Λευκή Παντελή Δημοκρατία χωρίς γυναίκες γίνεται; Δε γίνεται.

Δημοκρατία χωρίς γυναίκες γίνεται; Δε γίνεται.

Η Λευκή Παντελή είναι ειδική σε θέματα Φύλου, Μέλος του Δ.Σ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Οι απόψεις της είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την άνωθεν οργάνωση.


Η ιδέα μου ήρθε ένα Σάββατο πρωί...

Πληκτρολόγησα στο google ‘fully funded programs for youth’, ελληνιστί: επιχορηγημένα προγράμματα για νέους. Οι ευκαιρίες αμέτρητες και τα προγράμματα που με ενδιέφεραν πολλά. Μέχρι που ένα μου κίνησε την περιέργεια και ξεκίνησα να διαβάζω την περιγραφή προσεκτικά, ήταν το  11ο Οικονομικό Φόρουμ Νέων Ηγετών*.

Η εθνική υπηρεσία της Πολωνίας κατάφερε να εμβολιάσει το Οικονομικό Φόρουμ**  που διοργανώνεται στην  Krynica στην Πολωνία από το 1992, με νέο αίμα, αφού με τη δημιουργία του Οικονομικού Φόρουμ Νέων Ηγετών δημιουργεί τα τελευταία 11 χρόνια μια πύλη εισδοχής των νέων στο Οικονομικό Φόρουμ. Ο λόγος απλός. Το Οικονομικό Φόρουμ έχει ένα απαγορευτικό, για τους πλείστους νέους, κόστος συμμετοχής (γύρω στα 1000 ευρώ). Στους  νέους όμως που επιλέγονται από την Εθνική Υπηρεσία της Πολωνίας και τις άλλες Εθνικές Υπηρεσίες για να συμπεριληφθούν  στις αντιπροσωπείες,   δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό δωρεάν.

Στο Οικονομικό Φόρουμ Νέων ηγετών που διοργανώνεται στο Nowy Sącz, οι νέοι 18 ετών μέχρι 35 συζητούν  με εκπροσώπους από την κοινωνική, πολιτική και επιχειρησιακή ζωή και αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες γύρω από τις εξής θεματικές: παγκόσμια ασφάλεια, το μέλλον της Ευρώπης, οικονομική ανάπτυξη, νεανική επιχειρηματικότητα, διοίκηση επιχειρήσεων, ηγεσία και ο ρόλος της νέας γενιάς στο σύγχρονο κόσμο. Ακολούθως οι νέοι μεταβαίνουν στην Krynica στο Οικονομικό Φόρουμ όπου σε αυτό συμμετέχουν πέραν των 3000 ατόμων. Στους ομιλητές και στις ομιλήτριες συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί της μεσανατολικής Ευρώπης. Πολλοί μάλιστα δε διστάζουν να το συγκρίνουν με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός στην Ελβετία (λόγω των πολλών συνέδρων από το εξωτερικό και τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη συνέχεια).

Το Οικονομικό Φόρουμ καταπιάνεται με τα πιο σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της Ευρώπης.  Οι συζητήσεις του Φόρουμ περιλαμβάνουν πάνω από 180 πάνελ, διαλέξεις, εργαστήρια και περιφερειακές και εθνικές παρουσιάσεις. Για περισσότερα από 20 χρόνια οι βασικοί φορείς λήψης αποφάσεων (οι πρωθυπουργοί, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιθύνοντες της ΕΕ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι που εκπροσωπούν τις ευρωπαϊκές εταιρείες, εμπειρογνώμονες και οικονομολόγοι συγκεντρώνονται στην Krynica και για 3 μέρες αναλύουν τα πιο πάνω θέματα.

Στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ το κύριο θέμα ήταν : «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ευρώπη – μεταναστευτική κρίση, ασταθής οικονομία και το ξεθώριασμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».  

Προμηθεύομαι το πρόγραμμα και ενημερώνομαι ότι έχει γίνει θεσμός η απονομή βραβείου ‘Άντρας της χρονιάς’ στα πλαίσια της διοργάνωσης του Φόρουμ.  Δεν υπάρχει όμως αντίστοιχο βραβείου για γυναίκες. Προσπαθώντας να αντιληφθώ την όποια πρόοδο γίνεται σε ότι αφορά την προώθηση γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, παρακολουθώ διάφορα πάνελ. Στα 77 πάνελ που μπορούσα να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη μέρα υπάρχει ένα με τίτλο Women: Plodders or trendsetters of economic life? A central European perspective. Γυναίκες – αυτές που μοχθούν ή αυτές που ρυθμίζουν την οικονομική ζωή. Μια οπτική ματιά της Κεντρικής Ευρώπης. Το επιλέγω, αρχίζει η συζήτηση και δε χρειάζεται  πάνω από ένα λεπτό για να μετρήσουμε τους άντρες στην αίθουσα. Τρεις!  Οι δε ομιλήτριες μόνο γυναίκες. Συμπέρασμα η Δύση και η Ανατολή έχουν περισσότερα κοινά (προβλήματα) από όσα νομίζουν.             

Στο δε τελευταίο Πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ το οποίο είχε τίτλο Does the welfare state have a future?  Το κράτος πρόνοιας έχει μέλλον; Παρακολουθώ 3 πρωθυπουργούς, έναν υπουργό υγείας και έναν αρχηγό κράτους – συνολικά 5 άνδρες-  να συζητούν κατά πόσο  η ευημερία του κράτους μπορεί να μεταφραστεί σε  συνύπαρξη καπιταλισμού και δημοκρατίας. Και συγκρατιέμαι, πιέζω τον εαυτό μου να μείνω στη θέση μου. Διότι αν σηκωθώ όρθια θα τους πω ότι δημοκρατία η οποία δεν συμπεριλαμβάνει γυναίκες δεν μπορεί να λέγεται δημοκρατία.

Το Φόρουμ τελείωσε, αλλά η δουλειά για να αλλάξουμε το σκηνικό ίσα που άρχισε.

 

* http://www.forum-leaders.eu/

 

** http://www.forum-ekonomiczne.pl/?lang=en

Η ιδέα της διοργάνωσης συναντήσεων στην Krynica-Zdrój επινοήθηκε το 1992. Από το Ίδρυμα του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στη Βαρσοβία. Ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου του Προγράμματος ήταν ο Zygmunt Berdychowski - ένας διάσημος κοινωνικός ακτιβιστής της Sądecka. Σίγουρα από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει άρδην το φόρουμ και δεν αμφιβάλλω ότι στο μέλλον θα βελτιωθεί και θα συμπεριλάβει στην ατζέντα του πολλά περισσότερα θέματα που αφορούν την προώθηση και ενδυνάμωση των γυναικών. Μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προσθήκη βραβείου γυναίκας της χρονιάς κάτι το οποίο έχω σκοπό να εισηγηθώ με επιστολή.


Top