
09.03.2022
Πέτρος Αυξεντίου
Μπορούσε η Κύπρος να κρατήσει διαφορετική στάση στο Ουκρανικό; Εδώ επικεντρώνεται η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας μιας και αρχίζει να διαφαίνεται η ζημιά που πάει να γίνει στην οικονομία, στον τουρισμό, στο εθνικό μας ζήτημα και στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας.
Η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσε από τη πρώτη στιγμή να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ προχώρησε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κύπρου για ρωσικά αεροσκάφη αποκλείοντας έτσι τους Ρώσους τουρίστες. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία απέκλεισε και τα ρωσικά σκάφη από τα κυπριακά λιμάνια, πράξεις που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αποφάσεις της ΕΕ.
Είναι λογικές οι όποιες απορίες, ενστάσεις και αντιδράσεις μπορεί να έχουν οι κύπριοι πολίτες και όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα μιας και θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν τον αντίκτυπο του Ουκρανικού στην Κύπρο, ενώ ήδη οι αυξήσεις στα καύσιμα προκαλούν ζάλη, αλλά τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Δημοκρατία;
Μια χώρα που από το 1974 παραμένει διαιρεμένη με το 37% του εδάφους της να το κατέχει η Τουρκία δεν μπορούσε να μην αντιδράσει και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Δεν μπορούσε να μην σταθεί στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Δεν μπορούσε να μη συνδράμει με όποιον τρόπο μπορούσε.
Στην αρχή του κείμενου αναφέρθηκα στη ζημιά που πάει να γίνει στο Κυπριακό. Μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απρόκλητα αναφέρθηκε στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» χωρίς να προτάξει τo so called (ούτω καλούμενη), σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την Ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία και την απόσχιση – ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δυο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρώσος Πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι σε συνέντευξη του στο ΣΙΓΜΑ, αφού μας είπε ότι πυροβολούμε τα πόδια μας, μας ξεκαθάρισε ότι οι Ρώσοι τουρίστες θα πάνε στη Τουρκία για διακοπές.
Ας μη κοροϊδευόμαστε. Η Τουρκία χωρίς να πάρει ξεκάθαρη θέση προσπαθεί να βγει αλώβητη από τη σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αποφάσεις μας για να αποκομίσει όφελος στα κατεχόμενα είτε στον τουρισμό είτε στο Κυπριακό.
Τώρα είναι η ώρα που η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει μαεστρία και με τις κινήσεις της να απεγκλωβίσει τη χώρα από το αδιέξοδο του Ουκρανικού, συνεχίζοντας την πορεία προς τη σταθερότητα. Αυτήν επικαλούνται σε κάθε δήλωση. Είναι η στιγμή να την αντιληφθεί και ο κόσμος.
Τα ακίνητα της εβδομάδας
