Ο Μάριος Αργυρού αποτελεί τη νέα φουρνιά προπονητών στην καλαθόσφαιρα. Τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια, όταν ακόμα έκανε τα πρώτα του βήματα στην ΕΝΑΔ. Υπήρξε από τις σημαίες στην ομάδα του Αγίου Δομέτιου, αφού για αρκετά χρόνια διετέλεσε αρχηγός της ομάδας. Ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία του να ασχοληθεί με την προπονητική και η ομάδα του τού έδωσε αυτήν τη δυνατότητα πριν από δύο χρόνια, όταν του παρέδωσε τα ηνία της ομάδας. Τότε η κίνηση αυτή είχε θεωρηθεί από πολλούς ως ένα ρίσκο από την ομάδα της ΕΝΑΔ, όμως ο Μάριος Αργυρού έκλεισε αφτιά και δούλεψε με στόχο το καλό της αγαπημένης του ομάδας. Την περίοδο εκείνη έγιναν πολλά και διάφορα, με αποτέλεσμα στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου να υποβάλει την παραίτησή του. Ένα χρόνο αργότερα γυρίζει και πάλι στον… «τόπο του εγκλήματος», με στόχο και σκοπό να συνεχίσει το έργο του με νέα πλέον άτομα στη διοίκηση. Ο Μάριος Αργυρού έχει ισχυρές απόψεις όχι μόνο για την ομάδα του αλλά για το πρωτάθλημα, τον τρόπο διεξαγωγής του, τους ξένους και κοινοτικούς και πώς θα λυθεί το πρόβλημα. Όλα αυτά στη συνέντευξη που ακολουθεί, που τελικά εξελίχθηκε σε μια φιλική κουβέντα…
Δεύτερή σου θητεία ως προπονητής στην ΕΝΑΔ. Τι άλλαξε αυτήν τη φορά;
«Το μόνο που άλλαξε είναι τα άτομα στη διοίκηση, αφού ο προϋπολογισμός παρέμεινε ο ίδιος. Απλώς αυτό που βλέπω είναι μια συμπαράσταση προς το πρόσωπό μου και υπάρχει μια κατανόηση από τα άτομα του διοικητικού συμβουλίου για το μακροχρόνιο πλάνο που βάλαμε ως στόχο».
Ο πιο σημαντικός λόγος της επιστροφής σου ήταν τα άτομα που ανέλαβαν το καλοκαίρι;
«Ναι, διότι αυτά τα άτομα είναι καθαρά τεχνοκρατικά. Είναι του αθλήματος, είναι της ΕΝΑΔ, πράγμα πολύ σημαντικό. Με τις ενέργειές τους, μου έδωσαν να καταλάβω ότι θα παλέψουμε για να βοηθήσουμε την ομάδα. Να χτίσουμε κάτι το οποίο θα έχει γερές βάσεις, για να βοηθήσουμε την ομάδα να ορθοποδήσει και να φτάσει εκεί που ήταν παλαιότερα. Τώρα, εάν το καταφέρουμε φέτος, σε δύο ή σε πέντε χρόνια, αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον τα άτομα του διοικητικού συμβουλίου ή εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στο μακροχρόνιο πλάνο που έχουμε βάλει».
Άρα η συμφωνία σου με τη διοίκηση προνοεί μακροχρόνια συνεργασία;
«Ναι. Στόχος είναι ο μακροχρόνιος προγραμματισμός. Το πλάνο είναι κοντά σε αυτό που είχα δώσει και πριν από δύο χρόνια. Δηλαδή να δημιουργηθεί ένας κορμός από παίκτες, για να μπορέσει να λειτουργήσει το σωματείο εξωγηπεδικά. Και για να μην παρεξηγούμαι, η διοίκηση να λειτουργεί σωστά. Δηλαδή να μπορεί να φέρει λεφτά, με τους σπόνσορες και την οργάνωση στο σωματείο. Για να πληρώνονται οι παίκτες στην ώρα τους, να έχουμε τα γήπεδα, τις εγκαταστάσεις. Ό,τι μπορεί για να λειτουργήσει, δηλαδή, μια ομάδα σωστά, έστω και σε ημιεπαγγελματικές βάσεις, αλλά με επαγγελματική νοοτροπία».
