Νάσιος Ορεινός Πως επηρεάζει η αποχή τις προεδρικές

Πως επηρεάζει η αποχή τις προεδρικές 

Το στοιχείο το οποίο αναμένεται να διαφοροποιήσει τις προεδρικές εκλογές του 2013 είναι η αποχή. Στις προεδρικές του 2008 η αποχή είχε καταγραφεί κοντά στο 10% και στους δύο γύρους, ενώ στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν η αποχή ακολούθησε ανοδική πορεία. Το πιο πάνω σενάριο έχει τρέξει με σκοπό να διαφανεί η επιρροή που ενδέχεται να έχει η αποχή στο τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με το προβάδισμα ενός υποψηφίου τον οποίο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις να καταγράφει πολύ ψηλά ποσοστά, σε αυτή την περίπτωση του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο λόγος που έχει επιλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ακριβώς γιατί καταγράφει ψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Θα πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι η εικόνα αυτή επικρατεί αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το ποιες θα είναι οι αποφάσεις των υπολοίπων κομμάτων. Για παράδειγμα, εάν το ΔΗΚΟ αποφασίσει για αυτόνομη κάθοδο και εάν τα υπόλοιπα κόμματα υποστηρίξουν Γιώργο Λιλλήκα τότε η ανοδική τάση του Νίκου Αναστασιάδη ίσως διαφοροποιηθεί αφού οι ψηφοφόροι του ενδιάμεσου χώρου που φαίνεται να τον στηρίζουν σε αυτό το στάδιο θα κινηθούν προς τους υποψηφίους των κομμάτων τους. Το σενάριο λοιπόν προϋποθέτει ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα κινηθεί ψηλά, γύρω στο 37% όσο δηλαδή περίπου τον δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ότι η αποχή τον 2ο γύρο θα είναι ψηλότερη από τον 1ο και αυτό θα εξαρτηθεί από τους υποψηφίους που θα βρεθούν στον 2ο γύρο και βεβαίως ότι όσοι ψηφίσουν τον Νίκο Αναστασιάδη την 1η Κυριακή θα τον ψηφίσουν και την 2η, πράγμα βέβαια λογικό.

Εάν λοιπόν η αποχή τον 1ο γύρο κυμανθεί γύρο στο 15% και ο Νίκος Αναστασιάδης πάρει 37% κάτι που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις εφικτό, αυτό του δίνει περίπου 173000 ψήφους. Με 25% αποχή στον 2ο γύρο το 37% ανεβαίνει στο 42% αυτόματα αφού τα έγκυρα είναι λιγότερα και χρειάζεται ακόμα 33275 ψήφους για να εκλεγεί. Τώρα, σε περίπτωση που η αποχή στον 2ο γύρο είναι ψηλότερη, δηλαδή αντί 25% πάει στο 33%, τότε ο Νίκος Αναστασιάδης ευνοείται ακόμα περισσότερο διότι το 37% γίνεται αυτόματα 47% και χρειάζεται μόλις 11275 ψήφους για να εκλεγεί.

Αυτό δείχνει την επιρροή που μπορεί να έχει η αποχή σε ένα υποψήφιο ο οποίος καταγράφει ψηλά ποσοστά και ψηλή συσπείρωση αλλά και του οποίου το κόμμα αναμένεται να έχει χαμηλή αποχή. Σημειώνεται ότι ο ΔΗΣΥ έχει καταγράψει εξαιρετικά χαμηλή αποχή τόσο στις πρόσφατες βουλευτικές αλλά και δημοτικές εκλογές. Ουσιαστικά, το συμπέρασμα είναι ότι όσο αυξάνεται η αποχή τόσο λιγότερες ψήφους χρειάζεται ένας υποψήφιος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Νίκος Αναστασιάδης, για να εκλεγεί εάν όλα τα πιο πάνω ισχύσουν.

Ανατρέπεται ή όχι

Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά θα είναι δύσκολο να ανατρέψει την εικόνα αυτή γιατί ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ εξ ορισμού συνδέεται με την πολιτική του ΑΚΕΛ την οποία θα πρέπει να στηρίξει. Την 2η Κυριακή των εκλογών, εκτός και εάν η εικόνα διαφοροποιηθεί μέχρι τότε, αναμένεται λόγο της δυσαρέσκειας που επικρατεί προς την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, οι ψηφοφόροι του ενδιάμεσου χώρου να κινηθούν προς Νίκο Αναστασιάδη. Αυτό βέβαια έχει φανεί τους τελευταίους μήνες και δημοσκοπικά. Θα επικρατήσει δηλαδή αυτό που λέμε τιμωρητική ψήφος η οποία είναι ένα δυναμικό στοιχείο σε εκλογικές αναμετρήσεις βάσει της οποίας ένας ψηφοφόρος ψηφίζει ένα κόμμα ή υποψήφιο για να χάσει κάποιος άλλος.

Αντίθετα, σε περίπτωση που ο Γιώργος Λιλλήκας βρεθεί στον 2ο γύρο θα μπορούσε να ανατρέψει το πιο πάνω σενάριο, υπό κάποιες όμως προϋποθέσεις. Εκτός του ότι οι οπαδοί του κέντρου θα κινηθούν υπέρ του άρα στερούν και δύναμη από τον Νίκο Αναστασιάδη, η μπάλα πλέον θα βρίσκεται στα πόδια του ΑΚΕΛ το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εκλεγεί ή όχι ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε αυτή την περίπτωση το σενάριο αυτό μπορεί να ανατραπεί εάν θελήσει το ΑΚΕΛ. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι το ΑΚΕΛ θα αποφασίσει στήριξη Γιώργου Λιλλήκα και ότι η βάση του κόμματος σύσσωμη θα ακολουθήσει. Θα είναι ενδιαφέρον να δεί κανείς τι θα πράξει το ΑΚΕΛ εάν βρεθεί εκτός 2ου γύρου.


Top