Παναγιώτης Γρηγορίου Ξόρκισε τους δαίμονες, αλλά…

Ξόρκισε τους δαίμονες, αλλά…


Name
Την Τετάρτη το βράδυ, στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ μίλησε η κλάση. Τα πιτσιρίκια του Άγιαξ το πάλεψαν όσο μπορούσαν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έστησε την Γιουνάιτεντ ο Μουρίνιο δεν άφησε κανένα περιθώριο στην ολλανδική ομάδα. 
 
Πέραν του Πορτογάλου τεχνικού, που έδειξε την ποιότητά του ως προπονητής -η οποία εσχάτως αμφισβητήθηκε- δύο ήταν οι σημαντικοί παράγοντες που οδήγησαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του τίτλου. 
 
Ο ένας ακούει στο όνομα Πολ Πόγκμπα. Ο Γάλλος, που ήρθε ως η πιο ακριβή μετεγγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έδειξε φέτος ότι, ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια, δεν ήταν ο εαυτός του. Είτε με τη Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα είτε στον ημιτελικό με την Τσέλσι, ο μέσος της Γιουνάιτεντ κινήθηκε σε πολύ μέτρια επίπεδα. Στον τελικό όμως της Τετάρτης, και έχοντας δίπλα του τούς εξαιρετικούς Ερέρα και Μικιταριάν, ο μέσος πήρε την ομάδα πάνω του, ήλεγξε τον ρυθμό και ενορχήστρωσε την όλη προσπάθεια. Δήλωσε το «παρών» του στον πιο σημαντικό αγώνα και πλέον βλέπει μπροστά.
 
Ο επόμενος ακρογωνιαίος λίθος, όχι μόνο της επικράτησης στον τελικό αλλά και στην όλη πορεία της αγγλικής ομάδας στη σεζόν, ήταν ο Αντόνιο Βαλένσια. Ο Εκουαδοριανός, ο οποίος ήταν και ο αρχηγός της ομάδας στον τελικό, επέστρεψε από έναν σοβαρό τραυματισμό και φέτος έδειξε πόσο πολύ το ήθελε. Σταθερός σε όλη τη χρονιά φρόντισε να δώσει λύσεις σε μια πονεμένη και «τραυματισμένη» γραμμή και στο τέλος δικαιώθηκε. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ψηφίστηκε από τους συμπαίκτες του ως ο παίκτης της χρονιάς. Μπορεί τα πόδια του και τα πνευμόνια του να μην είναι πλέον τόσο αποδοτικά, αλλά το μυαλό του και η εμπειρία του είναι δεδομένα. 
 
Το Γιουρόπα, που κατέκτησε η Γιουνάιτεντ, φαίνεται ότι διώχνει κακούς δαίμονες, όμως η ομάδα καλείται να επιστρέψει στη διεκδίκηση τίτλων του πραγματικού της μεγέθους. Ο Μουρίνιο ξόδεψε χρήμα, αλλά οι τρεις παίκτες που καλοπλήρωσε, δηλαδή ο Πόγκμπα, ο Μικιταριάν και ο Μπεγί, θα αποτελέσουν τη βάση για το χτίσιμο των επόμενων ετών. 
 
Σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ υπάρχουν διαθέσιμα κι άλλα χρήματα και αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, τότε η ομάδα θα μπορεί να διεκδικήσει τα πάντα. Όσον αφορά την ποιότητα του ποδοσφαίρου, η αλήθεια είναι ότι η Μάντσεστερ δεν έπαιξε και το καλύτερο ποδόσφαιρο. Υπήρχαν πολλά κενά διαστήματα στους αγώνες, αδυναμία ανάπτυξης και έτσι ήρθαν οι πολλές «γκέλες» στο Ολντ Τράφορντ με φαινομενικά πιο αδύναμες ομάδες. Του χρόνου οι απαιτήσεις θα είναι πιο μεγάλες. Η Γιουνάιτεντ θα πρέπει να παίξει πιο ουσιαστικό ποδόσφαιρο, αν θέλει να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. 
 

Top