Προβληματισμό για τις λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν στο πρόβλημα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου θέτει με την αποκλειστική συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχοςGold o Στέλιος Χατζηιωάννου. Ερωτηθείς σχετικά με την άποψή του για τη γνωστή απόφαση των ευρωπαίων εταίρων του νησιού, ο κυπριακής καταγωγής γνωστός επιχειρηματίας, ανέφερε ότι «η υγεία ενός τραπεζικού συστήματος βασίζεται στην εμπιστοσύνη των καταθετών. Μια τράπεζα χωρίς καταθέτες είναι ως ανύπαρκτη. Με τη δήμευση των χρημάτων των καταθετών, ρισκάρεις τη φυγή κεφαλαίου σε άλλες τράπεζες της ζώνης του ευρώ ή αναγκάζεις τους πολίτες να κρύψουν τα χρήματά τους κάτω από το στρώμα τους. Παρόλα αυτά, δεν είμαι σίγουρος τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ή κατά πόσον αυτή η επιλογή δεν ήταν καλή»…
Ο Στέλιος Χατζηιωάννου δηλώνει έτοιμος να προβεί σε επενδύσεις στην Κύπρο ακόμη και σήμερα, πλην όμως, όπως αναφέρει, αυτές θα είναι «μικρές και χαμηλού ρίσκου». Σημειώνει ότι έχει στην ιδιοκτησία του μικρής έκτασης ακίνητη περιουσία στη Λεμεσό αλλά «πάντα αναζητώ νέες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων για προλάβω την οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο καθώς οι τουρίστες θα βάλουν το νησί πίσω στη λίστα των προορισμών που θέλουν να επισκεφθούν».
Στην ερώτηση κατά πόσο είναι αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα ανακτήσει τη θέση της ως ένα περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο υπηρεσιών, ο κ. Χατζηιωάννου υποδεικνύει ότι οι οικονομικοί κύκλοι υποδηλώνουν ότι η πτώση ακολουθείται από την ανάκαμψη. «Είμαι πεπεισμένος ότι με το χρόνο η Κύπρος θα σταθεί στα πόδια της».
Ο Στέλιος Χατζηιωάννου θα είναι ο κύριος ομιλητής στη διοργάνωση για την απονομή των διεθνών επενδυτικών βραβείων CIPA στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, η οποία διοργανώνεται από την IMH και υποστηρίζεται από το περιοδικό Gold.
Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου έχει ενισχύσει με ένα εκατομμύριο ευρώ – στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών – επιχειρηματικούς συνεταιρισμούς Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων οι οποίοι στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου.