Δόνα Καπαρτή Έσωσες κι εσύ 5,000 μετανάστες;

Έσωσες κι εσύ 5,000 μετανάστες;Αν υπάρχει κάτι για το οποίο ο Έλληνας πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος, ένα, μόνο ένα, αυτό είν' το φιλότιμο.

Λέξη που κατά πολλούς (υπάρχει διαμάχη) δεν μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα. Γιατί; Επειδή τίποτε δεν μπορεί να την περιγράψει απόλυτα και καμιά άλλη λέξη δεν μπορεί να την πλησιάσει.

Ένας καπετάνιος-λεβέντης που μέσα από τα ελληνικά ύδατα έκανε τη χώρα του παντού γνωστή, έφυγε. Πρόλαβε, όμως, να σώσει πάνω από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η μεγαλοψυχία της ελληνικής ψυχής, όχι στα λόγια. Στην πράξη.

Ο λόγος για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ «4,1 μίλια» της Δάφνης Ματζιαράκη, ενός σπάνιου ντοκουμέντου που μετέφερε σε ολόκληρο τον κόσμο, τις γενναίες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν με ασφάλεια στις ελληνικές ακτές. Ίσα που άντεξα να παρακολουθήσω το ντοκιματέρ, θυμάμαι. Η ωμή πραγματικότητα, ξέρετε, δεν αρέσει σε κανέναν.

Το έργο του ολοκληρώθηκε στέλνοντάς μας ένα μήνυμα: Αν το φιλότιμο και η γενναιοδωρία είναι λέξεις ελληνικές, το δείχνεις. Σε γη και ύδωρ.

@donnakaparti

 


Top