Η τιμή για το φυσικό αέριο που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Gazprom στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΠΑ απέχει από το μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα, οι οποίες προσθέτουν ότι απομένει ένα τελευταίο καθοριστικό ραντεβού. Εάν σε αυτό το ραντεβού, που θα γίνει στην Αθήνα υπάρξει συμφωνία και οι Ρώσοι κάνουν μια τελική αντιπροσφορά η οποία θα φέρνει την τιμή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο τότε η προσφορά θα γίνει αποδεκτή –εφόσον βεβαίως ρυθμιστούν και οι σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν στις ποσότητες, το take or pay και την αναδρομικότητα.

Εάν αντίθετα η προσφορά των Ρώσων παραμείνει πάνω από τα 400 δολάρια στα 1.000 κυβικά, δηλαδή μια τιμή που θα απέχει από το μέσο όρο της Δ. Ευρώπης, τότε η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει χρήση του όρου της σύμβασης με τη Gazprom για παραπομπή του θέματος σε διεθνή διαιτησία.

Όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, η ΔΕΠΑ θα κάνει αποδεκτή μια τιμή η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 375 – 385 δολαρίων τα χίλια κυβικά τη στιγμή που η Gazprom προσφέρει μια τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 400 και 410 δολαρίων τα χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Στο θέμα της αναδρομικότητας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η πλευρά της Gazprom επιμένει στο πλαίσιο που ορίζεται από τη σύμβαση και το οποίο λέει ότι αυτή ισχύει από τη στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα για αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης (περίπου έξι μήνες). Και το θέμα της αύξησης του χρόνου της αναδρομικότητας της νέας τιμής, τελεί υπό διαπραγμάτευση, κάτι που ισχύει βεβαίως και για το take or pay (η ποινή που καταβάλλεται από τον αγοραστή σε περίπτωση που δεν αγοράσει όλες τις συμφωνημένες ποσότητες).

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι υπάρχει η πιθανότητα το ραντεβού που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών στην Αθήνα, να μην είναι και το τελευταίο, αλλά να υπάρξει μια μικρή παράταση των συζητήσεων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει μετακίνηση των Ρώσων που να δημιουργεί προϋποθέσεις προσέγγισης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, η εικόνα που μεταφέρεται από αρμόδια χείλη είναι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση της διαιτησίας, παρά στη συμφωνία.

ΠΗΓΗ: capital.gr