Παναγιώτης Γρηγορίου Κρατήστε το όνομα: Ρόσσι Έιμς

Κρατήστε το όνομα: Ρόσσι Έιμς


Το όνομα Ρόσσι Έιμς πιθανότατα δεν λέει πολλά στο κυπριακό φίλαθλο κοινό. Πιθανότατα δεν λέει και πολλά στο βρετανικό αντίστοιχο κοινό. Όμως έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στον κυπριακής καταγωγής επιχειρηματία, μόνιμο κάτοικο Μεγάλης Βρετανίας, Άντονι Κλεάνθους, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε στα ηνία της Μπάρνετ, της ομάδας όπου είναι πρόεδρος ο ίδιος από το 1994. Ο 32χρονος Έιμς ξεκινά φέτος την πορεία του ως προπονητής της Μπάρνετ και αποτελεί αισίως το πιο νεαρό αφεντικό της Φούτμπολ Λιγκ, δηλαδή των τεσσάρων κατηγοριών της Μεγάλης Βρετανίας. 
 
eames
 
 
Η ιστορία του Έιμς τουλάχιστον συναρπαστική καθώς έφτασε στο Βορειοδυτικό Λονδίνο όπου εδρεύει η Μπάρνετ το 2009, σαν αναλυτής βίντεο. Όμως δεν έμεινε εκεί καθώς όντας πτυχιούχος από το Πανεπιστήμιο του Λίντς της προπονητικής επιστήμης συνέχισε να κυνηγά το όνειρό του και ξεκίνησε να προπονεί τις ακαδημίες της ομάδας. Μάλιστα, ξεκίνησαν μαζί με τον 13χρονο τότε Νάνα Κουέι, ο οποίος από την περσινή σεζόν αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της Μπάρνετ.
Ο Έιμς έλαβε το κάλεσμα να αναλάβει έστω υπηρεσιακά τον περασμένο Μάιο, όταν απολύθηκε ο Κέβιν Νιούτζεντ και αυτός με δύο συνεχόμενες νίκες δικαίωσε τον ιδιοκτήτη της ομάδας του, ο οποίος ένα μήνα μετά τον προσέλαβε σαν πρώτο προπονητή. Ο Κλεάνθους δεν φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του, καθώς και ο ίδιος το 1994 βρέθηκε σε ανάλογη θέση, αφού ήταν τότε με διαφορά ο νεαρότερος πρόεδρος ομάδας της Φούτμπολ Λίγκ. «Υποστηρίζουμε το στυλ του παιχνιδιού του και η ομάδα αντιδρά εξαιρετικά στην όλη φιλοσοφία του», ανέφερε ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας.
 
Με ρηξικέλευθες τακτικές, ιδιαίτερα όσον αφορά την προπόνηση, ο Έιμς, ο οποίος ήταν αθλητής Γυμναστικής μέχρι τα 20 του, ξέρει πολύ καλά πώς οι παίκτες του θα προετοιμαστούν κατάλληλα για μια απαιτητική σεζόν. Μάλιστα, ο 32χρονος δεν ξέχασε την πρώτη του ασχολία και κινηματογραφεί κάθε προπόνηση, ώστε να επισημαίνει στους παίκτες του τις αδυναμίες τους και τι θέλει να βελτιώσουν. 
 
Παράλληλα, η προσέγγισή του είναι άλλο ένα προτέρημά του, ειδικά όταν θα έχει να διαχειριστεί αρκετούς έμπειρους ποδοσφαιριστές, αρκετοί εκ των οποίων μεγαλύτεροι σε ηλικία από αυτόν. «Η όλη ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό είτε όσον αφορά τη Γυμναστική, είτε όσον αφορά το ποδόσφαιρο, με δίδαξε πολλά. Για παράδειγμα γνωρίζω πολύ καλά τη σημαντικότητα του "καλημέρα" και του "μπράβο" στην ψυχολογία των αθλητών», ανέφερε ο Έιμς. 
 
Ο 32χρονος δεν πτοείται, ούτε ασχολείται με το γεγονός ότι είναι ο νεαρότερος προπονητής της Φούτμπολ Λίγκ. «Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός», ανέφερε με νόημα. Η Μπάρνετ φέτος έχει ένα μέτριο υλικό, το οποίο, όμως, βάσει των λεπτών ισορροπιών που επικρατούν στη Λίγκ 2, μπορεί να βρεθεί είτε στις θέσεις που οδηγούν στην πιο πάνω κατηγορία είτε στον «βούρκο» της Κόνφερενς. Το μόνο σίγουρο για τον Έιμς είναι ότι οι παίκτες του είναι πιο διψασμένοι από ποτέ, με τον ίδιο να έχει όλα τα φόντα για να πετύχει. Αυτό όμως θα φανεί στο γήπεδο…
 

Top