Sigmalive

Το μεγαλείο των Γαλλικών γεωμετρικών κήπων


Από το Μεγαλείο του Λόγου στον Λόγο περί του Γαλλικού Μεγαλείου,

στην τελετή έναρξης του EURO 2016

Mε εμφατική υπερηφάνεια επέδειξαν οι Γάλλοι, στην τελετή έναρξης του EURO 2016, με την χωρομετρική διακόσμηση του χορτοτάπητα του γηπέδου Stade de France, την γεωμετρική συμμετρία του jardin à la française, τις λογοκρατικές, γεωμετρικές, καρτεσιανές αρχές των κήπων που αποθεώνονται στις Βερσαλίες, το Vaux-le-Vicomte, και τα άλλα μεγάλα πάρκα των Παρισίων και της Γαλλίας. Ο γαλλικός λογοκρατικός κήπος, jardin à la française, που επεδείχθη πανηγυρικά με την χωροθετική διακόσμηση του γηπέδου, ήταν , οπωσδήποτε, μια  δήλωση υπερήφανου εορτασμού του ενδόξου πολιτισμικού παρελθόντος της Γαλλίας ως πατρίδος ή μητρίδος του Διαφωτισμού, του LAge des Lumieres, στον 17 ο αιώνα,  της χειραφετητικής των ανθρώπων ανάδειξης των πρωτείων του ανθρωπίνου Λόγου, ενάντια στον σκοταδισμό της πίστης και υποταγής σε κάθε λογής αυθεντίες, εγκόσμιες και υπερκόσμιες. Παναπεί, βέβαια, μας το διεκήρυξεν ο αντικληρικαλιστής Βολταίρος, στους γήινους εκπροσώπους της θείας αλήθειας…΄Ή, της δύναμης κι εξουσίας των, δια του φοβήτρου αιώνιων τιμωριών σε Κολάσεις κι άλλα θεία «τέραα», πώς τα είχεν πει κι ο δικός μας Όμηρος.

Δήλωση υπερηφάνειας, λοιπόν, για το Μεγαλείο του Λόγου, ο λογοκρατικός κήπος στην τελετή έναρξης του EURO 2016: η Γαλλία των Φώτων, L’ Age des Lumieres, κάτω από τους προβολείς του ποδοσφαίρου. Αλλά και λόγος για το Γαλλικό Μεγαλείο της (τότε) εποχής, αφού οι περίτεχνοι φορμαλιστικοί κήποι, που διαδόθηκαν με φθόνο και σε όλες τις μεγάλες Αυλές των  Βασιλέων της ηπειρωτικής Ευρώπης, διαφήμιζαν και τον πλούτο και το μεγαλείο των Γάλλων βασιλέων, για την τέρψη και δόξα των οποίων παρηγγέλλοντο οι «french formal gardens», όπως πλέον έμειναν γνωστοί. Με κείνο το «form», κρίνουμε οι πονηροί εμείς, να λογοπαίζει ανάμεσα στην γεωμετρική τελειότητα και την λογοκρατική συμμετρία των σχεδιασμών των κήπων αλλά και την ετικέτα του μεγαλείου των βασιλέων κατόχων τους.

Το «κηποτεχνικό» Μεγαλείο του Λόγου

Το Μεγαλείο του Λόγου, λοιπόν, στην περίπλοκη αισθητική τελειότητα των γεωμετρικών σχεδιασμών του γαλλικού κήπου, στον χορτοτάπητα του Stade de France. Ο γαλλικός κήπος ή ‘κήπος αλά γαλλικά’, jardin à la française, είναι το είδος των κήπων που βασισμένοι στην συμμετρία και τις αρχές της εφαρμογής – επιβολής της ανθρώπινης έλλογης τάξης στην φύση, με τους όρους της ρασιοναλιστικής more geometrico, αναδεικύουν τις αρχές του καρτεσιανού ορθολογισμού και της λογοκρατικής εμπιστοσύνης στην δύναμη του λόγου να διαμορφώσει στο πρότυπο λογοκρατικών κριτηρίων φύση και κοινωνία. Επιτομή του θεωρείται το πάρκο των Βερσαλλιών που σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα, τον αιώνα της επανάστασης του Διαφωτισμού, από τον αρχιτέκτονα κήπων André Le Nôtre για τον Louis XIV και που αντιγράφηκε ευρέως από τις ευρωπαϊκές αυλές.

Ο André Le Nôtre ήταν η πιο σημαντική φυσιογνωμία στην ιστορία των Γαλλικών κήπων. Ήταν γιος του Λουδοβίκου του XIII, εργάστηκε στα σχέδια του Vaux-le-Vicomte, πριν εξελιχθεί σε αρχικηπουργό του Louis XIV ανάμεσα στα 1645 - 1700, και τον σχεδιασμό των Κήπων των Βερσαλλιών, τα μεγαλύτερο πρόγραμμα κήπου της εποχής. O κήποι των Βερσαλλιών κατέστησαν σύμβολο του γαλλικού μεγαλείου και της λογοκρατίας του Διαφωτισμού, πριν φτάσει ο πιο εμπειρικός φυσιοκρατικός κήπος των Βρετανών, η εύτακτη αλλά και γεμάτη μυστήρια κι εκπλήξεις για την εμπειρική μας έρευνα αταξία της φύσης, στον 18ο αιώνα.

