Σοφοκλής Σοφοκλέους Ποδόσφαιρο που να μην αγριεύει

Ποδόσφαιρο που να μην αγριεύειΕίναι εύκολο, πολύ εύκολο να βρεις αποδιοπομπαίους τράγους στο ποδόσφαιρο μας. Τώρα στοχοποιούμε τους ανεγκέφαλους της ΑΕΛ και τελειώσαμε. Βρήκαμε ποιοι ευθύνονται για το κακό χάλι του ποδοσφαίρου μας. Πριν στοχοποιήσαμε κάποιους άλλους ανεγκέφαλους και μεθαύριο θα στοχοποιησούμε, κάποιους άλλους ανεγκέφαλους. Μα καλά οι "εγκέφαλοι" του ποδοσφαίρου μας τι κάνουν;  Η ΚΟΠ, τα Σωματεία, οι προέδροι και παραπροέδροι, οι διαιτητές, οι παρατηρητές...;


Κύριε Κουτσοκούμνη, ελπίζω να έχεις αντιληφθεί ότι είναι πιο εύκολο να επιλύσεις τα ποδοσφαιρικά ζητήματα, μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, κατ΄εντολή της ΦΙΦΑ, παρά να επιλύσεις τα προβλήματα του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Εδώ τους γνωρίζεις και σε γνωρίζουν, έχετε διαφόρων ειδών σχέσεις μεταξύ σας, σε αντίθεση με του Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, που πας ξένος ανάμεσα σε ξένους.


Ας μην πιαστούμε, ξανά, από το επιχείρημα ότι η βία στα γήπεδα είναι κοινωνικό φαινόμενο και πηγάζει μέσα από την κοινώνια και άρα χρειαζόμαστε μια... Θάτσερ. Διότι βια δεν είναι μόνο η σωματική (αντεγκλήσεις/ρίψεις αντικειμενων κτλ), αλλά και η λεκτική και η συμβολική, που μπορεί να την ασκήσει ακόμη και ένας σόφρων φίλαθλος, χωρίς να έχει "ασταθές κοινωνικό περιβάλλον", χάνοντας τα μυαλά του, με αυτα που βλέπει κάθε Σαββατοκυρίακο στα γήπεδα μας (αναξιόπιστες και αλλοπρόσαλλες διαιτησίες, ανακάλουθες και "δικτατορικές" αποφάσεις από τα υψηλά δώματα της ΚΟΠ). Συνεπώς, το ίδιο το ποδόσφαιρο γίνεται και αιτία και αφορμή για τη βία.
Καμία κάρτα φιλάθλου και κανένα άλλο μέτρο δεν θα πιάσει, αν δεν φτιάξουμε σωστό ποδόσφαιρο, που να εμπνέει και όχι να αγριεύει τον κόσμο. Ποδόσφαιρο αξιόπιστο, που δεν θα φαίνεται μόνο τίμιο, αλλά να είναι και τίμιο. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει, όμως, πρώτα, να παραμεριστούν τα στενά σωματειακά συμφέροντα, τα όποια πολιτικά συμφέροντα και ακόμη να "θυσιαστούν" προσωπικές και οικονομικές φιλοδοξίες, όσων εμπλέκονται στο χώρο. Θα πρέπει να πειστεί ο κόσμος, ότι όλα παίζονται στο γήπεδο και όχι κάπου άλλου, ανάμεσα σε προσωπικές ή/και σωματειακές ατζέντες.


 


Top