Φιλοσοφία και όραμα
Δηλαδή όλα αυτά δεν γίνονταν προηγουμένως;
«Την περίοδο που ήμουν και πάλι εδώ, είχα άριστη συνεργασία με τη διοίκηση, όμως είχαν αναιρεθεί κάποια πράγματα ενόψει της νέας χρονιάς. Με τα οποία δεν ήμουν αρκετά σύμφωνος. Είχαμε πει να αυξήσουμε λίγο τον προϋπολογισμό, να δώσουμε έμφαση σε κάποια πράγματα τα οποία την επόμενη χρονιά πήγαν να αναιρεθούν. Τότε είχα πει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Όμως θα πρέπει να πω ότι και τότε και τώρα, με εμπιστεύονταν και με εμπιστεύονται. Οπότε η διαφορά της προηγούμενης διοίκησης με τη σημερινή είναι θέμα φιλοδοξίας και οράματος. Δεν γίνεται από τη στιγμή που είχαμε το πιο χαμηλό μπάτζετ η διοίκηση να έρχεται και να σου λέει το καλοκαίρι 40% μείωση. Ή παραμένουμε στα ίδια επίπεδα ή βάζουμε ένα 5% πάνω. Δεν ζήτησα κάτι το εξωπραγματικό».
Άλλοι λόγοι που σε ώθησαν στην επιστροφή;
«Η αγάπη μου για το σωματείο και τα άτομα που πλαισιώνουν το διοικητικό συμβούλιο».
Το καλοκαίρι, υποψήφιοι για την τεχνική ηγεσία της ΕΝΑΔ ήσουν εσύ και ο Χρίστος Στυλιανίδης. Τι σημαίνει για σένα το ότι εσύ ήσουν τελικά ο εκλεκτός;
«Τιμή μου που με επέλεξαν στο πόστο της τεχνικής ηγεσίας. Δεν το έκρυψα ποτέ ότι η ΕΝΑΔ είναι η ομάδα της καρδιάς μου. Άλλωστε εδώ αγωνίστηκα και μάλιστα ως αρχηγός».
Η φετινή χρονιά άρχισε με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό.
«Ναι, με διαφορά ο πιο χαμηλός απ’ όλες τις ομάδες. Κυμαίνεται γύρω στις 100 με 120 χιλιάδες. Συμπεριλαμβάνονται όλα μέσα, τα λειτουργικά, οι διαιτησίες, το παιδικό, οι έφηβοι, στολές, τα πάντα…».
Τα πράγματα εξελίσσονται όπως τα οριοθετήσαμε από την αρχή της περιόδου;
«Μέχρι τώρα, ναι. Αυτό που θέλω να δω, όμως, είναι με το τέλος της χρονιάς, εάν μπορέσουμε να κρατήσουμε -μετά την εισήγηση που θα παραδώσω- κάποιους παίκτες, οι οποίοι θεωρώ ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν στην ομάδα».
Άρχισες να δουλεύεις από τώρα ενόψει της νέας περιόδου;
«Για την επόμενη χρονιά άρχισα να δουλεύω από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν είχα αναλάβει την ομάδα».
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει φέτος η ΕΝΑΔ;
«Έχουμε τα φόντα να μπούμε στους επτά και να περάσουμε στην πρώτη φάση των πλέι-οφ. Απ’ εκεί και πέρα, η ομάδα έδειξε ότι χρειάζεται ενίσχυση σε κάποιες θέσεις. Όμως επειδή είπαμε ότι δεν θα κάνουμε υπερβολές, θα μείνουμε ως έχουμε. Άλλωστε η ομάδα άρχισε να δένει και τα παιδιά ν' αντεπεξέρχονται. Είναι σημαντικό ότι πετύχαμε τρεις νίκες και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου γύρου. Ο στόχος της έβδομης θέσης δεν είναι ανέφικτος».
