Στέλιος Παπαμωϋσέως Ο καθένας με την ευθύνη του…

Ο καθένας με την ευθύνη του…


Δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι υπόθεση ενός ή λίγων ο ποδοσφαιρικός χώρος.
Οι παράγοντες, οι παίκτες, οι δημοσιογράφοι, ο ίδιος ο απλός οπαδός φεύγουν ή αποχωρούν, το άθλημα και η ιστορία των ομάδων συνεχίζονται.
Η ουσία είναι ότι στο κτίσιμο της ιστορίας, στην πορεία των ομάδων, της Ομοσπονδίας και γενικά του αθλήματος, όλοι όσοι πέρασαν -ή και αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να ασχολούνται με το πιο λαοφιλές άθλημα- έχουν μερίδιο ευθύνης, κάποιοι μεγαλύτερο, κάποιοι πιο λίγο, πάντως όλοι έχουν ευθύνη.
Αυτή λοιπόν θα έπρεπε προ πολλού να είχαμε αναλάβει όλοι, και έστω ένα μικρό λιθαράκι ο καθένας να έβαζε, διαφορετική εικόνα θα έβγαζε το άθλημα στο σύνολό του.
Δεν είμαι από αυτούς που μηδενίζουν τα πάντα, αλλά ούτε από αυτούς που εύκολα πιστεύουν ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξει άρδην η όλη αρνητική εικόνα και ο χώρος θα μετατραπεί σε αγγελικά πλασμένο.
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι, έστω αργά, γιατί η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε πολύ και στο κεφάλαιο αυτό, μπορούμε με συλλογική προσπάθεια να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όχι κάτω από πανικό να παρθούν και πάλι λανθασμένες αποφάσεις, γιατί η αλήθεια είναι ότι τέτοια πολυτέλεια δεν την έχουμε.
Τα γράφω ξανά ενόψει και της αυριανής συνάντησης του συμβουλίου της Ομοσπονδίας, αλλά και για να θυμίσω ότι μέρος του όλου σκηνικού είναι πολλοί.
Είναι και οι παράγοντες, είναι και οι παίκτες, είναι και οι δημοσιογράφοι, είναι και ο κόσμος.
Αν όντως όλα όσα ακούστηκαν για πολλοστή φορά, τις τελευταίες μέρες, έχουν έστω και λίγη δόση αλήθειας, αναμένουμε ότι στην πράξη, και όχι στα λόγια, θα ταραχτούν, έστω λίγο, τα λιμνάζοντα νερά στον χώρο.
Αν έχουμε όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι τη βούληση να διορθώσουμε πρώτα εμείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε μέχρι τώρα το άθλημα, τότε θα έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτήσουμε και από τους λοιπούς να πράξουν το ίδιο.
Αν όμως και πάλι μεταφέρουμε τις ευθύνες στους ώμους των άλλων, και θεωρήσουμε ότι εμείς είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση και οι λοιποί είναι στη λανθασμένη, θα κάνουμε ξανά απλώς άλλη μια τρύπα στο νερό και θα συνεχιστεί ή θα χειροτερέψει το όλο σκηνικό.
Υποτίθεται ότι η πολιτεία, η αστυνομία, η Ομοσπονδία, οι παράγοντες, οι δημοσιογράφοι και ο απλός κόσμος συμφωνούν σε αλλαγή πλεύσης, και κυρίως ότι ο κόμπος εδώ και καιρό έφτασε στο χτένι.
Ας το αποδείξουμε στην πράξη.
Οι επόμενες μέρες, και κυρίως οι επόμενες κινήσεις, θα καταδείξουν κατά πόσον υπάρχει θέληση και κυρίως περιθώριο για αλλαγή σκηνικού λίαν συντόμως.
Άφησα τελευταίο, μα όχι έσχατο, το περιστατικό με την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στα γραφεία εταιρείας του προέδρου της ΚΟΠ στη Λεμεσό.
Εννοείται ότι είναι καταδικαστέες από όλους τέτοιες ενέργειες, και κυρίως αν έχουν σχέση με το ποδοσφαιρικό στερέωμα, ασφαλώς και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Είναι αλήθεια ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις, αλλά κυρίως η πρόθεση του Κουτσοκούμνη να προβεί σε σαρωτικές αλλαγές με την ευλογία της ΟΥΕΦΑ, έχουν ανησυχήσει τους γνωστούς αγνώστους που κερδίζουν πολλά λεφτά από το στοίχημα και την εκμετάλλευση του αθλήματος.
Ελπίζουμε κάποια στιγμή να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι και να πληρώσουν βαρύ τίμημα.
Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στον πρόεδρο της ΚΟΠ, όπως πράξαμε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, που αφορούσαν διαιτητές και γενικά ανθρώπους που έχουν σχέση με το άθλημα.
Καλή Κυριακή σε όλους.
 
 

Top