Μετά τα μεγάλα βήματα που έγιναν το καλοκαίρι που υπέβαλε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών που περιορίζουν το κόστος λειτουργίας της εταιρείας, μέσω επανασχεδιασμού του πτητικού προγράμματος, την αποδέσμευση του μισού –περίπου- προσωπικού και την σμίκρυνση του στόλου αεροσκαφών η εταιρεία αντιμετωπίζει πιο θετικά το μέλλον το οποίο ωστόσο περνά μέσα από το πράσινο φως ή όχι της Κομισιόν.
Οι οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων των Κ.Α. προς το κράτος που δόθηκαν κατά καιρούς ως κρατική ενίσχυση με διάφορες προφάσεις (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κόστος τουρκικού εμπάργκο πτήσεων κ.α.) θα πρέπει να διαγραφούν από την Κομισιόν εάν και εφόσον δεν θεωρηθούν ως άμεσες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία.
Πλέον η εταιρεία έχει καταστεί πιο αποδοτική, ευέλικτη και σαφώς πιο ελκυστική για τον οποιοδήποτε δυνητικό, στρατηγικό επενδυτή ωστόσο το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από την Κομισιόν, η οποία καλείται το Φθινόπωρο να αποφανθεί για την έως τώρα πορεία των Κ.Α. και των κινήσεων που έκανε το κράτος για να μην βάλουν λουκέτο.
Τα βήματα που θα ακολουθήσουν ενδεχόμενης θετικη΄ς απόφασης της Κομισιόν αφορούν στον διάλογο με υποψήφιους επενδυτές. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ολόκληρο το ποσοστό που κατέχει στις Κυπριακές Αερογραμμές προκειμένου να δώσει στον όποιο επενδυτή τη δυνατότητα να εργαστεί με τον τρόπο που θεωρεί σωστό για να αναπτύξει την εταιρεία.
Πάντως, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και προέρχεται από χώρες εκτός Ε.Ε. (όπως η Ρωσία, η Κίνα και αραβικά κράτη). Δέλεαρ βεβαίως η ευρωπαϊκή άδεια πτήσεων που κατέχουν οι Κ.Α. που δίνει «αυτόματη» πρόσβαση σε 28 κράτη-μέλη της Ένωσης 91η Ιουλίου εντάχθηκε και η Κροατία στην Ε.Ε.).
Η Κομισιόν καθορίζει το μέλλoν των Κ.Α.
SigmaLive