Είναι «διαφωτιστικό» (επιμένουμε στα λογοπαίγνια, εμείς) να προσεχθεί η σημαντική σχέση της αισθητικής, της σύνθεσης και της δημιουργίας των εμβληματικών κήπων με τον τρόπο σκέψης, την κύρια φιλοσοφία της εποχής των. Πιο συγκεκριμένα, και τούτο συνιστούσε και το μήνυμα της σχεδιαστικής πρότασης των Γάλλων πανηγυριστών στην τελετή έναρξης του Euro 2016 (κι αν το πρόσεξαν οι τηλεοπτικοί μας δημοσιογράφοι, θα φταίμε τότε εμείς που δεν τους προσέχαμε αρκούντως) πώς ο Γαλλικός τυποκρατικός κήπος (French formal garden) που διαφημίστηκε στο Stade de France αντιπαραβάλλεται στον έτερο πόλο του Αγγλικού σχεδιασμού κι αρχιτεκτονικής των εξωτερικών χώρων (English landscape garden) ως τοπιοσχεδιαστικές εκφράσεις των δύο φιλοσοφικών σχολών που συνέστησαν τον Διαφωτισμό ένθεν κι εκείθεν της Μάγχης, στον 17ο και 18ο αιώνα, αντίστοιχα: την ηπειρωτική, γαλλοκεντρική λογοκρατία (rationalism) στον 17ο  αιώνα και τον βρετανικό εμπειρισμό (empiricism) στον 18ο αιώνα, στο απότοκο κι επιτομή οι δεύτεροι, βρετανικοί φυσιοκρατικοί κήποι, και του ρομαντικού πνεύματος που εκφράστηκε, σαν επιτομή του, στον βρετανικό κήπο.

Παραπέμπουν οι ιδέες, στο κείμενο αυτό, στην επιστημονική προϋπόθεση ότι υφίσταται μια αμφίπλευρη διάδραση ανάμεσα στους τοπιο-σχεδιαστικούς τύπους των κήπων και τον τρόπο σκέψης και δημιουργία των προσώπων και ανθρωπίνων ιδεών κι από την άλλη, ανάμεσα στις ανθρώπινες και πολιτισμικές, φιλοσοφικές και κοινωνικοπολιτικές ιδέες και τις σχεδιαστικές αρχές κι ιδέες ή μεταμορφώσεις στον σχεδιασμό των εμβληματικών μιας εποχής κήπων. Έτσι, η «φαινομενολογική» ερμηνεία των κήπων και της αρχιτεκτονικής τοπίων συνιστά και μια ερμηνευτική πρόταση για την φιλοσοφική και κοινωνικο-πολιτική βάση για την εξέλιξη και σύνθεση των κήπων και της αρχιτεκτονικής των τοπίων από την αρχαιότητα ως σήμερα. Η ουσιαστική αυτή επιρροή των κρατουσών φιλοσοφικών εννοιών και κοινωνικών αντιλήψεων μιας εποχής συνιστά ό,τι θα αποκαλούσαμε το genius loci, το πνεύμα του τόπου και των καιρών του. Το πνεύμα που εμφατικά εώρταζαν και διαφήμιζαν για την Γαλλία του Διαφωτισμού του 17ου αιώνα οι γεωμετρικές κηπο-σχεδιαστικές συνθέσεις του  Stade de France στην τελετή έναρξης του Euro 2016.

 

Η αναδυθείσα με την Γάλλο Καρτέσιο φιλοσοφική σχολή της Λογοκρατίας συνδυαζόταν άριστα με τις κοινωνικο-πολιτικές ιδέες της απόλυτης δύναμης που συνδέονται με τον σχεδιασμό του γαλλικού τυποκρατικού κήπου. Επιστημολογικά, το φιλοσοφικό κίνημα της καρτεσιανής λογοκρατίας επιζητούσε να εύρει και διατυπώσει το απόλυτο θεμέλιο της γνώσης μέσα από την οποία το άτομο επιτυγχάνει μια τέλεια γνώση της φυσικής όπως και της κοινωνικής πραγματικότητας κι επίσης τον έλεγχο όμοια της φύσης όπως και των κοινωνικών συνθηκών. Η αισθητική κι οι σχεδιαστικές αρχές των κήπων της εποχής (που αναπαρήγαγε το γήπεδο της έναρξης του Euro 2016 – συγκεκριμένα εδώ, του κήπου των Βερσαλλιών)  εκφράζουν αυτή ακριβώς την επιστημική αισιοδοξία στις μαθηματικές κι οργανωτικές – κτητικές απέναντι σε φύση και κοινωνία και de facto σε όλον τον κόσμο - δυνάμεις του λόγου - και των προνομιούχων ταγών του. Oι συνθετικές αρχές των γαλλικών τυποκρατικών – λογοκρατικών κήπων έκαναν αφειδώλευτη χρήση όλων των μαθηματικών κανονικοτήτων, των κανόνων της προοπτικής και των παιχιδιών με τα tromp-d’-oeil της προοπτικής και συχνά επινοούσαν έξυπνες γεωμετρικές παρεμβάσεις στην κηποτεχνία και τους τοπιογραφικούς σχεδιασμούς των.

