Εντός των πρώτων 15 ημερών του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική συνέλευση των νέων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα βάλει τον θεμέλιο λίθο του νέου –ουσιαστικά- σχήματος. Η εκλογή του νέου Δ.Σ. που θα χαράξει τη στρατηγική και την πορεία των επόμενων χρόνων της Τράπεζας Κύπρου βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της πρώτης γενικής συνέλευσης του οργανισμού.
Παράλληλα, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο απλά αφού πλέον η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να βρει τους τρόπους να λειτουργήσει υπό ομαλότητα κάτι που επίσης φαίνεται δύσκολο στοίχημα. Πλέον, το 18% ανήκει στους παλαιούς καταθέτες (με πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ) της Λαϊκής, την ευθύνη των οποίων έχει η διαχειρίστρια της τράπεζας που διορίστηκε από την Κεντρική. Οπότε άμεσο λόγο στην Τράπεζα Κύπρου θα έχει και η Κεντρική Τράπεζα. Εξάλλου, μεγάλα ερωτηματικά εγείρονται και για τον μεγάλο αριθμό ξένων καταθετών (κυρίως Ρώσων και Ουκρανών) οι οποίοι εκπροσωπούνται από δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο και επομένως θα επιδιώξουν να «βάλουν» τα δικά τους άτομα στο Δ.Σ. της τράπεζας.
Η εμπλοκή στις εν λόγω διαδικασίες θα προκύψει όταν μεγάλα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν διαφορετικούς πελάτες θα επιδοθούν σε έναν αγώνα επικράτησης εντός της Τράπεζας Κύπρου. Εξάλλου, ήδη υπάρχουν κόντρες μεταξύ μεγαλοδικηγόρων και οι ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο η διαμάχη να εξαπλωθεί εντός της τράπεζας.
Μιχαηλίδης: Όλα προχωρούν βάσει σχεδίου
Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ ο προσωρινός πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, Σοφοκλής Μιχαηλίδης, τόνισε: «Δεν θα αρχίσουμε να χρηματοδοτούμε μεγάλα έργα κυρίως της αγοράς ακινήτων, αλλά δάνεια για αγορά οικίας του κόσμου, δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις ή άλλες εταιρείες προκειμένου να αρχίσει σιγά-σιγά η αγορά να κινείται. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου θα βασίζεται σε συγκεκριμένο, επιστημονικό πλάνο ούτως ώστε η τράπεζα να είναι υγιής. Το νέο ίδρυμα πρέπει να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο. Παράλληλα, υπάρχουν και οι ειδικές πτυχές του ζητήματος με σκοπό να προσελκύει μεγάλα επενδυτικά ταμεία».
Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε επί του σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων: «Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι από την Τράπεζα Κύπρου. Σίγουρα θα είναι περισσότεροι από 1.000 κι έτσι η τράπεζα θα μπορέσει να προχωρήσει με το ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσής της».