
21.04.2025
Τίτος Χριστοδούλου
Μην γελιόμαστε. Η Χούντα ήλθε με ένα σκοπό, την 'λύση' του Κυπριακού με διχοτόμηση της Κύπρου. Θυμηθείτε την συνάντηση του Έβρου, την πρώτη κίνηση εξωτεριικής πολιτικής των συνταγματαρχών. Έπεσε μόλς είχε διευθετήσει τα της τουρκικής εισβολής του '74.
Ως Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου είναι γνωστή η ένοπλη ανατροπή της Κυβέρνησης Παναγιώτη Κανελλόπουλου την 21η Απριλίου του 1967 από ομάδα αξιωματικών υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Πυροβολικού Γεωργίου Παπαδόπουλου, του ταξίαρχου Τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Πυροβολικού Νικόλαου Μακαρέζου, με τη συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων της Αττικής.
Με το πραξικόπημα καταλύθηκε στην Ελλάδα το δημοκρατικό πολίτευμα και επιβλήθηκε στρατιωτική δικτατορία, που διάρκεσε με εναλλαγή διαφόρων κυβερνήσεων ως τις 24 Ιουλίου 1974.
Στις 20 Ιουλίου του 1974, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο προκάλεσε την κατάρρευση της τελευταίας δικτατορικής κυβέρνησης, της Κυβέρνησης Ανδρουτσόπουλου, και την ορκωμοσία στις 24 Ιουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, η οποία επανέφερε τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975, χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 ως πραξικόπημα. Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια με απόφαση της Κυβέρνησης Καραμανλή
Υ.Γ. Με τους εγκλεισμούς, τις καραντίνες, τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας που έφερε ο ιός, θυμηθήκαμε λίγο σε άλλες διαστάσεις την επάρατο Χούντα και το 'ιαματικό' λεξιλόγιο των συνταγματαρχών για την 'ασθενή Ελλάδα', τον 'περιορισμό του ασθενούς' και την 'Ελλάδα στον γύψο'...
Και θρηνούμε ότι 'θεραπεία' της Ελλάδας από τους ιογενείς γιατρούς της ήταν ο ακρωτηριασμός της Κύπρου...
Τα ακίνητα της εβδομάδας
