομών και πρακτικών στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης εγγραφής μιας επιχείρησης στην Κύπρο υποχώρησε περαιτέρω στην 44η θέση από την 37η θέση το 2013. Χρειάζονται έξι διαδικασίες και οκτώ ημέρες, ενώ το κόστος φτάνει το 12,3% του μέσου όρου κατά κεφαλήν εισοδήματος,

Τραγική είναι η κατάσταση όσον αφορά και την έκδοση αδειών οικοδομών. Συγκεκριμένα, απαιτούνται εννέα διαδικασίες και ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εξασφάλιση άδειας οικοδομής είναι 677 μέρες, αντίθετα ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 147 μέρες.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει και ο δείκτης της εκτέλεσης συμβολαίων, σημείο στο οποίο η Κύπρος υποχώρησε στην 110η θέση από την 108η θέση που κατείχε πέρυσι.
Ειδικότερα, χρειάζονται 43 διαδικασίες και 735 μέρες, δηλαδή περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 16,4% του συνολικού κόστους της απαίτησης.
Παρά τη βελτίωση που επετεύχθη στο χρόνο εγγραφής ή μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας χάρη στη μηχανογράφηση των ακινήτων, η Κύπρος υποχώρησε στην 103η θέση από την 99η που κατείχε το 2013 καθώς άλλες βελτιώθηκαν ακόμα περισσότερο. Για τη μεταβίβαση ακινήτου απαιτούνται έξι διαφορετικές διαδικασίες και χρειάζονται 28 μέρες, με το κόστος να αυξάνεται στο 10,3% της περιουσίας της αξίας, από 9,7% το 2013.  

Αδιανόητες είναι και οι καθυστερήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση ηλεκτρισμού. Στο συγκεκριμένο δείκτη η Κύπρος υποχώρησε περαιτέρω στην 108η θέση από την 98η το 2013. Χρειάζονται πέντε διαδικασίες και 247 μέρες, ενώ το κόστος αυξήθηκε στο 96,6% του μέσου όρου κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Όσον αφορά στο δείκτη προστασίας των επενδυτών, η χώρα μας υποχώρησε στην 34η θέση από την 32η θέση το 2013 και την 29η το 2012.
Στον δείκτη εξασφάλισης χρηματοδότησης (παροχή πίστωσης) η χώρα μας το κατατάχθηκε στην 55η θέση χάνοντας τρεις θέσεις από το 2013.
Υποχώρηση υπήρξε και στον δείκτη πληρωμών φόρων, στην 33η θέση από την 31η που κατείχε το 2013. Ο αριθμός των φορολογιών αυξήθηκε στις 30 από 28 πέρσι και 27 το 2012, με το συνολικό κόστος να κυμαίνεται στο 22,5% επί των κερδών. Στον ΟΟΣΑ ο ετήσιων αριθμός των φορολογιών είναι 12 και το ολικό ποσοστό σε φόρους επι των κερδών ανέρχεται στο 41,3%. Ωστόσο, οι Κύπριοι λογιστές φαίνεται πως είναι εξαιρετικά παραγωγικοί, καθώς απαιτούνται 147 ώρες ετοιμασίας για την πληρωμή των φόρων ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 175 ώρες.

Στον δείκτη του διασυνοριακού εμπορίου η Κύπρος υποχώρησε στην 27η θέση από την 18η που κατείχε πέρυσι. Οι εξαγωγές απαιτούν επτά ημέρες και πέντε έγγραφα, ενώ το κόστος κάθε κοντέινερ είναι $865. Για τις εισαγωγές χρειάζονται πέντε ημέρες, επτά έγγραφα και το κόστος φτάνει τα $1.010 ανά κοντέινερ.