Σύλια Ιωαννίδου Πάστα Φλώρα darling!

Πάστα Φλώρα darling!Όταν αγαπημένε Monsieur Minimal έβγαλες αυτό το τραγούδι, εγώ ήμουν ήδη στην Κύπρο, ως ερωτικός μετανάστης.  Ένα τραγούδι που μου έφερε στο νου απίστευτες αναμνήσεις από  υπέροχα ξενύχτια.

Το Πάστα Φλώρα darling είναι ένα αλμοδοβαρικό καφέ πάροδο Ικτίνου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο έχω περάσει μέρες και νύχτες κομματάκι αλκοολικές αλλά πάντα υπεύθυνες. Από τα τραπεζάκια βρέθηκα στα decks. Διασκέδαζα και δούλευα, γνώρισα και αγάπησα ανθρώπους. Άλλωστε δεν είναι και πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό, όταν συναντιέσαι με ανθρώπους και όλο το σύμπαν σου φωνάζει «άντε και ευθυγραμμίσου» είναι piece of cake. Είδες τι είπα και θυμήθηκα την πάστα φλώρα το γλυκό. Όμως από την πάστα φλώρα το καφέ, μέχρι την πάστα φλώρα το γλυκό εγώ θυμάμαι και μια άλλη πάστα φλώρα.  Την Μαίρη Αρώνη στην ταινία Μια τρελή, τρελή οικογένεια (1965). Οι ατάκες της Μαίρης Αρώνη σε αυτή την ταινία έχουν γράψει ιστορία.  Θέλω να σου τις μεταφέρω, γιατί τέτοιο χιούμορ δεν υπάρχει πλέον στην οθόνη μας. Μπήκα λοιπόν στο site μηχανή του χρόνου και στα μεταφέρω…

ΑΛΕΚΟΣ: Τι λες Πάστα Φλώρα θα σου άρεσε να πάμε στο Λαγονήσι;

Π.Φ: Α, όχι α πα πα. Δεν μπορώ να πάω σε ένα νησί γεμάτο λαγούς.

ΜΙΚΑ: Τα χορταρικά δεν παχαίνουν, μαμά.

Π.Φ. Γιατί το λες αυτό Μίκα; Κι οι αγελάδες όλο χορταρικά τρώνε κι όμως είναι τετράπαχες.

Π.Φ. Ζωρζ… Πώς τον λέγανε αυτό τον άνθρωπο που πήγαινε κάθε πρωί ένας γύπας και του ‘τρωγε το συκώτι;

ΖΩΡΖ: Προμηθέας.

Π.Φ.  Όχι καλέ. Ο Προμηθέας είναι βιβλιοπωλείο.

ΜΙΚΑ: Για το εξαιρετικό γεγονός, θα πιείτε ένα αμάρο σινιόρε;

ΑΛΕΚΟΣ: Ένα μικρό.

 Π.Φ. Εγώ θα πάρω κάτι που δεν έχει αλκοόλ. Παχαίνει το αλκοόλ. Ας πιω ένα ουίσκι.

Π.Φ. Στέλιο πρέπει να κλάψω;

ΣΤΕΛΙΟΣ: Δεν είναι απαραίτητο...

Η Πάστα φλώρα αποτυπώνει την ελαφρότητα μιας εποχής που άντεχε αυτό το συγκεκριμένο  καθαρό βάρος. Πλέον οι άνθρωποι βαρύναμε, λίγο η συνείδηση, λίγο τα ενοχικά, λίγο ο ανταγωνισμός, πρόσθεσε σε όλα αυτά ματαιοδοξία και συμφέρον, το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να έχουμε κάτι από την αθωότητα της Πάστα φλώρα και την μαγευτική της αφέλεια. Μα πάνω από όλα την αγνότητα των συναισθημάτων της. Οι άνθρωποι πλέον μας παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Περιττό. Αν αποκαλύψεις  την Πάστα Φλώρα που κρύβεις μέσα σου, τότε θα απολαύσεις ακόμα περισσότερο τη ζωή σου.

Άσε που θα γελάς και περισσότερο… αυτό που το βάζεις; 


Top