Στέλιος Παπαμωϋσέως Η προπονητοφαγία και τα χρέη…

Η προπονητοφαγία και τα χρέη…Έργο στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου των τηλεοπτικών σταθμών θυμίζει ο ερχομός και στο τέλος το διαζύγιο ομάδων με προπονητές. Προβλεπτές σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά οι δηλώσεις υποδοχής του νέου αφεντικού. Ακόμα πιο προβλεπτές οι δηλώσεις που αφορούν στους λόγους διακοπής της συνεργασίας.
Σε κάθε περίπτωση αλλάζουν απλά οι ατάκες, αναλόγως της εποχής που έρχονται ή που φεύγουν οι προπονητές. Κάθε χρονιά, μη εξαιρουμένης βεβαίως της φετινής, η έλευση ενός προπονητή γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό και με έντονη αναφορά στην προϊστορία του, αλλά και στα θετικά που τον συνοδεύουν σαν χαρακτήρα.
Μάλιστα, για να πείσουν περισσότερο οι διάφοροι παράγοντες κάνουν λόγο και για τεράστια μάχη που έδωσαν για να τον πείσουν να έρθει στην Κύπρο άμα πρόκειται για ξένο. Αφού του δώσουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα σαν πίστωση, αν κάτι δεν πάει καλά, βγαίνουν και λένε κατ’ αρχάς ότι τον στηρίζουν και ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα προπονητή… Άμα ακουστούν αυτές οι δηλώσεις στήριξης, σημαίνει ότι ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το φάγωμά του κι απλώς είναι θέμα χρόνου η απομάκρυνσή του και βεβαίως η εξεύρεση του νέου Μεσσία, που θα έλθει να περισώσει όσα συντρίμμια άφησε στο πέρασμά του ο προκάτοχός του. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι οι εκδιωχθέντες προπονητές κατηγορούνται για τόσα πολλά πραγματα από τους ίδιους που, λίγο προηγουμένως, έπιναν νερό στ' όνομά τους, που σε κάνει να τσιμπιέσαι και να διερωτάσαι κατά πόσο αυτά που ακούς ή που διαβάζεις ανήκουν στους ίδιους που όταν υπέγραφαν τις σχετικές συμφωνίες, έδειχναν σαν να ανακάλυπταν φλέβα χρυσού…
Κι η δικαιολογία στο τέλος της ημέρας, γνωστή. Όταν κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα δεν φεύγουν οι παίκτες που είναι πολλοί, αλλά ο προπονητής που είναι ένας.
Τώρα μας πείσατε, όπως και τον κόσμο σας. Τα ίδια πάνω-κάτω και στο οικονομικό κομμάτι. Αναλαμβάνει μια διοίκηση τα ηνία, κάνει τον προγραμματισμό, δεν τις βγαίνουν κάποια πράγματα και αντί να προβεί στην αναγκαία αυτοκριτική, τα ρίχνει όλα στις προηγούμενες διοικήσεις. Καλά, ρε μάγκες, όταν αναλαμβάνατε τα ηνία, γιατί πρώτον δεν κάνατε φύλλο και φτερό την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σωματείο ή και η εταιρία, και δεύτερο γιατί δεν βγήκατε νωρίς να πείτε την καθαρή αλήθεια στον κόσμο σας; Είναι κάποια πράγματα που δεν τα αντιλαμβάνεται ο μέσος φίλαθλος και που πραγματικά με μια τοποθέτηση και κυρίως με τη δημοσιοποίηση των πραγματικών δεδομένων πολλά μπορούσαν να αλλάξουν. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά σωματεία που φυτοζωούν, αλλά την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους εξακολουθούν να την κρύβουν από τον κόσμο τους. Υπάρχουν ομάδες που στο σπίτι τους έχουν ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί και ακόμα ζουν στον κοσμάκη τους. Εξακολουθούν με ραδιουργίες να περάσουν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ και παρακάτω βλέπουν και πράττουν αναλόγως. Μόνο που έτσι ούτε η όλη κατάσταση διορθώνεται, ούτε ο κόσμος μαθαίνει την πραγματική αλήθεια. Και στις δυο περιπτώσεις, στην προπονητοφαγία και στο οικονομικό δηλαδή, πάντα υπάρχουν οι σχετικές δικαιολογίες και σχεδόν πάντα οι εκάστοτε κρατούντες βγάζουν ή προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω. Πάντα φταίνε οι προκάτοχοί τους και σχεδόν ποτέ αυτοί δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Ώσπου φεύγοντας οι ίδιοι από τις καρέκλες, οι αντικαταστάτες τους τούς πυροβολούν με τον ίδιο τρόπο που οι ίδιοι έπραξαν για τους προκατόχους τους.
Είναι η όλη κατάσταση τροχός και γυρίζει…
Καλή Κυριακή.
 


Top