Γιάννος Χαραλαμπίδης Κάτι ξέρει ο Ερντογάν...

Κάτι ξέρει ο Ερντογάν...


Ο Ταγίπ Ερντογάν τα λέει κουκιά καθαρισμένα, αλλά η πολιτική ηγεσία των Αθηνών και της Λευκωσίας προσποιείται ότι δεν ακούει. Τουρκία, όπως είπε, είναι και η Κύπρος, και η Θράκη και το Αιγαίου και όπου υπάρχουν τουρκικοί πληθυσμοί και συμφέροντα τα οποία  οφείλει να υπερασπιστεί η Άγκυρα. 
 
Αυτά τα οποία δηλώνει ο Ερντογάν δεν είναι τυχαία. Είναι ενταγμένα στην αναθεωρητική πολιτική του βαθέως κράτους που στόχο έχει να καταστήσει τα τετελεσμένα και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας από  παράνομες σε νόμιμες.
 
Σε ότι αφορά στον Ελληνισμό, οι αξιώσεις της Άγκυρας ξεκινούν από το Αιγαίο και φτάνουν στην Κύπρο. Μάλιστα, με τη λύση της ομοσπονδίας θα γίνει ένα μεγάλο τουρκικό άλμα για την υλοποίηση της τουρκικής αναθεωρητική πολιτική. Και μετά η Άγκυρα, με ελεύθερα τα χέρια, θα προχωρήσει στο Αιγαίο και στη Θράκη αφού δημιουργήσει νέα προβλήματα  στην Κύπρο όπως: 1. Τη νομιμοποίηση όλων των εποίκων και την ροή νεών κυμάτων. Μπορεί μεν να λέει ο Πρόεδρος ότι θα πολιτογραφηθούν  40 χιλιάδες έποικοι επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν, όμως το ίδιο το σχέδιο είχε επί του θέματος και ουρά. Οι διατάξεις του επέτρεπαν τη νομιμοποίηση και άλλων κατηγοριών εποίκων. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.
 
Ο ίδιος, πάντως, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι, χωρίς να υπάρξει διάψευση, θα παραμείνουν όλοι οι έποικοι στην Κύπρο με καθεστώς νόμιμων εργατών. Και αργότερα βεβαίως θα ζητήσουν ιθαγένεια. Εάν δε,  πούμε όχι, πράγμα δύσκολο, στην 50%-50% Κεντρική Κυβέρνηση και ο Ερντογάν θεωρήσει ότι οφείλει να υποστηρίξει παντοιοτρόπως τους ομοεθνείς του, τι θα πράξουμε;
 
Θα διαλύσουμε την ομοσπονδία ή θα συγκρουστούμε μαζί του. Το δεύτερο συνεπάγεται το πρώτο και το πρώτο το δεύτερο. 2. Η απειλή, μετά τη λύση,  για τη δημιουργία δημοψηφίσματος στο βορρά για ανεξαρτητοποίηση ως πολιτική πρακτική υιοθέτησης τουρκικών θέσεων εκεί και όταν υπάρχουν αντιδράσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Βεβαίως, λογικά θα ισχυριστεί κάποιος ότι έχει ήδη συμφωνηθεί ρήτρα μη απόσχισης. Και στη Ζυρίχη υπάρχει. Γιατί δεν ζητούμε την εφαρμογή της τώρα. Χθες. Και εφόσον δεν τη ζητούμε σήμερα ποιος εγγυάται ότι θα την αξιώσουμε αύριο. Τέτοιες ρήτρες ενεργοποιούνται επί τη βάσει σύγκλισης συμφερόντων και κατοχής ισχύος. Ειδικός το τελευταίο κριτήριο, εάν στην παρούσα κατάσταση είναι αποδυναμωμένο, με την ομοσπονδία θα είναι ανύπαρκτο.  
 
Κάτι ξέρει  ο Ερντογάν όταν λέει ότι η Κύπρος είναι Τουρκία. Και, μάλιστα, αυτό θα συμβεί με την υπογραφή μας, αφού έχει συμφωνηθεί η άσκηση σύναψης χωριστών διεθνών εμπορικών συνθηκών - κυριαρχικών δηλαδή δικαιωμάτων - από το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Για να μπορεί, πλέον, να ενσωματωθεί νόμιμα στην Άγκυρα!        
 

Top