Θανάσης Αθανασίου Μισή + μισή έρευνα = 1

Μισή + μισή έρευνα = 1

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι δημοσιογράφος του Sigmalive


NameΈρευνες επί ερευνών διεξάγονται με σκοπό να καταδείξουν αφενός τις ευθύνες των τραπεζών για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία και αφετέρου για να εντοπιστεί το τελικό ποσό που χρειάζεται ο τραπεζικός τομέας για την ανακεφαλαιοποίηση του. Για το δεύτερο ζήτημα κατηγορούνται Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα ότι "φούσκωσαν" αριθμούς (και φθάσαμε τα 10δις) ώστε να απενοχοποιηθούν πλήρως και να πέσει όλο το βάρος της ευθύνης στις τράπεζες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς «μίσθωσαν την Pimco για να μειώσει το ποσό και να καταστεί το χρέος βιώσιμο». Ισχυρισμούς τους οποίους, φυσικά, απορρίπτουν κατηγορηματικά Κυβέρνηση και ΚΤ. Ποιός όμως, τελικά, θα πληρώσει τη νύφη;

Πίμκο και Άλβαρες & Μάρσιαλ έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα εξαγωγής συμπερασμάτων σχετικά με την «ποινή» της Κύπρου.

Από τη μια, κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, με την πάγια θέση τους ότι για την κατάντια ευθύνονται αποκλειστικά οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές και από την άλλη η αντιπολίτευση με τη δική της θέση ότι ευθύνονται, πλην των τραπεζών και οι κυβερνητικοί χειρισμοί, έχουν αποπροσανατολίσει και εκνευρίσει πλήρως την κοινή γνώμη, προκαλώντας τον κόσμο σε ακραίες συμπεριφορές.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Sigmalive, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον των ερευνών που διεξάγονται, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τους όρους εντολής, τονίζοντας ότι άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ως Πρόεδρος, αν εκλεγεί φυσικά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων ερευνών, με σκοπό την απόδοση των όποιων ευθυνών. Διερωτήθηκε δε αν οι έρευνες αυτές είναι αντικειμενικές ή αν είναι εντεταλμένες του ΑΚΕΛ, για να αναδείξουν ενόχους πλην ΑΚΕΛιστών.

Το ζήτημα και πάλι είναι ποιος θα πληρώσει τη νύφη. Ο κύπριος φορολογούμενος πολίτης αναγκάστηκε να πληρώσει για τις έρευνες που διεξάγει η παρούσα κυβέρνηση και θα αναγκαστεί να πληρώσει άλλα τόσα εκατομμύρια για τις έρευνες που θα διεξάγει η νέα κυβέρνηση.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι πολιτικοί μας δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, την ίδια ώρα που μας καλούν, εμάς τους πολίτες, να τους εμπιστευτούμε. Πόσο τραγικό είναι αυτό το συμπέρασμα;

Άτε τζαι να πεις ότι οι έρευνες θα καταδείξουν τους πραγματικούς ή όλους τους ενόχους, να πω χαλάλι αλλά δυστυχώς όπως καταλαβαίνω και μακάρι να βγω ψεύτης, ο καθένας που διατάζει διεξαγωγή ερευνών, τα κάνει «πλακάκια» με τους οίκους για να ενοχοποιήσει εταίρους και να βγει ο ίδιος «κούππα άπαννη».

Το «θετικό» στην όλη την υπόθεση είναι ότι θα διεξαχθούν στο τέλος δύο ημιτελείς έρευνες, από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, η κάθε μια θα καταδείξει διαφορετικούς ενόχους και αν τους προσθέσουμε θα έχουμε την πλήρη(σχεδόν) εικόνα.

Το αρνητικό είναι ότι για αυτή την ιδιοτελή στάση των πολιτικών μας, θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε διπλά.

Πού βαρεί η πιλάντζα;

ΥΣ: Σε καμία περίπτωση δεν είμαι εναντίον των ερευνών. Αντιθέτως, μακάρι να καταδείξουν πραγματικούς ενόχους οι οποίοι θα κάτσουν μέσα ισόβια. Αλλά φοβάμαι ότι μόνο πληρώνουμε και με τα δικά μας χρήματα αγοράζουν τη στάχτη που μας ρίχνουν στα μάτια.

athanasiout@sigmalive.com

https://twitter.com/AthanasiouTh

 

 


Top