Σαφείς ευθύνες στους Αντρέα Ηλιάδη και Νικόλα Καρυδά για το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων καταλόγισε ο Γιάννης Κυπρή καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία.
Ερωτούμενος από τον πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Πική, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2009 άρχισαν οι υποβαθμίσεις της Ελλάδας και ως αποτέλεσμα τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2009 η τράπεζα πούλησε ελληνικά ομόλογα 2δις και απέμειναν στην τράπεζα μόνο μερικές χιλιάδες.
«H επένδυση του Δεκεμβρίου του 2009 σε ελληνικά ομόλογα δεν ήταν σε γνώση μου ούτε σε γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο διευθύνων σύμβουλος έδωσε οδηγίες για αγορά ελληνικών ομολόγων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κυπρή.
Ακολούθησε η εξής στιχομυθία μεταξύ Γ. Πική και Γ. Κυπρή:
Ερ. Δηλαδή με δική του πρωτοβουλία (σ.σ. Αντρέα Ηλιάδη) έγινε η αγορά ομολόγων αξίας 576εκ. ευρώ.
Απ. Αυτό αναφέρουν οι εκθέσεις.
Ερ. Ποιος ήταν τότε ο διευθύνων σύμβουλος;
Απ. Ήταν ο Αντρέας Ηλιάδης.
Ο Γιάννης Κυπρή πρόσθεσε πως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μαζί του για το συγκεκριμένο θέμα. Σημείωσε μάλιστα, πως μετά από σχετική δήλωση που έκανε το 2009 στη Stockwatch με την οποία ανέφερε πως η τράπεζα είχε πωλήσει μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων ο Αντρέας Ηλιάδης τον κάλεσε στο γραφείο του. Ανέφερε πως εκεί του εξέφρασε δυσφορία για τις δηλώσεις του προσθέτοντας πως επικοινώνησαν μαζί του πολιτικοί από την Ελλάδα και του εξέφρασαν τη δυσφορία τους όσον αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που βγάζουν προς τα έξω.
Την επόμενη μέρα της συνάντησης, σύμφωνα με τον Γ. Κυπρή, ο Νικόλας Καρυδάς που ήταν υπεύθυνος Διαχείρισης Κινδύνων, επαναβεβαίωσε ότι πούλησαν ελληνικά ομόλογα και μείωσαν τον κίνδυνο χωρίς να αναφέρει οτιδήποτε για επαναγορά ελληνικών ομολόγων που είχε ήδη γίνει.
Το 2010 τα ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν στα 2.1δις ευρώ. Οι αγορές συνεχίστηκαν και το πρώτο τρίμηνο του 2010 κατ’ εντολή των κ. Ηλιάδη και Καρυδά, σύμφωνα με τον Γ. Κυπρή ο οποίος επικαλέστηκε μαρτυρίες από τις έρευνες που έγιναν μέχρι τώρα. «Προσωπικά δεν γνώριζα οτιδήποτε μέχρι που ετοιμάζαμε τα αποτελέσματα του έτους. Μάλιστα, κάποια διευθυντικά στελέχη ήθελαν να φτάσουμε τα 3δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα αλλά οι περισσότεροι από τη διευθυντική ομάδα δεν δέχθηκαν.
Σύμφωνα με τον πρώην CEO της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά την αγορά, υιοθέτησε την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου ότι δεν υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας. Τον Γενάρη του 2012, ο διευθύνων σύμβουλος έδωσε εντολές στον εσωτερικό ελεγκτή να διερευνήσει κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανονισμοί για αγορά των ομολόγων. Η έκθεση έδειξε πως όλα έγιναν νομότυπα κάτι που υιοθέτησε το συμβούλιο. Αργότερα, όπως είπε, όταν ο ίδιος ανέλαβε CEO διέταξε άλλη έρευνα στην οποία διαφάνηκαν όσα είπε προηγουμένως.
Σε σχέση με την επιστολή της Κεντρικής που προειδοποιούσε για το θέμα τον Μάρτιο του 2010, ανέφερε πως δεν ήταν σε γνώση των υπόλοιπων μελών της διευθυντικής ομάδας ούτε του Διοικητικού Συμβουλίου. «Δεν γνωρίζαμε για την επιστολή μέχρι το 2012 όταν διέρρευσε στον Τύπο».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το όριο για κατοχή ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 από 1δις σε 3δις, απάντησε πως αυτό έγινε πριν τα σύννεφα φτάσουν πάνω από την Ελλάδα. Η αύξηση του ορίου έγινε επειδή φεύγαμε πολλά διαθέσιμα ρευστά από τράπεζες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και έπρεπε να τα τοποθετήσουμε αλλού. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν πάρθηκε απόφαση για χρήση του ορίου, ούτε είχαμε ενημερωθεί για τη νέα επένδυση που έγινε σε ελληνικά ομόλογα.
Αλλαγή στο Treasury
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε ο Γιάννης Κυπρή ήταν η αλλαγή που έγινε στο τμήμα Treasury.
Μέχρι 1η Σεπτεμβρίου 2009, πρόσθεσε, ήμουν υπεύθυνος για Treasury και μετά η διαχείριση πέρασε στον διευθύνοντα σύμβουλος. Υπήρξε δηλαδή, κατά την άποψη του, συστεγασμός της διεύθυνσης αγορών και της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων κάτι που ήταν ενάντια στους κανονισμούς. «Δεν έπρεπε στην Επιτροπή Διαχείρισης κινδύνου να συμμετέχουν διευθυντικά στελέχη αλλά μόνο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας να δείξει πως ο Αντρέας Ηλιάδης συμμετείχε και στις δύο Επιτροπές.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπρή, υπήρξε έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης και κουλτούρας. «Ο κ. Ηλιάδης απολάμβανε τη στήριξη σχεδόν ολόκληρου του συμβουλίου κάτι που αποτελούσε εμπόδιο σε άλλα μέλη που είχαν αντίθετη άποψη με συγκεκριμένες αποφάσεις», σημείωσε.