Το σημαντικότερο είναι να μην επιτραπεί για αρκετό καιρό η εξαγωγή συναλλάγματος. Οι υπόλοιποι περιορισμοί δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, ανέφερε ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας.

Μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα ζήτησε όπως δοθεί μία χαριστική περίοδος σε σχέση με τα δάνεια και κάλεσε όπως οι τράπεζες  στηριχθούν με ρευστότητα από το ευρωπαϊκό σύστημα. Αποκάλυψε μάλιστα πως καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας πωλησης της συμμετοχής στην ΜΤΝ με αποτέλεσμα να γλυτώσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια από το κούρεμα. Κατά τα άλλα ανέφερε η οικογένεια μου δέχθηκε μεγάλο πλήγμα απότο κούρεμα. 

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο μεγάλα σοβαρά ταμεία που μιλούν με πολλούς επιχειρηματίες ανάμεσα τους κι εμείς. Και δεν μιλάμε για ένα δύο ταμεία αλλά για πέντε έξι.

Υπάρχουν αρκετά έργα στην Κύπρο τα οποία μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον, πρόσθεσε. Μην εκπλαγείτε αν σε διάστημα έξι μηνών θα δείτε μεγάλα βιώσιμα έργα να ξεκινούν, πρόσθεσε.

Σε συνάντηση του με την τρόικα κ. Σιακόλας έδωσε μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα το συντομότερο δυνατό και ιδίως της Τράπεζας Κύπρου. Θα πρέπει, είπε, να ξεκαθαρίσει το θέμα του ύψους του κουρέματος σύντομα και όλο το υπόλοιπο ποσό να δοθεί στους δικαιούχους, γεγονός που θα βοηθήσει τη ρευστότητα και θα χρησιμοποιηθεί για την ανάκαμψη της οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση και ανάγκη, πρόσθεσε, είναι η αύξηση της ρευστότητας με λογικά επιτόκια.  Τόνισε επίσης ότι στηρίζει τις προσπάθειες της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, αναφέροντας ότι ορθώς σκέπτεται να οργανώσει και ιδρύσει έναν εξειδικευμένο επενδυτικό βραχίονα, δεν ομιλούμε για διαχωρισμούς Κτηματικής κ.λπ., πρόσθεσε ο κ. Σιακόλας, στελεχωμένο με έμπειρα και ικανά άτομα, ο οποίος θα είναι σε θέση να εξασφαλίζει ρευστότητα, που θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, θα αυξήσει τα εισοδήματα του Κράτους και θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη. Ανάλογα επενδυτικά τμήματα υπάρχουν και λειτουργούν σ’ όλες τις τράπεζες του εξωτερικού. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει αυτή η προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου, τόνισε ο κ. Σιακόλας.

Εξίσου σημαντικό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι και το να ρυθμιστούν με ένα ρεαλιστικό τρόπο, πάνω σε μακροπρόθεσμη βάση και με χαμηλό επιτόκιο, και αυτό ο κ. Σιακόλας το θεωρεί προϋπόθεση, όλα τα δάνεια, (μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων), κατά τρόπο που θα αποβεί προς όφελος και της Τράπεζας, η οποία θα πάρει το λαβείν της, και των οφειλετών αλλά και της οικονομίας γενικότερα.