Αύξηση των ομάδων στην Α’ Κατηγορία
Το ότι δεν υπάρχει υποβιβασμός λειτουργεί αρνητικά ή θετικά στις ομάδες;
«Ίσως να είναι μπούμερανγκ αυτή η απόφαση, αλλά κακώς κάποια σωματεία δεν εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση ούτως ώστε να δουλεύουν παραγωγικά, κτίζοντας για τις επόμενες χρονιές. Κατά τη γνώμη μου, εάν συνεχίσει να μην υπάρχει διαβάθμιση, τότε οι ομάδες θα πρέπει να αυξηθούν σε δέκα ή ακόμα και δώδεκα. Τότε θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα».
Είναι εφικτό, όμως, κάτι τέτοιο; Διότι βλέποντας τη δυναμικότητα των ομάδων στη β' κατηγορία, δεν μπορούν ν' αντεπεξέλθουν…
«Κοίταξε, ο καθαρά αποτρεπτικός λόγος στο να βγουν κατηγορία είναι ο προϋπολογισμός. Διότι δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα μεγάλο μπάτζετ ούτως ώστε να μπουν στη διαδικασία της α' κατηγορίας. Με κάποιους χειρισμούς, μπορούμε να μειώσουμε τους προϋπολογισμούς, δηλαδή με τη μείωση των ξένων και περισσότεροι Κύπριοι. Το να λέμε ότι λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κάθοδο των κοινοτικών είναι λάθος. Θα μπορούσαμε να βάλουμε όρο στο φύλλο αγώνος να αναγράφονται έξι Κύπριοι. Αυτό δεν το απαγορεύει κανείς».
Αυτό, όμως, δεν το δέχονται οι μεγάλες ομάδες.
«Τότε μπαίνουμε σε μια διαδικασία οι ομάδες να δημιουργούν υπέρογκους προϋπολογισμούς και να μην μπορούν ν' αντεπεξέλθουν. Όπως η ΑΕΛ, που έφτασε στην οικονομική κατάρρευση, η Ομόνοια που φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει τους παίκτες της. Εάν ακολουθούμε ένα-δύο σωματεία, τα οποία για το δικό τους συμφέρον διαθέτουν οκτώ και δέκα ξένους και βάζουν ψηλά την ψαλίδα, τότε μακροχρόνια θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο».
Κόσμος
και κίνητρο
Ο κόσμος του Αγίου Δομετίου αγκαλιάζει αυτήν τη νέα προσπάθεια;
«Απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμα ο κόσμος δεν είναι τόσο κοντά στην ομάδα. Κάποιοι φίλοι, γνωστοί, κάποιοι που αγαπούν πραγματικά το σωματείο, είναι εκεί. Ο Αϊδεμετίτης, όμως, που θέλουμε να έρθει κοντά, ακόμα δεν μας έχει τιμήσει. Βέβαια αυτό δεν μας απογοητεύει, αφού γνωρίζουμε ότι αυτό είναι συνέπεια παλαιότερων χρόνων, όταν η ομάδα έμενε εκτός στόχων. Ο κόσμος της ομάδας θέλει να έχει κίνητρο, η ομάδα να έχει υψηλούς στόχους, να παίζει παλληκαρίσια και με ψυχή. Αυτό θα το κάνουμε, όμως θέλει χρόνο».
Πόσο ρόλο παίζει το γεγονός ότι αγωνίζεσθε στο Λευκόθεο φέτος;
«Είναι μεγάλο μειονέκτημα. Δεν μπορούμε να έχουμε ως έδρα κάποιο γήπεδο εκτός από το κοινοτικό του Αγίου Δομετίου. Η ΕΝΑΔ το χρειάζεται».
Τελικά τι γίνεται με το νέο γήπεδο;
«Μακάρι να τελειώσει. Μας έχουν πει για δύο χρόνια».
