Λευκή Παντελή Το φιάσκο των Δημοτικών Εκλογών

Το φιάσκο των Δημοτικών Εκλογών

Η Λευκή Παντελή είναι ειδική σε θέματα Φύλου, Μέλος του Δ.Σ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Οι απόψεις της είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την άνωθεν οργάνωση.


Αγαπητέ ψηφοφόρε.. εσύ που ψήφισες το 2011 στις δημοτικές εκλογές, αλλά κι εσύ που δεν ψήφισες σου παρουσιάζω σε αδρές γραμμές το φιάσκο των περασμένων δημοτικών εκλογών – χωρίς να ασχοληθώ καν με τα σκάνδαλα και το ‘φαγοπότι’ σε βάρος μας.  

Στην σύγχρονη,  μοντέρνα και αναπτυγμένη Κύπρο όπου ζούμε ΔΕΝ υπάρχει καμία γυναίκα εξελεγμένη Δήμαρχος παρά το ότι υπάρχουν 40 (!) δημαρχεία. Στα δε δημοτικά συμβούλια υπάρχουν 84 εξελεγμένες γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι, έναντι 384 ανδρών. Στα 385 κοινοτικά συμβούλια  υπάρχουν μόνον 8 γυναίκες Κοινοτάρχες ,  και μόνο  13 γυναίκες μέλη έναντι 336 ανδρών.  

Όλοι ανεξαιρέτως  Δήμαρχοι,  Κοινοτάρχες και μέλη δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων πληρώνονται από τα χρήματα του κράτους. Χρήματα που το κράτος αποκομίζει είτε από φορολογίες είτε από υπηρεσίες που προσφέρει σε σένα, σε μένα και στις οικογένειες μας.

Που είναι οι γυναίκες; Τις βλέπω στα σχολεία να διδάσκουν,  στα νηπιαγωγεία να δίνουν στοργή στα βρέφη και στα νοσοκομεία να χειρουργούν και να  νοσηλεύουν αρρώστους. Βλέπω τις γυναίκες στη δημόσια υπηρεσία, στα πανεπιστήμια, τις βλέπω στην αστυνομική δύναμη και στην Εθνική Φρουρά. Όμως δεν τις βλέπω στα Δημαρχεία και απουσιάζουν από τα πλείστα κοινοτικά κέντρα και δημοτικά συμβούλια.

Οι φορολογούμενοι, οι πολίτες αυτής της χώρας χρηματοδοτούμε ένα κατά πλειοψηφία ανδροκρατούμενο σύστημα, και οι γυναίκες αν και μειοψηφία στην εξουσία, καλούμαστε να συμβάλουμε στην κάλυψη όλων των μισθών των κρατικών αξιωματούχων και των τοπικών αρχόντων. Δυσκολεύομαι να δεχτώ το γεγονός ότι συνεχίζεται η διαιώνιση μιας κουλτούρας που αποστερεί από τις γυναίκες τη ψήφο εμπιστοσύνης στη διαχείριση θεμάτων που αφορούν την κοινότητα ή την πόλη τους, αλλά ταυτόχρονα εμπιστευόμαστε  στην πλειοψηφία  γυναίκες  για τη διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών στη χώρα μας – βλέπε δασκάλες, καθηγήτριες, μητέρες και γιαγιάδες που από το πρωί μέχρι το βράδυ  φροντίζουν  για την εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση και διατροφή των παιδιών.

Τα καλά νέα είναι ότι  έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις την κατάσταση που επικρατεί. Έχεις τη δύναμη να δημιουργήσεις ένα πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα που να μην αποκλείει τον μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας. Μπορείς να κάμεις κάτι πολύ σπουδαίο. Μπορείς να βάλεις τον θεμέλιο λίθο για την δημιουργία προτύπων με τα οποία να ταυτίζονται νεαρά κορίτσια, νεαρές γυναίκες αλλά και οι γυναίκες που υπάρχουν στη ζωή σου.

Το 2017 μπορεί να είναι πιο ισορροπημένο και ελπιδοφόρο. Περισσότερες γυναίκες στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, αλλά και γυναίκες Δημάρχενες και Κοινοτάρχενες είναι μια καλή αρχή.

 


Top