Ευρωεκλογές 2014 candidates Ελένη Θεοχάρους

Ελένη Θεοχάρους

Η Δρ. Ελένη Θεοχάρους, Ευρωβουλευτής, Διδάκτωρ Ιατρικής , Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Παιδοχειρουργός και Λογοτέχνις, γεννήθηκε στον Αμίαντο στις 24 Ιουνίου 1953. Σπούδασε στην Ιατρική και στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύθηκε στην Γενική Χειρουργική, Παιδοχειρουργική και Παιδοουρολογία. Έλαβε τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ομόσπονδης Ρωσικής Δημοκρατίας Κόμι και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το 2001 εξελέγη Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού και επανεξελέγη το 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Κυπριακής Βουλής, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και μέλος πολλών άλλων Επιτροπών.

Το 2009 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Ανάπτυξης και Εξωτερικών και Αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Υγείας, Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Τροφίμων. Διετέλεσε επίσης μέλος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας , της Επιτροπής ΕΕ-ΑΚΕ, εισηγήτρια των διμερών συνομιλιών Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Αρμενίας, αντιπρόεδρος των Επιτροπών ΚΑΡΙΦΟΡΟΥΜ και ACCESS TO MEDICINE , μέλος των επιτροπών φιλίας με αρκετές άλλες χώρες και της ομάδας στήριξης των ΛΟΑΤ ατόμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όντας επικεφαλής ή μέλος σε Συνέδρια κυρίως επί ζητημάτων Εξωτερικής Πολιτικής, Ανάπτυξης, Υγείας, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε όλες τις ηπείρους.

Εξέδωσε έξι Ποιητικές Συλλογές και τιμήθηκε δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως.

Είναι ακτιβίστρια εθελοντής γιατρός κι εργάζεται συνεχώς τα τελευταία 25 χρόνια σε ανθρωπιστικές αποστολές σε πεδία πολέμων εμφυλίων συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών και υπο-ανάπτυξης . Παράλληλα διδάσκει Παιδοχειρουργική σε Ιατρικές Σχολές αναπτυσσομένων χωρών και διοργανώνει προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας .

Για την συνολική δράση της τιμήθηκε με το Δεύτερο Πανευρωπαϊκό Βραβείο Εθελοντισμού της Γαλλικής Κυβέρνησης, τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας των Ξένων της Γαλλικής Κυβέρνησης,, τον τίτλο της Αρχόντισσας των Εκκλησιών και Οφφικιαλίου του Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το Πανβαλκανικό Βραβείο Βαρδινογιάννη, το Χρυσό Μετάλλιο τιμής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Ανωτάτη διάκριση με χρυσό Μετάλλιο του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν , και με πολλά άλλα διεθνή και εντόπια βραβεία.

Top