Γιάννος Χαραλαμπίδης Ο τοίχος του Κασουλίδη...

Ο τοίχος του Κασουλίδη...


Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν κατήγγειλε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Δευτέρας για τις προκλητικές του δηλώσεις, επί τη βάσει των οποίων υποστηρίζει ότι δεν θα εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, παρά μόνο όταν γίνει δεκτή η διατήρηση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Άγκυρας στην Κύπρο και η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων. Στην ουσία, κάλυψε την αδιαλλαξία και την επεκτατικότητα του Ερντογάν, και αλλοίωσε την αληθινή εικόνα στο Κυπριακό προς όφελος της Άγκυρας.
 
Ερώτημα: Ο κ. Κασουλίδης δεν ήταν αυτός ο οποίος ισχυριζόταν ότι θα πηγαίναμε στη Γενεύη και εάν ο Ερντογάν ήταν αδιάλλακτος, θα του καταλογίζονταν ευθύνες; Δεν ήταν αυτός που διαβεβαίωνε ότι θα απεκαλύπτετο η τουρκική ανεδαφική στάση; Τι άλλο πρέπει να πει ο Τούρκος Πρόεδρος για να αποκαλυφθεί;
 
Γιατί δεν ήταν στη Γενεύη, όπως τον περίμεναν; Διότι, όπως ενημέρωσε την ΕΕ και τα Ην. Έθνη, θα πάει σε Διεθνή Διάσκεψη όταν: 1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποποιηθεί την ιδιότητά του πλήρως. 2. Θα δοθεί η εκ Περιτροπής Προεδρία. 3. Θα γίνει δεκτό το σύστημα εγγυήσεων και η παραμονή τουρκικού στρατού.
 
Υπάρχει λογική εξήγηση που ο κ. Κασουλίδης δεν καταγγέλλει την Τουρκία. Είναι ασυνεπής με ό,τι λέει δημόσια και συνεπής με την εξευμενιστική του πολιτική και προφανώς με ό,τι υπόσχεται αλλού! Αδυνατεί να παραδεχθεί το λάθος του 2004 και την εξίσου αποτυχημένη πολιτική την οποία σήμερα πρεσβεύει, που είναι πιο προχωρημένη από αυτές του ΑΚΕΛ και του Προεδρικού. Είναι ο λαγός της επαναφοράς του σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα.
 
Οπότε, η καταγγελία του Ερντογάν και ο καταλογισμός ευθυνών θα ήταν πράξεις αντίθετες με το σύνδρομο της αυτοδικαίωσής του. Δυστυχώς ο κ. Υπουργός, με την πολιτική της λύσης εξπρές την οποία ανέλυε παλιότερα από τις τηλεοράσεις, τρέχει τόσο πολύ, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, που αδυνατεί να δει μπροστά του τον τοίχο της διχοτόμησης.
 
Φιλικά του τα γράφουμε. Όχι μόνο για να τραβήξει χειρόφρενο, που όπως εξελίσσονται τα πράγματα αποτελεί στοιχείο σύνεσης, έστω και τη δωδεκάτη, αλλά για να μην πέσει ούτε ο ίδιος, πολύ δε περισσότερο για να μην πέσει και να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία…

Top