Λευκή Παντελή Εκείνος για Εκείνη

Εκείνος για Εκείνη

Η Λευκή Παντελή είναι ειδική σε θέματα Φύλου, Μέλος του Δ.Σ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Οι απόψεις της είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την άνωθεν οργάνωση.


Ουρανοξύστες σε διάφορες μεγαλουπόλεις  του πλανήτη μας χαμήλωσαν τα λαμπερά φώτα τους, θέλοντας να αναπαραστήσουν οπτικά τη δύναμη που χάνεται όταν αποκλείεται το μισό του πληθυσμού. Οι γυναίκες.

Κτήρια όπως ο πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι,  η US Bank στο Λος Άντζελες, ο πύργος  CN στο Τορόντο, το Δημαρχείο στο Τελ Αβίβ και το Empire State Building στη Νέα Υόρκη κράτησαν τους μισούς  προβολείς τους σβηστούς για να δείξουν τη στήριξη τους προς την ισότιμη  εκπροσώπηση των δυο φύλων ή μάλλον για να αναπαραστήσουν τη μη ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στη δημόσια ζωή. 

Αφορμή για αυτή την κινητοποίηση, την οποία διοργάνωσε το κίνημα εκείνος για εκείνη #HeForShe των Ηνωμένων Εθνών, στάθηκε η κυκλοφορία της έκθεσης  "Emerging Solutions for Gender Equality Report", στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.  Μια έκθεση η οποία περιλαμβάνει 34 έμπρακτες λύσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Πριν σταματήσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο μουρμουρίζοντας ότι άνδρες και γυναίκες είμαστε ίσοι, αναρωτήσου αν ήξερες…

Ήξερες ότι… 

·      Ο μέσος όρος της ζωής μιας γυναίκας είναι τα 82 χρόνια σε χώρες με ψηλό βιοτικό επίπεδο και τα 63 χρόνια σε χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο; Αν έχεις κόρη, αδελφή, σύντροφο, φίλη στήριξε την στην προσπάθεια της να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη.

·       Το 64% των αναλφάβητων ενήλικων είναι γυναίκες, αυτό μεταφράζεται σε 2 στους 3 ενήλικες.  Αν έχεις κόρη, αδελφή, σύντροφο, φίλη στήριξε την στην προσπάθεια της να αποκτήσει μόρφωση. 

·      Τα κορίτσια και οι γυναίκες ξοδεύουν το 90% των εισοδημάτων τους για τις οικογένειες τους σε αντίθεση με τους άντρες που ξοδεύουν το 30-40-%. Μοιραστείτε τις οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις  με βάση τα εισοδήματα σας.  

·      Μια στις τέσσερις γυναίκες κακοποιείται σωματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Μια στις 3 γυναίκες θα βιώσει βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% των δολοφονιών γυναικών διαπράττονται από τον σύντροφο τους.  Αν υποπτεύεστε βία, καταγγείλτε την, μιλήστε πριν να είναι αργά. Αν ασκείτε βία, ζητείστε βοήθεια. 

·      Καθημερινά 39.000 κορίτσια γίνονται παιδιά νύμφες. Αυτό μεταφράζεται σε 650 εκατομμύρια κορίτσια. Βοηθήστε τα κορίτσια να μείνουν στο σχολείο, βοηθήστε τα παιδιά να ζήσουν την παιδική τους ηλικία.  

·      Οι γυναίκες κατέχουν το 23.8% των κοινοβουλευτικών εδράνων και το 8% των διευθυντικών θέσεων.  Το 95% των χωρών παγκοσμίως έχει  άνδρα πολιτικό ηγέτη.  Στηρίξτε την ισότητα, προωθώντας, ψηφίζοντας και δημιουργώντας συμβούλια και κοινοβούλια όπου άνδρες και γυναίκες εκπροσωπούνται ισάξια. 

Τώρα που ξέρεις. Πιστεύεις ακόμη ότι άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι ;

Μπορείς να κοιτάξεις την κόρη σου, την αδερφή σου, τη σύντροφο σου, τη γυναίκα που κάθεται στο διπλανό γραφείο και να μην σκεφτείς τα εκατομμύρια γυναικών που κακοποιούνται, αδικούνται και υπο-εκπροσωπούνται καθημερινά; 

Υπέγραψε σήμερα την εκστρατεία #MorePowerfulTogetherγια να σταματήσουμε να έχουμε ανάγκη από τέτοιες εκστρατείες.


Top