Χρύσανθος Τσουρούλλης Χριστόφιας «εναντίον Ε.Ε.»

Χριστόφιας «εναντίον Ε.Ε.»

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


 

(Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Σημερινή 16/12/12)
 
  • Επιφυλάσσεται για μετωπική αντεπίθεση o Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Καθαρός στόχος πρώτου γύρου για τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας θα συμπιεσθεί προσπαθώντας να κρατήσει… κεκτημένα
  • Όλα δείχνουν ότι θα πρέπει ν’ αναμένεται μια εκλογική «αντεπίθεση» μετά τις γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και αφού θα έχουν ψηφιστεί και «χωνευτεί» και τα επώδυνα του μνημονίου
 
Ολοκληρώνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε αιχμές εναντίον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διαχείρισης που κάνει στην οικονομική κρίση. Πέρα από τις «πισώπλατες μαχαιριές», για την κριτική που δέχτηκε η Κύπρος λειτουργώντας ως διεθνές οικονομικό κέντρο, μίλησε για αντιφάσεις. Σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο Χριστόφια υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στις αποφάσεις του Συμβουλίου για έμφαση στην ανάπτυξη και στις πολιτικές της Τρόικας που σκοτώνουν την ανάπτυξη. Αυτός ήταν και ο… «πόνος» του για το μνημόνιο, που τελικά αναγκάστηκε να αποδεχτεί. 
 
 
Πόλωση για το προεκλογικό
Με την ίδια ευκαιρία προανήγγελλε τον ρόλο που και ο ίδιος θα παίξει τόσο μέσα στον προεκλογικό όσο και στη συνέχεια μετά το τέλος της προεδρίας του. Θα είναι, όπως είπε καθαρά, ένας ρόλος «διαμαρτυρίας και καταγγελίας». Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει όμως στην αναφορά του Προέδρου, σύμφωνα με την οποία μέχρι τώρα απέφυγε να εκφράζεται όπως θα ήθελε επειδή ασκούσε την προεδρία. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εβδομάδες και με τον νέο χρόνο πρέπει να περιμένουμε έναν «μαχητικό» Δημήτρη Χριστόφια που θα έρθει να προσθέσει τη φωνή του στην προεκλογική προσπάθεια του ΑΚΕΛ.
Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του Προέδρου αναφέρουν ότι, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις ο ίδιος, καθησυχάζει τους συνεργάτες του και προειδοποιεί συχνά τους πολιτικούς αντιπάλους λέγοντας «αυτά δεν λένε τίποτα ακόμα, περιμένετε να δείτε όταν κάμουμε την αντεπίθεση μετά το τέλος της προεδρίας ΕΕ». Ο στόχος του ιδίου και της Εζεκία Παπαϊωάννου είναι διπλός. Από τη μια να αυξήσουν αρκετά τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ και να δείξουν έτσι «ποιος είναι το αφεντικό για τη δεύτερη θέση» και από την άλλη αφού αυξήσουν αισθητά το ποσοστό του Σταύρου Μαλά να δείξουν ότι «με βεβαιότητα αυτές είναι εκλογές δύο γύρων».
Η προσπάθεια Προέδρου Χριστόφια και ΑΚΕΛ θα εστιασθεί ως συνήθως πάνω σε μια πόλωση σε όρους αριστεράς - δεξιάς. Περιμένουν ότι όσο θα αυξάνεται το κλίμα πόλωσης, η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, με την όχι και τόσο «σκληρή» ψήφο, θα έχει απώλειες. Ενδεικτικό της τάσης για να πολωθεί το κλίμα ήταν και η απόφαση αυτών των ημερών για την «αποκατάσταση των δολοφονηθέντων» στην περίοδο του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Προεδρικού, δεν θα περιοριστούν όμως μόνο σε τέτοιες… κλασικές διαστάσεις. Αυτήν τη φορά θα αναδείξουν τις ιδεολογικές διαφορές, κυρίως με μια «πόλωση γύρω από την κρίση».
 
Αλλάζει το κλίμα μετά τις γιορτές
Όλα δείχνουν ότι θα πρέπει ν’ αναμένεται μια εκλογική «αντεπίθεση» μετά τις γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και αφού θα έχουν ψηφιστεί και «χωνευτεί» και τα επώδυνα του μνημονίου. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των επιτελείου τους, η αιχμή του ΑΚΕΛ θα εστιασθεί στα εξής σημεία:
1. Το μνημόνιο επιβλήθηκε εξαιτίας των τραπεζών και θα υπάρξει αγώνας μέχρι τέλους για ν’ αλλάξει. 
2. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως σωτήρας, διότι οι πολιτικές του μνημονίου είναι πολιτικές της παράταξής του και των «φίλων τους» στην Ε.Ε. 
3. Ο Γιώργος Λιλλήκας δεν προσφέρει καμία λύση γιατί «κλέβει» ψήφους από την προοδευτική παράταξη και δίνει «άλλοθι» στην υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη. 
4. Η ευρύτερη Αριστερά πρέπει να συσπειρωθεί και να δυναμώσει, για να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια τη «μετωπική αντιδραστική επίθεση» κατά των λαϊκών κατακτήσεων.
 
Μνημόνιο και κάλπη
Πολλά πάντως θα κριθούν από τις εξελίξεις που θα έχει ακόμα η υπόθεση του δανεισμού της Κύπρου από την Τρόικα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των επαϊόντων σε θέματα Ευρωζώνης, το τοπίο μπορεί να μην ξεκαθαρίσει, παραμόνο τις εντελώς τελευταίες μέρες πριν από την κάλπη. Αυτό το θολό τοπίο δίνει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε υποψηφιότητα.
Όσο θα παρατείνεται η αβεβαιότητα τόσο δυσκολότερο θα είναι για τον Γιώργο Λιλλήκα να εμφανίζεται ως «αντιμνημονιακός». Διότι μαζί με την αντίθεση στο μνημόνιο, μέσα στην κοινή γνώμη θα εντείνεται και ο φόβος μιας αβεβαιότητας. Περισσότερο ριζοσπαστικές θέσεις πιθανόν να διώχνουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Κέντρου με μετριοπαθείς τάσεις. Για το ΑΚΕΛ, που θα βρίσκεται πίσω από τον Σταύρο Μαλά, η αβεβαιότητα δεν είναι πρόβλημα αφού «όση ζημιά ήταν να πάθουν την έχουν πάθει». Κατά την άποψη των επιτελικών του Προεδρικού, η παράταση της αβεβαιότητας θα εντείνει το «φταίξιμο των τραπεζών» και θα δικαιώνει τις επιφυλάξεις του ΑΚΕΛ για το μνημόνιο. Στο «στρατόπεδο» του Νίκου Αναστασιάδη θεωρούν πάντως ότι η παράταση της αγωνίας και ο φόβος για πρόσθετα μέτρα φέρνουν συσπείρωση γύρω από μια «στερεή ηγεσία», που θα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα καυτά διλήμματα...
 
 
Αντιμνημονιακή αντιπολίτευση ετοιμάζει ο Γιώργος Λιλλήκας….
Από την πλευρά του επιτελείου Λιλλήκα είναι ήδη σαφής η πρόθεση να αξιοποιήσουν αυτές και τις επόμενες μέρες την κορύφωση των αντιδράσεων στα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς καθαρή ατζέντα για τη στάση τους στο μνημόνιο, έχουν περιθώρια χειρισμών και μπορούν να ταυτιστούν σχεδόν με όλες τις ομάδες διαμαρτυρομένων. Είναι χαρακτηριστικό, μας έλεγε στέλεχος του ΑΚΕΛ, ότι από τη μια η ΕΔΕΚ είχε προτείνει περικοπές στην κοινωνική πολιτική ύψους πέραν των €150 δις, «αλλά τώρα καταψηφίζει 
ακόμα και τα €113 δις που πέτυχε η Κυβέρνηση!». Εξάλλου, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και όλες τις αντιφάσεις ή προσωπικές τοποθετήσεις διαφόρων βουλευτών που θα πιεστούν ιδιαίτερα από τις εκρήξεις της κοινής γνώμης. Στελέχη πέραν της ΕΔΕΚ, που βρίσκονται στο πλευρό του υποψηφίου, δεν αποκλείουν μάλιστα να παίξει καθαρά ο ίδιος σε κάποια στιγμή και τον… ορφανό ρόλο της «αντιπολίτευσης στο μνημόνιο». Είναι, όμως, ακριβώς αυτόν τον δρόμο που ελπίζει να του κλείσει το ΑΚΕΛ.
 
Στόχος ο πρώτος γύρος για τον Αναστασιάδη
Συμμετρικά στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη έχει οριοθετηθεί ως νέος στόχος να φανεί καθαρά στο εκλογικό σώμα ότι «πιθανότατα» θα έχουμε εκλογές ενός γύρου. Ο ίδιος ο υποψήφιος, εκτός από τις «ηγετικές εικόνες» που έστειλε από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δίπλα σε ηγέτες διεθνούς κύρους, μιλά πια καθαρά για «εκλογή από την πρώτη Κυριακή». Οι υπολογισμοί και οι εσωτερικές μετρήσεις της Πινδάρου και του επιτελείου της Δημοσθένη Σεβέρη λένε ότι χρειάζεται μόνο «ένα μικρό σπρώξιμο». Θεωρούν ότι, με όλες τις πιθανές αναγωγές, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι «πολύ κοντά» στο μαγικό 50% και ότι «αν αυξηθεί λίγο» η συσπείρωση του ΔΗΚΟ ο σκοπός θα έχει επιτευχθεί.
Σε αυτή την κατεύθυνση περιμένουν μάλιστα χειροπιαστά οφέλη από τις επιλεκτικές κινήσεις που κάνει ο ίδιος ο υποψήφιος, ειδικά σε «δηκοϊκό ακροατήριο» το τελευταίο διάστημα. Ενισχυτική είναι και μια καμπάνια υπερκομματικών εξορμήσεων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην προσπάθεια αυτή θα βρεθούν δίπλα-δίπλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ.
Παλιό στέλεχος του ΔΗΣΥ μάς έλεγε ότι ήταν λάθος που «άφησαν σχοινί» στη σεναριολογία δεύτερου γύρου. Η συμπίεση της υποψηφιότητας Λιλλήκα στις «πραγματικές διαστάσεις της» θα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να φανεί ότι είναι πιο πιθανό οι εκλογές να τελειώσουν στις 17 Φεβρουαρίου παρά να ψάχνουμε τον «καλύτερο δεύτερο». Αυτή η άποψη, παρά το ότι έχει το ακριβώς αντίθετο κίνητρο, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την τοποθέτηση του Νίκου Κατσουρίδη ότι «συνήθως εκλέγεται ο δεύτερος του πρώτου γύρου».
 

Top