Τους τριγμούς που προκαλεί η τραπεζική καταστροφή υπολογίζεται ότι θα υποστεί και η ασφαλιστική βιομηχανία, αφού οι πάλαι ποτέ ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι διατηρούσαν τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του τόπου, και αναφορικά με τον γενικό κλάδο και σχετικά τον κλάδο ζωής.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι οι εταιρείες Eurolife και Laiki Cyprialife κατέχουν συνολικό μερίδιο αγοράς που ξεπερνά 50% της αγοράς ασφαλειών του κλάδου ζωής. Την ίδια ώρα στον γενικό κλάδο οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και η Λαϊκή Ασφαλιστική, κατέχουν πέραν του 29% της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Πηγές από την ασφαλιστική βιομηχανία τονίζουν ότι οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες, εξασφάλισαν πολλά από τα συμβόλαιά τους μέσω συνεργειών με τις τράπεζες, οι οποίες είχαν μετοχική σχέση. «Δάνεια για αυτοκίνητα ή ακίνητα επέφεραν πολλά συμβόλαια στις ασφαλιστικές εταιρείες που ήταν συνδεδεμένες με τις δύο μεγάλες τράπεζες. Η εν λόγω κατάσταση δεν υφίσταται πλέον» ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή από τον ασφαλιστικό κλάδο της Κύπρου.

Τα ερωτήματα πλέον που εγείρονται αφορούν το μέλλον των εν λόγω ασφαλιστικών εταιρειών από τη στιγμή που θα απολέσουν τις συνέργειες με τις τράπεζες που για χρόνια αλληλοστηρίχθηκαν αλλά και το μέλλον του ιδίου του ασφαλιστικού κλάδου. Άλλωστε, όπως και ο τραπεζικός κλάδος έτσι και ο ασφαλιστικός στηρίζουν την επιτυχία τους στο καλό όνομα και την εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν από την αγορά.

Θα πρέπει πάντως να εξεταστεί στενά η πορεία που θα διαγράψει η ασφαλιστική βιομηχανία την επόμενη διετία. Εάν η Τράπεζα Κύπρου προχωρήσει σε αποξένωση των ασφαλιστικών της εταιρειών, όπως επιχείρησε πριν μερικούς μήνες σε ποιον θα πουλήσει; Εάν είναι εταιρεία από την Κύπρο σημαίνει ότι το deal θα δημιουργήσει πιθανότατα τον μεγαλύτερο παίκτη στην ασφαλιστική βιομηχανία. Άλλωστε πέρσι ήταν έντονες οι διεργασίες μεταξύ Universal Life και Τράπεζας Κύπρου για πώληση της Eurolife στη Universal, ωστόσο, ζητήματα ανταγωνισμού τερμάτισαν τον διάλογο.

Παράλληλα, εάν το υγιές –όπως αξιολογείται από ειδήμονες στον ασφαλιστικό κλάδο- χαρτοφυλάκιο των εταιρειών που συνδέονται με τον τραπεζικό κλάδο ελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων εταιρειών, θα δοθούν ανάσες στην πολύπαθη κυπριακή οικονομία αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης στην Κύπρο ευρύτερα. Το ερώτημα είναι εάν θα πωληθούν οι εταιρείες; Ποια θα είναι η κατάστασή τους όταν θα επιχειρηθεί πώλησή τους, επομένως και ποια τιμή μπορούν τελικώς να πιάσουν;

Πάντως, το σενάριο πώλησης της συμμετοχής που κατέχει η Τράπεζα Κύπρου σε ασφαλιστικές εταιρείες, είναι ένα κεφάλαιο που δεν έκλεισε από πέρσι το καλοκαίρι που άνοιξε. Σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Την ίδια ώρα σημαντικές εταιρείες του κλάδου καραδοκούν για να επωφεληθούν των όποιων απωλειών ασφαλίστρων θα έχουν οι μεγαλύτεροι παίκτες.