Ελαστικότητα στις εγγυήσεις που απαιτούνται για δανεισμό από τον ELA, πώληση μη βασικών εργασιών, είσπραξη μετρητών από κρατικά ομόλογα που λήγουν και σε τελευταίο στάδιο η χρήση ομολόγων με κρατικές εγγυήσεις θα αποτελέσουν τους τρόπους χρηματοδότησης της Τράπεζας Κύπρου για τα επόμενα χρόνια.

Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, καταγράφεται η ανάγκη ελαστικότητας σε σχέση με τις εγγυήσεις που απαιτούνται για δανεισμό από τον ΕLA ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παρέχεται στην τράπεζα επαρκής ρευστότητα.

Η δανειακή απομόχλευση για την τράπεζα, όπως αναφέρεται, θα γίνεται σταδιακά ενώ έμφαση θα δοθεί στην από-επένδυση μη βασικών και μη βιώσιμων εργασιών. Το σχέδιο χρηματοδότησης, θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό και στα κρατικά ομόλογα που κατέχει η τράπεζα και τα οποία λήγουν.

Η χρήση εγγυημένων από την κυβέρνηση τραπεζικών ομολόγων, τονίζεται, θα χρησιμοποιηθεί μόνο την υστάτη.

Αδύνατη η δημιουργία Asset Management Company

Σε σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γίνεται παραδοχή πως η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε με τη δημιουργία εσωτερικής μονάδας διαχείρισής τους επειδή στο παρόν στάδιο η δημιουργίας ξεχωριστής μονάδας ή τράπεζας δεν ήταν εφικτή τόσο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης όσο και επειδή μπορεί να δημιουργήσει έμμεσα δημοσιονομικά ρίσκα.

Μείωση κόστους κάτω του 50%

Αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα κατέθεσε και ένα πιο ακραίο σενάριο που περιλαμβάνει διάφορες παραμέτρους και στο οποίο καταγράφεται η ανάγκη όπως η τράπεζα μειώσει το ποσοστό κόστους έναντι του καθαρού εισοδήματος  κάτω από 50%. Το συγκεκριμένο ποσοστό, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, έχει ήδη επιτευχθεί κατά τα ¾ μέσω των σχεδίων αποχώρησης προσωπικού.
Στα σημαντικότερα ρίσκα για την τράπεζα, το Ταμείο καταγράφει την ικανότητα της τράπεζα να διατηρήσει τα επίπεδα ρευστότητας σε αποδεκτά επίπεδα, να εξεύρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, να προχωρήσει στην πώληση εργασιών στο εξωτερικό, να ανακτήσει μετρητά από απόπληρωμή εγχώριων ομολόγων και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Μάλιστα, το Ταμείο δεν αποκλείει την πιθανότητα η τράπεζα να πρέπει να εξεύρει εναλλακτικές στρατηγικές αν τα πιο πάνω ρίσκα υλοποιηθούν.

Θα τους αλλάξουν τα φώτα

Σε σχέση με τη μονάδα που θα διαχειρίζεται εταιρείες και συγκροτήματα στα οποία η τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση, ξεκαθαρίζεται πως σ’ αυτήν θα ενταχθούν δάνεια με υψηλή πιθανότητα να μην αποπληρωθούν.
Η συγκεκριμένη μονάδα θα στελεχωθεί με εξωτερικούς εξειδικευμένους συμβούλους με στόχος να μεγιστοποιήσουν την αξία αναπτύσσοντας εξατομικευμένες στρατηγικές αναδιάρθρωσης. Οι στρατηγικές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγή διευθυντικής ομάδας, πώληση μη βασικών περιουσιακών προϊόντων, μετοχικές αλλαγές, τιτλοποίηση, δομημένες πωλήσεις και νέα χρηματοδότηση για ολοκλήρωση έργων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε μικρότερους δανειζόμενους οι οποίοι μπήκαν σε καθεστώς μη εξυπηρετούμενων μετά τα γεγονότα Μαρτίου με στόχο να τύχουν ορθής αναδιοργάνωσης και να επιστρέψουν σε καθεστώς εξυπηρέτησης.