Γιάννος Χαραλαμπίδης Το αυτοκρατορικό μνημόνιο της «λύσης»

Το αυτοκρατορικό μνημόνιο της «λύσης»Τις προάλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης δήλωσε ότι θα δοθούν χρήματα από το φυσικό αέριο για τις αποζημιώσεις των ελληνοκυπριακών περιουσιών και τον διέψευσε το Προεδρικό, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος τόνισε, σε συνέντευξή του, ότι η λύση δεν θα συνοδεύεται με νέο μνημόνιο. Και χθες μιλώντας μετά τις εντατικές συνομιλίες ισχυρίστηκε ότι η Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να συνδράμει στη λύση.

Καμιά Τράπεζα δεν δίνει χωρίς όρους και τόκους. Ακόμη και αν είναι χαμηλοί. Ώς τον Σεπτέμβριο θα μάθουμε επί τη βάσει υπολογισμών και σεναρίων το κόστος της λύσης. Πάντως, δεν αναμένεται, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία των μελετών της Παγκόσμιας Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, να είναι κάτω των 25 δις ευρώ.

Συν, βεβαίως, το χρέος των κατεχομένων προς την Τουρκία, που είναι στην καλύτερη περίπτωση περί τα 5 δις δολάρια. Όσο δε για τους δωρητές, «μάζεψε» τόσους πολλούς στο τελευταίο Νταβός ο κ. Έιντε, που δεν ξέρει πώς να μοιράσει τα ποσά ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του.
 
Εδώ η Γερμανία, που είναι υπερδύναμη και πλήρωσε βαρύ το τίμημα για την επανένωση. Πόσω μάλλον εμείς. Λογικά, πάντως, ομιλούντες, για να επέλθει λύση, θα προκύψει κόστος. Το οποίο θα πρέπει να επωμιστεί κυρίως η Τουρκία. Υπενθυμίζουμε ότι βασική προϋπόθεση για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ είναι η δημιουργία ταμείου από το Τελ Αβίβ, για να πληρωθούν 20 εκ. δολάρια προς τους συγγενείς των 10 τουρκικών θυμάτων, προκειμένου να μην προσφύγουν οι οικογένειές τους και η ίδια η Άγκυρα στη διεθνή δικαιοσύνη.
 
Στη δική μας περίπτωση πότε και πώς έχει τεθεί επισήμως από την ηγεσία μας θέμα αποζημιώσεων για τις δολοφονίες, τους βιασμούς και τους σφετερισμούς, καθώς και τις κλοπές ελληνικών περιουσιών; Ποτέ! Το αντίθετο - τάζουμε ότι θα δώσουμε χρήματα από το φυσικό αέριο ή ότι θα πάμε σε νέα δάνεια. Σε νέα μνημόνια. Και αν ήταν να πληρώσουμε για τη λύση και την επιστροφή, κανείς δεν λέει όχι.
 
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι για επιστροφή που μιλούμε, αλλά για να πληρώσουμε τους εαυτούς μας, ώστε να εφαρμοστεί η τουρκική θέση περί διπλής πλειοψηφίας στον βορρά. Επί του εδάφους και του πληθυσμού. Για να γίνει ο βορράς εσαεί τουρκικός. Για να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να αντικατασταθεί από δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη, εκ των οποίων το ένα είναι το ψευδοκράτος.
 
Αυτά τι σχέση έχουν με την απελευθέρωση ή με τις βασικές ελευθερίες αρχές και αξίες της Ε.Ε.; Η μόνο σχέση που έχουν είναι με τους κανόνες των τουρκικών τανκς και τα αυτοκρατορικά οράματα του Ερντογάν.

Top