Απόλυτα σίγουρος ότι η πρόταση του για το Φυσικό Αέριο μπορεί να υλοποιηθεί, εμφανίστηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις αναγνωστών του Sigmalive. Ο υποψήφιος τόνισε ότι, στην περίπτωση που δεν επιτύχει το σχέδιο του για έξοδο από την κρίση με την προπώληση φυσικού αερίου, θα θέσει την παραμονή του στην Προεδρία ενώπιον του λαού.

Η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία ενώ ο υποψήφιος απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν την Οικονομία, το Φυσικό Αέριο, το Κυπριακό, την Εσωτερική διακυβέρνηση κα.

  • "Ο κόσμος του ΑΚΕΛ με εμπιστεύεται
  • Το μόνο κριτήριο η αξία
  • Δεν θα τοποθετήσω ανώτερα κομματικά στελέχη στο Υπουργικό
  • Αναστασιάδης, Μαλάς Πραξούλα δεσμεύτηκαν  να περάσει ο αγωγός από την Τουρκία"


Σχετικά με την τοποθέτηση του Σόλωνα Κασίνη στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ 60 Λεπτά, ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ακολουθήσει η Κύπρος οποιοδήποτε σχεδιασμό σχετικά με το Φυσικό Αέριο πριν επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία, με νόμο, μιας κρατικής εταιρείας για να υπάρχει και διαφάνεια. Ο κ. Λίλλήκας, όπως είπε, κατέθεσε πρόταση όπως μεταβιβαστούν τα δικαιώματα σε αυτή την εταιρεία και να εκδοθούν ομόλογα".

Ο υποψήφιος αναφέρθηκε και σε έκθεση της Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με την οποία η αξία των κοιτασμάτων ανέρχονται σε 530 δις. «Το επιτελείο Αναστασιάδη μας έλεγε το οικόπεδο 12 αξίζει 1,2 δις μόνο».

Έχουμε πλούτο, σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτωντας ότι «χρωστούμε περίπου το 2,5-3% της περιουσίας μας και αρνούμαστε να το αξιοποιήσουμε».

Ο υποψήφιος επικαλέστηκε και στο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χιούστον Μιχάλη Οικονομίδη ο οποίος είναι «μεγάλος εμπειρογνώμονας και έκανε παρόμοια πρόταση με τη δική μας με τη διαφορά ότι μιλούσε για μετοχές».

Επικαλέστηκε επίσης δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου το Μάρτιο, σύμφωνα με τις οποίες «ζήτησε να εκδοθούν ομόλογα πριν από την αδειοδότηση, πριν από τις έρευνες, πριν καν να ξέρουμε τι έχουμε. Όλα αυτά έχουν εκλογικές σκοπιμότητες σήμερα. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η ελάχιστη ποσότητα ΦΑ ανέρχεται στα 7 τρις κυβικά πόδια. Η όποια συμφωνία υπάρξει θα είναι μια τιμή ανά κπ. Αν η 2η γεώτρηση δείξει ότι θα είναι μεγαλύτερη από 7 τρις κυβικά πόδια, θα εισπράξουμε περισσότερα»..

Υπάρχουν ακόμα και μέθοδοι για να εξασφαλίζαμε δάνειο με υποθήκευση του ΦΑ, σημείωσε ο υποψήφιος.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε, σε μια προσπάθεια, συναίνεσης, οι 3 υποψήφιοι να συναντηθούν και να συζητήσουν και αν συμφωνήσουν, να καλέσουν ένα διεθνή οίκο εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το οικόπεδο 12 και στη συνέχεια να κοστολογήσει πόσο θα στοιχίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία το μνημόνιο, για να δούμε τι συμφέρει. «Δεν είμαστε η πρώτη χωρά που προπωλούμε. Η Αίγυπτος έχει προπωλήσει μέχρι το 2025. Γιατί όλες οι χώρες να μπορούν να προαγοράζουν και να προπωλούν και εμείς να μην μπορούμε», διερωτήθηκε ο υποψήφιος..

Με το μνημόνιο θα μπούμε σε μια βαθειά ύφεση, σημείωσε προσθέτοντας ότι «γατί να μην αξιολογήσουμε το ΦΑ. Αφού σε διαφορετική περίπτωση, αν το εκμεταλλευτούμε το 2020 θα αρκεί μονό για α αποπληρώνουμε τους τόκους του μνημονίου».

Ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του για το ΦΑ, είναι, σύφμωνα με τον ίδιο τον Γιώργο Λιλλήκα διότι «κάποιοι δεσμεύτηκαν να παράσειο αγωγός φυσικού αεριού από την Τουρκία και αναφέρομε στο Μαλά, τον κ. Αναστασιάδη και την κ. Πραξούλα. Κάποιοι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις ότι θα συνδιαχειριστούμε με τους τ/κ και θα δημιουργήσουμε ταμείο με τους τ/κ. Αυτές οι δεσμεύσεις τους, τους εμποδίζουν να αποδεχτούν  τις συμβιβαστικές μου προτάσεις»

Δημοψήφισμα αν η πρόταση για ΦΑ δεν υλοποιείται

Πάντως, ο κ. Λιλλήκας δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, στην περίπτωση που  όντως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαπιστώσει ότι η πρόταση που κατέθεσε για το Φ.Α. δεν είναι υλοποιήσιμη.
 

Ποινικοί ανακριτές για την καταστροφή της οικονομίας

Έντονα επικριτικός παρουσιάστηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος για το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν υιοθέτησε την θέση του για διορισμό ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα διερευνήσουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες εναντίων συγκεκριμένων προσώπων για το θέμα της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας. «Είμαι ο μόνος  που πήρα θέση δημόσια και ζήτησα από το υπουργικό συμβούλιο να διορίσει ποινικούς ανακριτές  για το θέμα», τόνισε, προσθέτοντας πως αυτό αποτελεί και δέσμευση του στην περίπτωση που εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα. «Αν με τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του», πρόσθεσε, «θα διορίσω ποινικούς ανακριτές, γιατί αυτοί που φταίνε πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον  της δικαιοσύνης».  Δεν μπορεί, συνέχισε,  να ισχύει η ατιμωρησία ως κανόνας γιατί η ατιμωρησία θρέφει σκάνδαλα.

Ο Γιώργος Λιλλήκας επέκρινε και τους Υποψηφίους του Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα   για το γεγονός ότι δεν υιοθέτησαν, όπως είπε, την θέση του για το θέμα αυτό, αφήνοντας παράλληλα αιχμές εναντίον του Πορέδρου της Δημοκρατίας: «Στην Κύπρο», πρόσθεσε, «συμβαίνει το εξής παράδοξο: ο Πρόεδρος να μιλά για ληστές τραπεζίτες  και όχι μόνο το υπουργικό δεν προχωρεί σε διορισμό ποινικών ανακριτών  αλλά διόρισε ως υπουργούς οικονομικών, πρώην τραπεζίτες, δηλαδή αυτούς που θεωρεί ληστές. Γιατί; Για να ληστέψουν και τα δημόσια οικονομικά;»

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως ευθύνες φέρουν όσοι πήραν αποφάσεις για αγορά ελληνικών ομολόγων από δευτερογενή αγορά, αφήνοντας αιχμές ότι έλαβαν προμήθεια από τις γερμανικές τράπεζες.

Μειώσεις μισθών προέδρου και υπουργικού;

Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της νομοθετημένης ρύθμισης στην μείωση των απολαβών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.  Επεσήμανε, παράλληλα, πως πέραν των αποκοπών χρειάζονται και διαρθρωτικές αλλαγές ώστε το κόστος του κράτους μας να μειωθεί σταδιακά. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το κράτος να γίνει αποδοτικότερο, μικρότερο και πιο αποτελεσματικό».

Αναφορά έκανε επίσης και στις 4 προτάσεις για το πόθεν έσχες, τονίζοντας πως δεν αρκεί μόνο η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των κυβερνητικών αξιωματούχων. Όπως εξήγησε, χρειάζεται και η περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων αυτών από εξειδικευμένη επιτροπή.

2 προτάσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο κ. Λιλλήκας ανέλυσε συνοπτικά και τις δύο προτάσεις του, ώστε οι πολίτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, ώστε να μην χάσουν το σπίτι τους.

Όπως εξήγησε, η πρώτη πρόταση του προνοεί όπως το κράτος αγοράσει από τράπεζες και συνεργατικά όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία παρουσιάζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων τους.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, υπάρχει και πιο απλός τρόπος. Αυτός προνοεί όπως δια νόμου επιμηκυνθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να μειωθεί το ύψος της δόσης, με αποτέλεσμα η οικογένεια να διευκολυνθεί στην πληρωμεί και να μην βρεθεί απέναντι στον κίνδυονο απώλειας της οικείας της. «Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, χιλιάδες οικογένειες θα οδηγηθούν στο να χάσουν τα σπίτια τους, με βάση την πρόνοια της τρόικας, η οποία θέλεια απώλεια κατοικιών για μέχρι και τριών μηνών καθυστερημένες δόσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων»