Βασίλης Τσιρόπουλος Η Εθνική και το πλάνο

Η Εθνική και το πλάνο


Με πολύ μεγάλη προσοχή άκουγα χθες στην διάσκεψη τύπου τα όσα έλεγε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων Χάρης Λοϊζίδης για την διαχείριση και τον τρόπο λειτουργίας των Εθνικών Ομάδων. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς δεν υπάρχει πλάνο για τα επόμενα χρόνια.
Τελικά τι είναι αυτό που θέλουν στην ΚΟΠ από την Εθνική Ανδρών; Κοιτούν την επόμενη διοργάνωση με στόχο τι; Προτιμούν τις δηλώσεις του στυλ «να κάνουμε το βήμα το παραπάνω» σε κάθε διοργάνωση αλλά στα μέσα κάθε προκριματικής φάσης να χάνουμε το τρένο; Μήπως έτσι χάνονται άσκοπα φουρνιές ποδοσφαιριστών που ίσως με άλλον τρόπο διαχείρισης θα μπορούσαν τα δεδομένα να είναι καλύτερα; Ερωτήματα που απασχολούν πολλούς και φυσικά την ΚΟΠ. 
Αναγνωρίζω ότι η ΚΟΠ τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί επαγγελματικά σε ότι αφορά τις Εθνικές ομάδες. Σωστά έπραξε. Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να καταρτιστεί ένα πλάνο όχι μόνο για το παρόν αλλά ειδικά για το μέλλον.
Ήδη έχει γίνει μια ανανέωση στην Εθνική Ανδρών. Στην Εθνική Ελπίδων υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να στελεχώσουν τους Άνδρες. Θα ήταν προτιμότερο η ΚΟΠ σε συνεργασία με τον νέο Ομοσπονδιακό να εφαρμόσει ένα πλάνο όπως έχουν πράξει άλλες Εθνικές ομάδες του ίδιου ποδοσφαιρικού επιπέδου μας. Να αποφασίσει ότι για δυο διοργανώσεις προκριματικής φάσης δεν θέλει να κάνει το βήμα το παραπάνω, αλλά να χτίσει μια ομάδα η οποία σε τέσσερα χρόνια να έχει αξιώσεις, να έχει απαιτήσεις. Ίσως είναι η καλύτερη εποχή για κάτι τέτοιο. 
Τα αποτελέσματα αλλά και η βαθμολογική θέση των τελευταίων διοργανώσεων δεν μας έχουν προσφέρει κάτι. Άρα γιατί να μην πράξει κάτι τέτοιο η ΚΟΠ. Δεν είναι κακό να ξέρουμε ποίοι είμαστε και τι θέλουμε. Κακό είναι να απλώνουμε το χέρι μας εκεί που δεν φτάνει.
Χθες ο Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε ότι «προχωρούμε μπροστά, μαθαίνουμε από το παρελθόν και σχεδιάζουμε το μέλλον». Αν ο σχεδιασμός είναι όπως υποστηρίζει ότι έχουν μπει πλέον οι βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού συνόλου, από το οποίο θα υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις σε επόμενες διοργανώσεις, τότε πιστεύω ότι θα χάσουμε άσκοπα πάλι πολλές διοργανώσεις. 
Καιρός είναι η ΚΟΠ και η Επιτροπή Εθνικών Ομάδων να αποφασίσει τι θέλει από τις Εθνικές Ομάδες, ποίο είναι το όραμα της, ο στόχος της. Ισχυρό και ανταγωνιστικό σύνολο δεν υπάρχει όταν τερματίζεις πολύ εύκολα στην τελευταία θέση. Εκτός αν παρακαλάμε σε κάθε διοργάνωση να έχουμε την Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και άλλες ομάδες του επιπέδου αυτού για να έχουμε έξι βαθμούς σίγουρα και αν έρθει και κανένα άλλο αποτέλεσμα να πανηγυρίζουμε ότι τερματίσαμε στην προτελευταία θέση με 9-10 βαθμούς.
 
 

Top