Θανάσης Αθανασίου Μήπως βιαστήκαμε να λύσουμε το κυπριακό;

Μήπως βιαστήκαμε να λύσουμε το κυπριακό;

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι δημοσιογράφος του Sigmalive

 
Καλές και χρήσιμες οι παραδοχές, οι οποίες εκφράζονται, ανοικτά πλέον, από τις δύο κοινότητες σε σχέση με τις φρικαλεότητες, που συντελέστηκαν στο νησί το 1963, το 1974 και λοιπές ιστορικές πραγματικότητες. Ωστόσο, στην Κύπρο θα έπρεπε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος απαλλαγής από την προπαγάνδα, που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και εξέθρεψε το μίσος και την έχθρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 
Οι εν λόγω οι ιστορικές πραγματικότητες θα έπρεπε να διδαχτούν στα σχολεία, από κοινού σε Ε/κ και Τ/κ μαθητές για τουλάχιστον 12 χρόνια (δημοτικό- γυμνάσιο -λύκειο) και μετά να αρχίσει η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, ώστε να «βγει» μια γενιά "καθαρή", απαλλαγμένη από προπαγάνδα, η οποία θα έχει σφαιρική αντίληψη της ιστορίας και ικανότητες αντίληψης της προπαγάνδας. Αυτή η διαδικασία και τα αποτελέσματα της θα ήταν χρήσιμα και για τη μετά τη λύση εποχή με στόχο την μη επανάληψη λαθών του παρελθόντος. (Αλήθεια, τι θα συμβεί αν μετά τη λύση κερδίσει έδαφος στην Τ/κ κοινότητα κάποιος Έρογλου ή κάποιος υιός Ραούφ;).
 
Θα αποδυναμωνόταν παράλληλα η προπαγάνδα της κατοχικής Τουρκίας, ότι δήθεν οι Τ/κ κινδυνεύουν από τους Ε/κ και ως εκ τούτου «χρειάζονται εγγυήσεις». 
 
Αντιθέτως, σήμερα παρακολουθούμε κάποιους Ελληνοκύπριους να περιμένουν «στη γωνιά» τον Ακιντζί να πει κάτι αρνητικό για να νοιώσουν δικαιωμένοι (ασχέτως ότι δεν το παραδέχονται) ή να διαστρεβλώσουν τις δηλώσεις του (για να νοιώσουν δικαιωμένοι) λες και απευθύνονται σε παλαβούς ιθαγενείς, όπως για παράδειγμα όταν ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το Φυσικό Αέριο μπορεί να αποτελέσει αιτία πολέμου. [Καλά, δεν το γνωρίζετε ότι το Φυσικό Αέριο και το πετρέλαιο μπορεί να αποτελέσουν αιτία πολέμου στον πλανήτη; Θέλατε και Ακιντζί να σας το πει; Ακόμη και οι ευχές του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους Τ/κ για τη μουσουλμανική γιορτή, ενόχλησε κάποιους. Πίσω στο δημοτικό λοιπόν].
 
Και δεν σκέφτονται ότι για αυτό τον λόγο ονομάζονται «διαπραγματεύσεις». Διότι είναι λογικό ότι θα υπάρξουν συμφωνίες-διαφωνίες, συγκλίσεις –αποκλίσεις μέχρι την εξεύρεση της χρυσής τομής. Πώς γίνεται να προεξοφλείται η αποτυχία, τη στιγμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία; 
 
Δεν είναι λογικό ότι αν οι ηγέτες φέρουν ενώπιον των Ελληνοκυπρίων σχέδιο λύσης με παρεκκλίσεις, παραμονή κατοχικού στρατού, εγγυήσεις κλπ, τότε οι Ελληνοκύπριοι θα πούνε "όχι"; Είναι λογικό. Όμως, οι συντηρητές της προπαγάνδας, οι οποίοι άθελα τους πολλές φορές (έτσι εμάθαν τα πλάσματα), διαιωνίζουν την έχθρα μεταξύ των κοινοτήτων, δίνουν άλλοθι στην Τουρκία. Διότι, σύμφωνα με μια αντίληψη, την Τουρκία τη συμφέρει η διαιώνιση της έχθρας στην Κύπρο … και κάποιοι την βοηθούν με τη συμπεριφορά τους. Αντίφαση του κυρίαρχου(;) λόγου! 
 
Λίγοι έμειναν οι ημιμαθείς, με κλειστά τα μάτια και με «μισή γνώση» της ιστορίας, που αναπαραγάγουν επιλεκτικά κατευθυνόμενες αναφορές, αλλά συνήθως είναι αυτοί οι λίγοι, που παίρνουν στο λαιμό τους ολόκληρους λαούς. Οι διχοτομιστές είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τους «ναι σε όποια λύση». 
 
Σίγουρα δεν λέω να σταματήσουμε να ασκούμε κριτική στη διαδικασία. Όμως, άλλο κριτική και άλλο εξυπνοβλακίες, που υποβαθμίζουν τη νοημοσύνη μας, ικανές μόνο για να πείσουν αφελείς ιθαγενείς. Και στην πλειοψηφία τους  οι Κυπραίοι δεν είναι τέτοιοι (πλέον).
 
Μόνο αν εξαλειφθεί η προπαγάνδα, οι Τ/κ θα αντιληφθούν τη ζημιά, που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία στην Κύπρο και οι Ε/κ θα αντιληφθούν τη ζημιά, που προκαλούν οι διχοτομιστές, οι οποίοι περιμένουν στη γωνιά για να ανατινάξουν τη διαδικασία.  
 
ΥΓ Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε άλλα 12 χρόνια διότι το στάτους κβο εδραιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η σωστή εκπαίδευση και διδασκαλία της ιστορίας στους μαθητές, θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και στις δύο κοινότητες.
 
Δύσκολη η κατάσταση και ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις...

 

 

 


Top