 

Ο Φιλοσοφικός Λόγος του (πολιτικού) Μεγαλείου στον γαλλικό κήπο

Οι γαλλικοί κήποι ωστόσο, κι αντιπολικά οι βρετανικοί εμπειριοκρατικοί, πιο χαλαρά και φυσιοκεντρικά, όχι λογοκεντρικά, σχεδιασμένοι κήποι αντιπροσωπεύουν κι αντανακλούν και τις αντίστοιχες πολιτικοκοινωνικές ιδέες και συνθήκες του τόπου και του καιρού των. Ο κήπος των Βερσαλλιών, που άλλωστε σχεδιάστηκε για την ικανοποίηση του «Βασιληά Ηλίου» της Γαλλίας Louis XIV, αντανακλούσε κι ήταν σε σχεδιαστική αρμονία με την προσωπικότητά του και τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Ο γεωμετρικά σχεδιασμένος γαλλικός κήπος εξέφραζε κι ήταν σύμβολο της απόλυτης δύναμη του μονάρχη.  Προσωπικό φέουδο του Βασιλέως Ηλίου, ο κήπος στις Versailles είναι παραστατικός κι αντιπροσωπεύει την πολιτική φιλοσοφία του Hobbes - που απογοητευμένος από την τραγική μοίρα του αποκεφαλισμένου Καρόλου Ι στην Βρςετανία εγκαταστάθηκε στην Γαλλία για να γίνει ο πιο αντιπροσωπευτικός φιλόσοφος της απόλυτης εξουσίας του μονάρχη - ότι το κράτος είναι μια αυστηρά οργανωμένη ενότητα που συνίσταται σε απόλυτα υποταγμένα στις πολιτικές αρχές – γραμμές πολιτικά υποκείμενα, ακριβώς όπως ο γαλλικός τυποκρατικός κήπος, είναι μια αυστηρά,  σε απόλυτη γεωμετρική συμμετρία οργανωμένη ενότητα υποταγμένων και δαμασμένων φυσικών στοιχείων.

Συναντώνται εδώ η απόλυτη βούληση του μονάρχη με την εκτελεστικά απόλυτη σχεδιαστική γεωμετρία του σχεδιαστού του κήπου, βασιλείς και απόλυτοι μονάρχες και οι δύο επί των φυσικών όπως και των ανθρωπίνων αγαθών. Ο κήπος των Βερσαλλιών, μας εξηγεί στο βιβλίο του για την εξέλιξη των ευρωπαϊκών κήπων ο Travis Elborough (A Walk in the Park: The Life and Tumes of a Peoples Institution, Jonathan Cape 2016), ήταν αρχιτεκτονημένος στον άξονα του υπνοδωματίου του Λουδοβίκου, και μικρομανατζαρισμένος στα γούστα του: οι κοντινές στο παλάτι του κρήνες έτρεχαν συνέχεια ενώ οι πιο μακρινές άνοιγαν από υπηρέτες που έτρεχαν να προλάβουν κι υπηρετήσουν τον περίπατό του.

Πιο αντιπροσωπευτικοί για την απόλυτη κεντρική εξουσία οι σε γραμμές του  τελείως γεωμετρικά δομημένου τεράστιου χώρου, που περιβάλλει το δεσπόζον παλάτι ήταν οι κήποι του Vaux-le-Vicomte: ένας απέραντος χώρος που εκτείνεται σε όλο το σύμπαν, όπως κι η φιλόδοξη δύναμη του μονάρχη.

Ενδεικτικά, τον είχε κτίσει ο υπουργός οικονομικών του Λουδοβίκου, ο Fouquet. Του κόστισε την φυλάκισή του όταν τον ζήλεψε ο Βασιλέας Ήλιος κι αποφάσισε να ανατέλλει από κει. 

Πάλι καλά. Όταν ο Ερρίκος ο 8ος ζήλεψε το Hampton Court του Καρδιναλίου Woozley, ο τελευταίος έχασε το κεφάλι του στον Πύργο του Λονδίνου.  Δεν είχε προλάβει τον βρετανικό φιλελευθερισμό του Locke, και τους αντίστοιχους εμπειριοκρατικούς του κήπους.

 

 

 

Τα ακίνητα της εβδομάδας

Altamira doValue Group
Youtube logo

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter