Από τις καταθέσεις Γιάννη Κυπρή και Νικόλα Καρυδά στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία προκύπτει το συμπέρασμα πως η εξαγορά της Uniastrum το 2009 δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή για την Τράπεζα Κυπρου.
Μιλώντας στην Επιτροπή την Τετάρτη, ο Νικόλας Καρυδάς ανέφερε πως είχε τους ενδοιασμούς για την εξαγορά και γι’ αυτό ζήτησε να μιλήσει τελευταίος από τους διευθυντές της τράπεζας ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Γιάννης Κυπρή, όπως είπε, μίλησε ενώπιον του Συμβουλίου για ευκαιρία. Πρόσθεσε πως αν όσοι εκτελεστικοί μίλησαν εκείνη τη μέρα στο Συμβούλιο, εφάρμοζαν τα περισσότερα από όσα είπαν, η τράπεζα θα γινόταν αποδοτική και γι’ αυτό συμφώνησε με εξαγορά. Ειδικά, τόνισε, αν εφάρμοζε όπως είπε ο Λεωνίδας Εσοδίου λογισμικό σύστημα σε δύο χρόνια, κάτι που τελικά δεν έγινε. Τα αποτελέσματα της τράπεζας έβγαιναν με το χέρι, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Καρυδάς.
Παράλληλα, εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά βέλη κατά του Γ. Κυπρή, υποστηρίζοντας πως ήταν το άτομο που ανέλαβε την εποπτεία κι αν ενεργούσε σωστά η τράπεζα θα πήγαινε αρκετά καλά.
Το πλεονέκτημά της, Uniastrum ήταν πως είχε λίγα assets αλλά πολλά καταστήματα.
Όπως είπε ο Νικόλας Καρυδάς, είχε διαφωνήσει με εξαγορά Εμπορικής και συγχώνευση με Πειραιώς. «Σ’ αυτήν την περίπτωση επειδή όλοι δεσμεύτηκαν ενώπιον του Συμβουλίου, αποφάσισα να συναινέσω».
Υπενθυμίζουμε πως στη δική του κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Κυπρή ανέφερε πως όταν αυξάνονταν οι εργασίες στη Ρωσία έπρεπε να επεκταθούν και αποφάσισαν πως ήταν καλύτερα να γίνει με εξαγορά μίας έτοιμης τράπεζας παρά να ξεκινούσαν μία τράπεζα από την αρχή. «Αναθέσαμε στην JP Morgan να μας βοηθήσει και καταλήξαμε στην Uniastrum».
Αρκετά καταστήματα της Uniastrum, από τα 200 στο σύνολο, δεν ήταν κερδοφόρα, σχολίασε απαντώντας σε ερώτηση, υπό την έννοια ότι αρκετά ήταν καινούργια και χρειαζόταν μία περίοδος 2-3 ετών για να δείξουν κερδοφορία.
«Πιστεύω ότι έγιναν όσες μελέτες και έρευνες έπρεπε πριν της εξαγορά. Τόσο από τους εξωτερικούς συμβούλους όσο και από τους διευθυντές που μετέβησαν στη Ρωσία για ελέγχους. Η απόφαση για την εξαγορά στο ΔΣ ήταν ομόφωνη», υποστήριξε ο Γ. Κυπρή.
Ερωτηθείς αν η κατάρρευση της Lehman Brothers δεν τους προκάλεσε ανησυχία για να προχωρήσουν σε μία τόσο μεγάλη εξαγορά, ανέφερε πως ζήτησαν γνωμάτευση της White & Case Ρωσίας, οι οποίοι τους πρότειναν να αποταθούν στο αγγλικό Τμήμα του οίκου, γιατί η συμφωνία έγινε με βάση το αγγλικό δίκαιο. Το θέμα συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, και αποφασίστηκε να προχωρήσει η εξαγορά για διάφορους λόγους όπως οι γενικότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Παράλληλα, πρόσθεσε πως εκείνη τη περίοδο δεν υπήρχε μαρτυρία ότι δόθηκαν παραπλανητικά στοιχεία.
Έβλεπαν προοπτικές
Όταν η Τράπεζα Κύπρου το 2008 ολοκλήρωνε την εξαγορά ενημέρωνε σχετικά: «Η συναλλαγή αναμένεται ότι θα έχει αυξητικά κέρδη από το πρώτο έτος επένδυσης (2009) και η απόδοση της επένδυσης (return on investment) θα ξεπεράσει το 10% σε δύο χρόνια (2010).
Η Ρωσία με χαμηλό δείκτη διείσδυσης του τραπεζικού τομέα και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, προσφέρει σημαντικές προοπτικές για ανάπτυξη τραπεζικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα της λιανικής τραπεζικής. Ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για την
Περίοδο 2004-2007 ήταν 7,3%. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στη
Ρωσία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 7,0% για το 2008 και 5,5% για το 2009 και παρά την πρόσφατη μείωση των εκτιμήσεων είναι πολύ πιο ψηλός από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης (ο οποίος εκτιμάται σε 1,3% για το 2008 και 0,2% για το 2009). H Uniastrum είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της Ρωσικής λιανικής τραπεζικής».
Εκ των υστέρων διαφάνηκε πως οι εξελίξεις δεν ήταν όπως τις ανέμενε η τότε διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου. Ούτε η κερδοφορία ήταν η αναμενόμενη αλλά ούτε και η αξία της τράπεζας είναι στα επίπεδα των 447εκ. ευρώ που δόθηκαν για εξαγορά του 80% της τράπεζας. Κάτι που παραδέχθηκε εμμέσως και ο Γιάννης Κυπρή ενώπιον της Επιτροπής όπου ανέφερε πως κάποιες προσφορές που είχαν για εξαγορά της τράπεζας έφταναν τα 150εκ. περίπου.
Λάθος εκτιμήσεις είδε η Alvarez & Marsal
Υπενθυμίζουμε πως στην έκθεσή της για την εξαγορά της Uniastrum, η Alvarez & Marsal, ανεφερε πως η διεύθυνση της τράπεζας δεν πίστευε πως οι αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον τότε (επιδείνωση στη Ρωσία-κατάρρευση Lehman Brothers)θα επηρέαζαν την Uniastrum.
Όπως γράφει η A&M, τότε εκτίμησαν πως η προσπάθεια απόσυρσης από τη συμφωνία θα είχε νομικές επιπτώσεις ενώ οι όροι εξαγοράς κρίθηκαν ευνοϊκοί. Στην κατάθεση του στην ερευνητική ο Γ. Κυπρή αναφέρθηκε και στις ευρύτερες συνέπειες που θα είχε μία τέτοια κίνηση στις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας.