Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι εξερευνητής της αλήθειας και οραματιστής μεταρρυθμίσεων που αναβαθμίζουν τη ζωή του ενός και του συνόλου. Υποστηρίζει ένθερμα ότι η πολιτική είναι ευθύνη του κάθε πολίτη και ότι εμείς οι Κύπριοι διαθέτουμε ό,τι χρειάζεται για να οικοδομήσουμε μια νέα, σύγχρονη, δημιουργική Κύπρο. Είναι πανεπιστημιακός, πατέρας, ορειβάτης, ενεργός πολίτης –όχι πάντα με την ίδια σειρά προτεραιότητας.

Είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Senior Fellow στη Σχολή Διοίκησης Wharton του Πανεπιστημίου Πενσιλβανίας.

Για δεκαπέντε χρόνια εργαζόταν στις ΗΠΑ όπου υπήρξε τακτικός καθηγητής (tenured faculty) στην Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πενσιλβανίας και επισκέπτης καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και ερευνητής στη Διεθνή Τράπεζα. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1992 με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου και υπήρξε ο πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.

Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου για δύο θητείες (2002-2010) και υπηρετεί τη 2η του θητεία ως Πρόεδρος των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών UNICA, θέση στην οποία εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη Σύνοδο της Μόσχας το 2007.

Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε Ηλεκτρολογία στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Διοικητική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ, από όπου πήρε τον διδακτορικό τίτλο. 

Δημοσίευσε πέραν των εκατό επιστημονικών άρθρων σε κορυφαία διεθνή περιοδικά ειδικότερα στη διοικητική επιστήμη και διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και επιμελητής άλλων επτά τα οποία έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, από τους εκδοτικούς οίκους των Πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέμπριτζ. Εργασίες του έχουν βραβευθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Βιβλίο του μεταφράστηκε στα Κινέζικα.   

Το προσωπικό του στίγμα για την πολιτική αποτυπώνεται στο βιβλίο του "Δημιουργική Κύπρος. Πολιτική μεταρρύθμιση για την Κύπρο του 21ου αιώνα". Πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την Κυπριακή κοινωνία σήμερα -Κράτος, Οικονομία, Κυπριακό, Αξίες- και έχει χαρακτηριστεί πυξίδα για την πολιτική ζωή του τόπου.

Δίνει διαλέξεις διεθνώς σε χρηματοοικονομικά θέματα και παρεμβαίνει στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την Κυπριακή κρίση. Ήταν ομιλητής στο TEDxNicosia. Πρόσφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Διεθνή Τράπεζα και σε επιτυχημένους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Όταν δεν εργάζεται ασχολείται με την ποδηλασία και το αργεντίνικο ταγκό. Με την σύζυγο του Νίνα ανέβηκαν στο Κιλιμάντζαρο στις 17 Αυγούστου του 2002 φθάνοντας στην κορυφή UHURU, δηλαδή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, (5.895 μ.) στις 8.20 π.μ. Μαζί με τον φίλο του Γιάννη Μούσκο και ομάδα φοιτητών ανέβασαν την Κυπριακή σημαία στο ψηλότερο βουνό της Ευρώπης, το Ελ Μπρους στον Καύκασο σε θερμοκρασίες -20°C.

Θέλει να κατέλθει στο στίβο της ευρωπαϊκής πολιτικής για να προσφέρει στα κοινά τις εμπειρίες του και τις γνώσεις του.