powered_by_cyta

«Φαγητό από καρδιάς» από το Ίδρυμα «Στέλιος»

INBNews | 28 Μάιος 2013, 15:08

Το πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς» παρουσιάζει ο γνωστός επιχειρηματίας σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, υπό το φως της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. 
 
Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει χέρι βοηθείας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη (φτωχούς, πεινασμένους, ηλικιωμένους, αλλά και νέους, ανάπηρους, άνεργους ή ακόμα και τους ανθρώπους των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν λόγω της κρίσης και χρειάζονται ορισμένη επιπρόσθετη βοήθεια με τον εβδομαδιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό τους για τρόφιμα). Το πρόγραμμα εφαρμόζεται αυστηρά χωρίς διακρίσεις και η μόνη υποχρέωση των δωρεοδόχων είναι να δώσουν το όνομα και το επίθετό τους, την ημερομηνία γεννήσεως και τουλάχιστον ένα τηλεφωνικό αριθμό ή την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Ίδρυμα πρέπει να καταχωρεί τους δωρεοδόχους, ώστε να ελέγχει τις ποσότητες και να είναι αποτελεσματικό στις δαπάνες του.
 
Η ανεπίσημη έναρξη έγινε στις 8 Μαΐου στην έδρα του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Στέλιος» στη Λεμεσό ως το πιλοτικό σημείο. Το πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς» προσφέρει δωρεάν ένα γεύμα-σνακ σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Κάθε προσπάθεια θα καταβληθεί για να προέλθουν τα υλικά από ντόπιους προμηθευτές βασικών προϊόντων, όπως η πρώτη συνταγή που είναι ένα σάντουιτς με χαλλούμι και ντομάτα/αγγουράκι, που θα προσφέρεται σε αυτούς που εγγραφούν στο πρόγραμμα μεταξύ 12:00 μμ και 2:00 μμ από Δευτέρα ως Παρασκευή. Οι εγγραφέντες στο Ίδρυμα «Στέλιος» θα λάβουν μια μαγνητική κάρτα, η οποία θα παρουσιάζεται για τη λήψη ενός σνακ ανά άτομο σε ημερήσια βάση.
 
Σε λιγότερες από τρεις βδομάδες από την ανεπίσημη έναρξη, το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι σχεδόν 300 δωρεοδόχοι έχουν ήδη, εγγραφεί και για πρώτη φορά πέραν των 200 εξ’ αυτών έλαβαν το σνακ τους τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013. Φαίνεται ότι δύο προς τρεις δωρεοδόχοι θα προσέρχονται κάθε μέρα, ενώ ο αριθμός των εγγραφών εξακολουθεί να αυξάνεται κατά περίπου 10-20% ανά εργάσιμη μέρα.
 
Κάθε τοπική κοινότητα διαθέτει ένα συντονιστή (coordinator), ο οποίος προσλήφθηκε για να ετοιμάζει τα σνακ το πρωί και να τα προσφέρει το απόγευμα. Το Ίδρυμα προσφέρει γενική οργάνωση και υποστήριξη με το υφιστάμενό του προσωπικό σε Κύπρο και Λονδίνο.
 
Ο κ. Χατζηιωάννου, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη 12μηνη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, όταν ακούστηκε η είδηση για το κούρεμα στις τραπεζικές καταθέσεις πριν δύο μήνες, συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολευτούν στο πιο βασικό επίπεδο –του να έχουν φαγητό στο τραπέζι. «Με το πρόγραμμα φαγητό από καρδιάς, ήθελα να προσφέρω ένα χέρι βοήθειας με ένα θετικό και αποτελεσματικό τρόπο. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει στο γραφείο μας στη Λεμεσό, να εγγραφεί και να λάβει ένα σνακ –από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή– και χωρίς ερωτήσεις», σημείωσε.
 
Όπως είπε, στόχος είναι η εξάπλωση του προγράμματος στις διάφορες κοινότητες της Κύπρου με τη βοήθεια εθελοντών δικαιοχρηστών (franchisees), οι οποίοι μπορούν επίσης, να προσβλέπουν σε κάποιο εισόδημα για τους ίδιους από το Ίδρυμα ως αποζημίωση για το χρόνο τους και για τη διάθεση των εγκαταστάσεών τους. «Τώρα είναι μια καλή στιγμή για τους Κύπριους –για να βοηθήσει ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε.
 

© 2008-2019 InBusinessNews.com