Άρχισαν τα έργα;
«Όχι, μόνο η κατεδάφιση. Όλα τα υπόλοιπα αιωρούνται και, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, το έργο θα καθυστερήσει ακόμα ένα χρόνο απ’ ό,τι προνοεί το χρονοδιάγραμμα. Νομίζω ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα αγωνιζόμαστε στο Λευκόθεο».
«Από τον Ραζή εξαρτάται…»
Θεωρείς ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι το πιο αμφίρροπο;
«Θεωρώ ότι υπήρξαν πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ΑΠΟΕΛ, Κεραυνού και Απόλλωνα, αφού η ψαλίδα είναι πολύ μικρή. Υπάρχουν δύο στρώματα στο πρωτάθλημα, αυτό των τριών και των υπολοίπων».
Ως προπονητής πέρασες από Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ. Τα πράγματα πώς ήταν σε αυτές τις ομάδες;
«Η ΕΝΑΔ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα οργανωτικά από καμία άλλη ομάδα. Τουλάχιστον από τις δύο στις οποίες δούλεψα. Σίγουρα δουλεύουν σε πιο επαγγελματικές βάσεις, διαθέτουν καλύτερους παίκτες, όμως πιστεύω ότι πραγματικά η ΕΝΑΔ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάποιο σωματείο της α' κατηγορίας απ’ εδώ και πέρα».
Κεφάλαιο Κύπριος καλαθοσφαιριστής. Υπάρχει μέλλον και υπάρχει το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η ΕΝΑΔ με κάποιον ή κάποιους;
«Όταν λες μέλλον, εννοείς Ραζής. Εάν θα ενισχυθεί η ομάδα, ναι, υπάρχουν κάποια ονόματα που ίσως τους προσεγγίσουμε, εάν είναι στα δικά μας οικονομικά δεδομένα. Θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλη μας τιμή να ήταν μαζί μας στην ομάδα».
Όσον αφορά το Ραζή, θα μείνει στην ομάδα και τη νέα περίοδο;
«Από τη δική μας πλευρά, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι εάν μείνει και του χρόνου. Απλώς είναι κάπως περίπλοκο το θέμα και με τον ίδιο και με την ομάδα του. Το κατά πόσον θα μείνει στην ΕΝΑΔ ή όχι, εάν θα κυνηγήσει το όνειρό του στο εξωτερικό ή εάν θα επιστρέψει στον Κεραυνό, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει ο ίδιος. Τη γνώμη μου, πάντως, του την έχω πει. Εμείς του δίνουμε και θα του δώσουμε και στη συνέχεια τις ευκαιρίες που χρειάζεται, τις οποίες θα πρέπει να πω ότι ήδη θα έπρεπε να τις έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό. Μιλάω και σε σωματειακό επίπεδο αλλά και σε εθνικό. Θα έπρεπε ο συγκεκριμένος παίκτης να προσεχθεί ιδιαίτερα γιατί είναι ένα παιδί πάνω στο οποίο μπορούμε κάλλιστα να χτίσουμε τη βάση του αθλήματός μας. Είναι ταλέντο, απλώς θέλει επεξεργασία».
Θα ήθελες παίκτες που έγραψαν ιστορία στην ΕΝΑΔ να επιστρέψουν; Όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Πηλαβάς ή ο Γιώργος Αναστασιάδης;
«Αυτό θα ήταν το καλύτερο για το σωματείο αλλά και για τον κόσμο της ομάδας. Το θέμα όμως είναι ότι μπορεί η ΕΝΑΔ να μην μπορεί να καλύψει τις δικές τους ανάγκες για να τους έχουμε του χρόνου. Μπορεί όμως να τους έχουμε σε δύο ή σε τρία χρόνια, όταν πούμε ότι όντως γίνεται μια προγραμματισμένη δουλεία, στεκόμαστε αντάξια και διοικητικά και οργανωτικά απέναντι στους χορηγούς μας και μπορούμε να κάνουμε έναν προϋπολογισμό αντάξιο των δικών τους ικανοτήτων».