Κωστάκης Αντωνίου Διζωνική λύση δύο θρησκειών...

Διζωνική λύση δύο θρησκειών...


 
Οι κατοχικές "αρχές" απαγόρευσαν φέτος την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ανήμερα την εορτή του Αγίου Μάμαντος, αλλά και την τέλεση εσπερινού την παραμονή της εορτής του Αγίου, στην ομώνυμη εκκλησία της κατεχόμενης Μόρφου. Με έκφραση "λύπης" αντέδρασε στην απόφαση των κατοχικών "αρχών" ο Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ οι περιβόητες επαναπροσεγγιστικές τεχνικές επιτροπές δεν έβγαλαν "άχνα" για την απόφαση. 
Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη σκαιά απαγόρευση, η οποία αποδεικνύει το απαίσιο πρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  παλεύει να αναβαθμίσει σε "ισότιμο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος" σε μία, δήθεν, επανενωμένη, αλλά στην ουσία διχοτομημένη Κύπρο, είναι ότι: Η απαγόρευση  έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει σε Τουρκοκυπρίους να μεταβούν στα Κόκκινα για να εορτάσουν τον σφαγιασμό των κατοίκων της Τηλλυρίας, από την Τουρκική Αεροπορία. Είναι και αυτό μέγα δείγμα των ενδοτικών τάσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της απουσίας ανθεκτικών μηχανισμών αντίδρασης στις τουρκικές προκλητικές κινήσεις.
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παραχωρεί άδειες μετάβασης σε Τουρκοκυπρίους και εποίκους να μεταβούν στα Κόκκινα για να εορτάσουν για τις βόμβες «ναπάλμ» που κατέκαυσαν την Τηλλυρία και, σε "ανταπόδοση", το κατοχικό καθεστώς απαγορεύει την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον κατεχόμενο ναό της Μόρφου. Είναι και αυτό ένα σαφές δείγμα του τι θα επικρατήσει σε περίπτωση λύσης και πόση ελευθερία θα έχουν οι λίγοι Ελληνοκύπριοι, στους οποίους η Τουρκία θα επιτρέψει να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες. 
Δεν γνωρίζουμε εάν η Κυβέρνηση θα διαμαρτυρηθεί, για την απαγόρευση στους Ελληνοκυπρίους να επισκέπτονται και να εκκλησιάζονται στους ναούς των κατεχομένων περιοχών, αλλά από ανέξοδες, αναποτελεσματικές και γελοίες διαμαρτυρίες της Κυβέρνησης χορτάσαμε τα τελευταία χρόνια. Να περιμένουμε σαφή, πρακτική αντίδραση με απόφαση της Κυβέρνησης, να απαγορεύσει από τώρα και στο εξής μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα; Τέτοιες αποφασιστικές αντιδράσεις δεν υπάρχουν στις ενδοτικές πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Πώς να αντιδράσει αποφασιστικά ο Πρόεδρος, όταν πολιτική του είναι να ξαναρχίσει συνομιλίες με τον "κοινό οραματιστή" Ακιντζί, από εκεί που έμειναν; Και πού μείναμε παρακαλώ; Στις παραχωρήσεις του Αναστασιάδη, αποδοχής της εκ περιτροπής προεδρίας, των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους, των  τουρκικών βέτο και του δικαιώματος των σφετεριστών να έχουν πρώτο λόγο στο μέλλον των περιουσιών μας!
Αν δεν το πιστεύετε, ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε και ο ΔΗΣΥ και, μεταξύ άλλων, καλεί τον Μουσταφά Ακιντζί να παρέμβει και να αλλάξει την απόφαση. Τον Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος, κατά τον Αβέρωφ Νεοφύτου, άνοιγε παράθυρο λύσης,  αλλά τελικά αποδείχθηκε πως άνοιγε παράθυρο τουρκικής λύσης.
Ο Αναστασιάδης έχασε την Αμμόχωστο, έχασε τη Μόρφου, έχασε τα μαρωνίτικα χωριά, τώρα παρακολουθεί αμήχανος και πανικόβλητος, να απαγορεύεται η Θεία Λειτουργία στον Άγιο Μάμαντα. Αύριο θα ακούσει ότι θα απαγορευθεί και η λειτουργία στον Απόστολο Ανδρέα, αλλά θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τις επαναπροσεγγιστικές τεχνικές επιτροπές, οι οποίες  συστάθηκαν με απαίτηση Ακιντζί για να αναστηλώσουν βεβηλωμένες  εκκλησίες, να διασώσουν τη λεηλατημένη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και να ενισχύσουν τη συμφιλίωση των Ελληνοκυπρίων με τους εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος.
Η ενδοτικότητα, η ψευδαίσθηση και η αποενοχοποίηση των τουρκικών βάρβαρων ενεργειών συνεχίζει να κυριαρχεί στο μυαλό των προσφάτως ενδυθέντων τη φουστανέλα. Άκριτοι, αμαθείς, ανιστόρητοι, ούτε καν έχουν γνώση της δήλωσης του πρώην Προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι η Τουρκία επιδιώκει λύση δύο κρατών, δύο λαών, δύο γλωσσών και δύο θρησκειών. 
Αυτό είναι το ακριβές περιεχόμενο της διζωνικής λύσης, την οποία με τόσο πάθος προωθούν Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ...

Top