Υπό τη σκιά του ενδεχόμενου κρατικής στήριξης οι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας ενέκριναν κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εγκρίνοντας το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ενίσχυσης της Κεφαλαιακής Βάσης του Ομίλου.
Με βάση τα ψηφίσματα, που εγκρίθηκαν η Ελληνική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει με:
- την αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού της κεφαλαίου,
- τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Τράπεζας,
- την έκδοση νέων συνήθων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους, στους κατόχους των Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου Αόριστης Διάρκειας και σε νέους επενδυτές,
- την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου (ΜΑΚ 1) τα οποία θα προσφερθούν προς εθελοντική ανταλλαγή στους υφιστάμενους κατόχους Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου Αόριστης Διάρκειας,
- και την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου (ΜΑΚ 2) τα οποία θα προσφερθούν προς εθελοντική ανταλλαγή στους υφιστάμενους κατόχους Αξιογράφων Κεφαλαίου και Χρεογράφων της Τράπεζας και σε νέους επενδυτές.
Οι μέτοχοι της τράπεζας, αν και προβληματισμένοι, ενέκριναν τέσσερα ψηφίσματα. Ειδικό ψήφισμα για μείωση της ονομαστικής αξίας κεφαλαίου και ψήφισμα για επαύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού κεφαλαίου. Ειδικό ψήφισμα για διάθεση κεφαλαίου. Ειδικό ψήφισμα για έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου (ΜΑΚ1). Ειδικό ψήφισμα για έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων Κεφαλαίου (ΜΑΚ2).
Ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας έχει υποχρέωση από τις 30 Σεπτεμβρίου 2013* να διατηρεί σε συνεχή βάση Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) ίσο με τουλάχιστον 9%. Ταυτόχρονα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013* καλείται να καλύψει κεφαλαιακή ανάγκη ύψους €294 εκατ. (στη βάση του ακραίου σεναρίου του διαγνωστικού ελέγχου της PIMCO και μετά την πώληση του Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας).
Στις 31 Μαρτίου 2013, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σύμφωνα με τον Πυλώνα 1 της Βασιλείας ΙΙ ήταν 14,7%, ο Δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων ήταν 11,3% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Κεφαλαίων ήταν 8,3%.
Όπως επεσήμανε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός, αν η τράπεζα δεν καταφέρει να πετύχει με ίδια μέσα την αύξηση του κεφαλαίου, και προχωρήσει σε κρατική στήριξη, τότε θα επηρεαστούν σημαντικά οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων.
Από την πλευρά, ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Αντώνης Ρούβας παραδέχθηκε πως το ενδεχόμενο τα νέα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου τα οποία θα προσφερθούν για εθελοντική ανταλλαγή σε υφιστάμενους κατόχους ΜΑΕΚ να μετατραπούν σε μετοχές είναι αυξημένο.
Η ημερομηνία ολοκλήρωσης των διεργασιών είναι η 30η Σεπτεμβρίου, ωστόσο, επικρατεί αισιοδοξία πως στο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα δίδεται παράταση ενός μηνός για ολοκλήρωσή τους.
Μέτοχοι της τράπεζας, ανέφεραν πως θα ήταν φρονιμότερο αν η τράπεζα συγκαλούσε την Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ωστόσο, ο Μ. Κεραυνός ανέφερε πως τα χρονοδιαγράμματα καθορίζονται από την τρόικα και το μνημόνιο που είναι πάνω από όλα τα άλλα.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ Ανδρέας Παναγιώτου επεσήμανε την αισιοδοξία για το μέλλον της Τράπεζας, στηριζόμενης στον ισχυρό ισολογισμό, στην ορθή αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων, στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, στην αφοσίωση και στον επαγγελματισμό που διακρίνει το προσωπικό και στη σταθερή εμπιστοσύνη των μετόχων.
Στη δική του παρουσίαση ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι ο Όμιλος κατάφερε, κατά κοινή ομολογία, να αμβλύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τους κλυδωνισμούς στα δημόσια οικονομικά και στο τραπεζικό σύστημα, εφαρμόζοντας προληπτική και χρηστή διακυβέρνηση, συνεχή και προσεκτική διαχείριση και αποδοχή κινδύνων, αληθινή, δίκαιη και αντικειμενική εικόνα στις οικονομικές καταστάσεις και δημιουργική και υποδειγματική συνεργασία με τις Εποπτικές Αρχές και ιδιαίτερα με την Κεντρική Τράπεζα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω, ότι δυστυχώς κάποιοι λίγοι δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο λογαριασμό, τον οποίον υποχρεώνονται σήμερα πολλοί να τον πληρώσουν μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Τράπεζα, χωρίς να φταίει και χωρίς να έχει ευθύνη».
Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που υλοποιήθηκαν και επέφεραν μείωση του λειτουργικού και εργατικού κόστους σε σημαντικό βαθμό, όπως είναι:
Το κλείσιμο αριθμού εταιρειών που αποτελούσαν κόστος για τον Όμιλο όπως είναι η Παγκυπριακή Χρηματοδοτήσεις, η Φάκτορς, και η Αθηνά.
Η συγχώνευση καταστημάτων παγκύπρια με τελικό αριθμό τα 60 ενώ βρίσκονται υπό μελέτη και άλλες περιπτώσεις.
Η εφαρμογή πολιτικής παραχώρησης κινήτρων πρόωρης αποχώρησης, τα τελευταία τρία χρόνια, για μείωση του εργατικού κόστους.
Η υλοποίηση του Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης που επέφερε πρόσθετη μείωση 14% στο κόστος προσωπικού που ξεπερνά τα €13 εκατ.
Εκτενή αναφορά στις κύριες πρόνοιες του Σχεδίου έκανε ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου κ. Αντώνης Ρούβας. Όπως εξήγησε, στόχος του Ομίλου είναι να ολοκληρώσει με επιτυχία όλες τις ενέργειες εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας, να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή του με τους ελάχιστους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να διατηρήσει την αυτόνομη λειτουργία του.