Νάσιος Ορεινός Νίκος:Όλα συνηγορούν υπέρ του

Νίκος:Όλα συνηγορούν υπέρ του 

Τον Οκτώβριο του 2011 είχα προσωπικά επισημάνει τη δυσκολία που θα είχε ο Νίκος Αναστασιάδης να εκλεγεί στην προεδρία και είχα καταγράψει και συγκεκριμένους λόγους. Η πολιτική όμως δεν είναι στατική, τα πάντα καθημερινά αλλάζουν και ο καθένας θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται. Τους επόμενους μήνες κανείς δεν γνωρίζει πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο και ενδέχεται να διαφοροποιηθεί και πάλι. Τα όσα έχουν μεσολαβήσει τους τελευταίους μήνες όμως συνηγορούν υπέρ της εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη και του δίνουν, τουλάχιστο τη δεδομένη αυτή στιγμή, σοβαρό προβάδισμα.

Το σενάριο στήριξης του υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου βόλευε αφάνταστα το ΑΚΕΛ, εξάλλου ήταν και η πρώτη του επιλογή, το γεγονός όμως ότι δεν επιτεύχθηκε, καθώς και η αποτυχία των κομμάτων του κέντρου να συνεργαστούν με κοινό υποψήφιο ώστε να έχουν πιθανότητες 2ου γύρου, είναι δύο σοβαροί λόγοι που δίδουν σοβαρό προβάδισμα πλέον στο Νίκο Αναστασιάδη.

Έχει διαφανεί σε σωρεία δημοσκοπήσεων τους τελευταίους μήνες ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κερδίζει τον οποιοδήποτε κομματικό υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Ο Ν. Αναστασιάδης κερδίζει κυρίως για δύο λόγους. Πρώτο, γιατί συσπειρώνει το κόμμα του σε ψηλότερα ποσοστά, μια συσπείρωση που στο παρόν στάδιο καταγράφεται μέχρι και στο 85%, ενώ αντίθετα στο ΑΚΕΛ δεν υπάρχει καθολική στήριξη στον κομματικό υποψήφιο. Δεύτερο, γιατί στο 2ο γύρο των προεδρικών παρόλο που την πλειοψηφία των οπαδών των κομμάτων του κέντρου φαίνεται να μην εκφράζει ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης ούτε ο ΑΚΕΛικός υποψήφιος, εντούτοις από αυτούς που τοποθετούνται και δηλώνουν ότι θα πάνε στην κάλπη η πλειοψηφία δηλώνει στήριξη στο πρόσωπο του Νίκο Αναστασιάδη κάτι το οποίο του δίνει μια τεράστια προοπτική.

Βάσει των πιο πάνω η επιλογή του Σταύρου Μαλά ήταν στρατηγική και έχει γίνει με το μάτι στραμμένο στο 2ο γύρο. Θεωρώντας ότι, λόγο και της αποτυχημένης προσπάθειας των κομμάτων του κέντρου, ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να βρεθεί στο 2ο γύρο, το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να στρέψει υπέρ του τους ψηφοφόρους του ενδιάμεσου χώρου. Δια μέσου διλήμματος θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν είτε τον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο προεκλογικά θα συσχετίσει με πιθανές καταστροφές, είτε τον Σταύρο Μαλά ο οποίος θα κτίσει το προφίλ κάποιου που είναι ήπιων τόνων και εκπέμπει μια σοβαρότητα, είναι πολιτικά άφθαρτος και δεν έχει και πολλά εναντίον του.

Το ΑΚΕΛ έχει πράξει πολύ ορθά. Η κίνηση μη- επαναδιεκδίκησης από τον Δημήτρη Χριστόφια ήταν όντως ορθή αφού δημοσκοπικά διαφαινόταν η δυσκολία εκλογής του. Επιπλέον, και η κίνηση Μαλά είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις. Στο παρόν στάδιο όμως τα πράγματα για το ΑΚΕΛ είναι δύσκολα, παρόλο που στους επόμενους μήνες το τοπίο δεν αποκλείεται και να αλλάξει. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει το στοιχείο της τιμωρητικής ψήφου ενάντια στο ΑΚΕΛ. Η τιμωρητική αυτή διάθεση προέρχεται προφανώς από τη δυσαρέσκεια των ηγεσιών και της βάσης των κομμάτων του κέντρου ως συνέπεια των έντονων διαφωνιών που υπήρξαν με τον πρόεδρο της δημοκρατίας αλλά και με το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς για το ΑΚΕΛ η δυσαρέσκεια όλο και αυξάνεται αφού και οι κινήσεις του προέδρου όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά έχουν άμεσο αντίκτυπο και στο ΑΚΕΛ. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της βουλής εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκεια του για το ότι πληροφορήθηκε την αίτηση στο μηχανισμό από τηλεοράσεως. Η τιμωρητική ψήφος είναι ένα πολύ δυναμικό στοιχείο σε εκλογικές αναμετρήσεις αφού ουσιαστικά αποτελεί ένα σοβαρό κίνητρο για κάποιο ψηφοφόρο ο οποίος ψηφίζει κάποιο κόμμα ή υποψήφιο απλά για να χάσει κάποιος άλλος. Εξάλλου, κάτι παρόμοιο έλαβε χώρα και το 2008 όπου τη δεύτερη Κυριακή, μέχρι ενός σημείου τουλάχιστο, χρησιμοποιήθηκε η τιμωρητική ψήφος ενάντια στον ΔΗΣΥ.

Ο Σταύρος Μαλάς είναι συνδεδεμένος με την πολιτική του ΑΚΕΛ την οποία έχει αποδεχτεί και θα πρέπει προεκλογικά να υποστηρίξει. Η ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης και γενικά η κατάσταση της οικονομίας, ανάμεσα σε άλλα, θα ενισχύσει την υπάρχουσα δυσαρέσκεια του λαού. Προεκλογικά μάλιστα θα τύχει εκμετάλλευσης από τα επιτελεία όλων των υποψηφίων, κάτι βεβαίως που θα αυξήσει τη δυσαρέσκεια του λαού απέναντι στο ΑΚΕΛ. Αυτό ενδέχεται να στοιχίσει στον Σταύρο Μαλά. Σε πιο βαθμό, θα διαφανεί τους επόμενους μήνες. 


Top