Σοφοκλής Σοφοκλέους Περί προγραμματισμού (ΑΠΟΕΛ/Ομόνοια)

Περί προγραμματισμού (ΑΠΟΕΛ/Ομόνοια)Περί προγραμματισμού ο λόγος, σε ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, όχι μόνο τις τελευταίες μέρες, αλλά εδώ και καιρό...και στη μέση να βρίσκεται ο "τεχνικός διευθυντής". Ο μεν ΑΠΟΕΛ έχει τεχνικό διευθυντή που έτρεξε τον προγραμματισμό, στη δε Ομόνοια δεν υπάρχει τεχνικός διευθυντής. Συνεπώς, δεν υπάρχει η παράμετροςσώστο/λάθος, στην προκείμενη περίπτωση!Τι έπρεπε να κάνει ο Μαντούκα και δεν έκανε; Τι έπρεπε να κάνουν στην Ομόνοια (γιατί εκεί είναι και ο Καϊάφας και η διοίκηση) και δεν έκαναν; Τους καταλογίζουν πολλά και διάφορα. Και η κριτική, πλέον έχει βάση και συγκριτικό δεδομένο, ως προς το τι έπρεπε να κάνουν και τι έκαναν, η ΑΕΚ και η Ανόρθωση (τις παίρνουμε ως ένα καλό παράδειγμα και τίποτα περισσότερο).

Στον ΑΠΟΕΛ, υπάρχει κριτική για το πλάνο του προγραμματισμού που περιλαμβάνει και την επιλογή Πιασένσια. Κατόπιν, στην άμυνα υπήρχε μεγάλη ανάγκη για δύο ακραίους μπακ (34αρης πλέον ο Σέρτζιο-παρελθόν ο Ρίσε) και ενός στόπερ. Δεξία αποκτήθηκε ο Τσιόκο (αποτυχία για τα μέχρι στιγμής δεδομένα) και αριστερά κανένας! Η απόκτηση του Αστίθ κρίνεται επιτυχημένη. Υπήρχε μεγάλη ανάγκη και για τερματοφύλακα. Ο Κοδίνα δεν έπεισε στα φιλικά και αποκτήθηκε αμάν - αμάν ο Βάτερμαν. Στον άξονα έγινε κίνηση ματ με τον Μακρίδη, αλλά η μεγάλη μεταγραφή του Στίλιτς ακόμη δεν έπιασε. Το ίδιο και του σέντερ φορ (Πιατκόφσκι) με συνέπεια, όπως και στην περίπτωση του τερματοφύλακα, έγινε επιπλέον και πολύ πιο ακριβή ενίσχυση, με τον Καβενάγκι. Δεν έπιασε ούτε και του δεύτερου επιθετικού, του Λεάλ, που ήρθε με περγαμηνές περιφερειακού επιθετικού, γκολτζή. Αντίθετα, πέτυχε του Βάντερ.

Στην Ομόνοια, υπάρχει γενικότερη κριτική, για τη δομή του ποδοσφαιρικού τμήματος και της λήψης αποφάσεων για τον προγραμματισμό. Κανείς δεν παραβλέπει το οικονομικό, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Τον Μάϊο η διοίκηση περηφανεύοταν ότι, η ομάδα διαθέτει εξαιρετικό κόρμο από πέρσι και θα γίνονταν λίγες και ποιοτικές προσθήκες. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούν να κριθούν ως ποιοτικές μεταγραφές των Μεντί, Εζε και Περες, για τις τρείς θέσεις που όντως ήθελε ενίσχυση η ομάδα και θα της έδινε το κάτι παραπάνω. Επίσης η απόκτηση του Σέρινταν δεν ήταν αρκετή για να καλύψει την μετέπειτα φυγή του Ποτέ ενώ ο Μπεμπέ μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη μεταγραφή. Από εκεί και πέρα έγινε νέος προγραμματισμός! Δείγμα της προχειρότητας που έγινε αρχικά. Τελικά, αποκτήθηκαν άλλοι δύο ακραίοι επιθετικοί, δύο αριστεροί μπακ και ο Ρομαρικ που δεν είναι καθαρόαιμος σέντερ μπακ. Δεν αποκτήθηκαν, όμως, δεξί μπακ και ένας καθαρόαιμος σέντερ φορ.

Συνοψίζοντας, είναι πασιφανές, ότι ο αρχικός προγραμματισμός, που είναι και ο πιο δύσκολος και απαιτητικός, διότι θα πρέπει να διαγνώσεις σωστά που θέλει η ενίσχυση η ομάδα, πριν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, απέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο στον ΑΠΟΕΛ, όσο και στην Ομόνοια. Βεβαίως, σημασία έχει τι θα γίνει από εδώ και μπρός και αν τα μπαλώματα που έκαναν, θα αποδώσουν και κυρίως αν τα παθήματα τους, θα τους γίνουν μαθήματα.


Top