Νάσιος Ορεινός Οι εκλογές στην Ελλάδα

Οι εκλογές στην Ελλάδα 

Αν ανατρέξει κανείς στις λεγόμενες "καμπάνιες", δηλαδή αυτό που λέμε επικοινωνία με τον πολίτη, οι στρατηγικές και τα διαφημιστικά σποτ στις εκλογές αναμετρήσεις στην Ελλάδα ήταν πάντοτε ενδιαφέρον. Πηγαίνοντας πίσω ακόμα και στις δεκαετίες του 80 και 90 κάποιος θα δει ότι και τότε έμφαση δινόταν στην ανεργία με συνθήματα που επικεντρώνονταν στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη, συνθήματα τα οποία ήταν στο επίκεντρο και στα μετέπειτα χρόνια. Χαρακτηριστική για παράδειγμα, ήταν η τηλεοπτική διαφήμιση του 2004 που απεικόνιζε ένα νεαρό επιστήμονα να κάθεται σε μοτοσυκλέτα και να κάνει delivery.

Από πλευράς αριθμών, στις εκλογές τις 6 Μαϊου 2012 φαίνεται ότι σιγά-σιγά δημιουργείται ένα αντι-μνημονιακό μέτωπο με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία νέων σχηματισμών που έχουν δημιουργηθεί λόγο των διαγραφών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κυμαίνονται γύρω στο 40%, από το 77% που κατέγραψαν στις εκλογές του 2009 με αρκετούς ψηφοφόρους να έχουν μετακινηθεί προς κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητους Έλληνες.

Σαφώς, και αυτό που μάλλον θα επικρατήσει θα είναι η ψήφος διαμαρτυρίας και θυμού και η ενδεχόμενη είσοδος αρκετών κομμάτων στη βουλή κάτι που δεν θα επιτρέψει την κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφεται λοιπόν μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αύξηση των τεσσάρων πιο πάνω κομμάτων. Στοιχείο αναφοράς είναι και η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής.


Top