Αιτία αυτή τη φορά η προβολή από το δίκτυο Sky News ενός ντοκιμαντέρ που δείχνει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία πάσχοντος από τη νόσο του Λου Γκέρινγκ στην ελβετική κλινική της Dignitas στη Ζυρίχη. Το ντοκιμαντέρ «Δικαίωμα στο Θάνατο;» παρουσιάζει όλη τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας του 59χρονου Κρεγκ Έβερτ, ο οποίος ζούσε στη Βρετανία και έπασχε από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (νόσος του Λου Γκέρινγκ).
Ο Έβερτ είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι της κλινικής, με τη σύζυγό του Μαίρη στο πλευρό του. Ζητά ένα ποτήρι χυμό μήλου για να ξεγελάσει τη γεύση από το μοιραίο κοκτέιλ που έχει μόλις δώσει ένας συνταξιούχος κοινωνικός λειτουργός. Μετά χρησιμοποιεί τα δόντια του για να κλείσει το οξυγόνο που του παρέχεται και πεθαίνει μπροστά στην κάμερα. Αμφότεροι, ο κοινωνικός λειτουργός και η σύζυγος του ασθενούς, θα είχαν διωχθεί εάν η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είχε πραγματοποιηθεί στη Βρετανία.
Το ντοκιμαντέρ ήταν επιθυμία του ίδιου του ασθενούς και την κινηματογράφηση ανέλαβε ο βραβευμένος με Όσκαρ Καναδός σκηνοθέτης Τζον Ζαρίτσκι, ο οποίος τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να μεταδοθεί ολόκληρο το ντοκιμαντέρ για να μπορέσει ο κόσμος να κρίνει. Το ντοκιμαντέρ είχε ήδη προβληθεί σε περιορισμένο κύκλο στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ελβετία.
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται στην Ελβετία από τη δεκαετία του 1940 εφόσον πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ατόμου που δεν είναι γιατρός και δεν έχει συμφέρον από το θάνατο του συγκεκριμένου ασθενή. Τόσο η Dignitas όσο και η Exit, μία άλλη κλινική ειδικευόμενη στις υποβοηθούμενες αυτοκτονίες στην Ελβετία, χρησιμοποιούν φάρμακα που συνταγογραφεί γιατρός για να θέσουν τέρμα στη ζωή όσων ζητούν τη βοήθειά τους για το σκοπό αυτό.

Γενικά
Η Ελβετία, με επίσημο όνομα Ελβετική Συνομοσπονδία, βρίσκεται στη δυτική Ευρώπη. Συνορεύει μεταξύ άλλων με τη Γαλλία, την Ιταλία, βόρεια και τη Γερμανία. Είναι μία μικρή χώρα, με έκταση 41.285 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 7.508.700 εκατομμύρια. Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη, ενώ μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Βασιλεία, η Γενεύη και η Λοζάνη.
Νόμισμα της Ελβετίας είναι το ελβετικό φράγκο, ενώ θεωρείται χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται γύρω από τρεις πόλους: τη βιομηχανία, τον τουρισμό και το εμπόριο. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι είναι Ελβετοί και οι πιο πολλοί μιλούν γερμανικά, αν και σ' ορισμένες περιοχές, στα νότια και στα νοτιοανατολικά, μιλάνε ιταλικά και γαλλικά. Η πλειοψηφία είναι χριστιανοί, κυρίως προτεστάντες και καθολικοί. Πολύ αναπτυγμένα στην Ελβετία είναι τα γράμματα και οι τέχνες. Από το 17ο αιώνα η χώρα ήταν σπουδαίο πνευματικό κέντρο, αν και η έλλειψη εθνικής γλώσσας ταύτισε ιστορικά την ελβετική φιλολογία και σκέψη με τη γερμανική και τη γαλλική. Η Ελβετία είναι η πατρίδα του φιλόσοφου και κοινωνιολόγου Ζαν Ζακ Ρουσό
Η φυσική ομορφιά, το υγιεινό της κλίμα, ή ήσυχη ζωή της Ελβετίας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στα διάφορα τουριστικά θέρετρα που είτε βρίσκονται στις πλαγιές των Άλπεων, όπως το Σέντ - Μόριτς, η Κουρ, η Αρόζα, το Νταβός είτε στις όχθες των γραφικών της λιμνών.

Το Πολίτευμα
Η Ελβετία διοικείται με ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκλέγεται κάθε χρόνο (το Δεκέμβριο) για θητεία ενός έτους. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 κέρδισε νίκη το Λαϊκό Κόμμα. Ουσιαστικά η χώρα υποδιαιρείται διοικητικά σε 26 καντόνια και ημικαντόνια. Η ύπαρξη των ημικαντονίων έχει ιστορικούς λόγους. Τρία από τα 23 καντόνια αποτελούνται από δύο ημικαντόνια. Το καθένα από αυτά έχει δική του κυβέρνηση και, κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί ξεχωριστό κράτος. Αλλά οι αντιπρόσωποι των καντονίων σχηματίζουν το κεντρικό ομοσπονδιακό συμβούλιο, που ο πρόεδρός του είναι και πρόεδρος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.
Το 1815 το Συνέδριο της Βιέννης αναγνώρισε την ανεξαρτησία, αλλά και την ουδετερότητα της Ελβετίας. Από τότε και μέχρι σήμερα η Ελβετία κατόρθωσε να διατηρήσει την ουδετερότητά της, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές βρέθηκε στο μέσο μιας ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας σύρραξης.
Η ουδετερότητα είχε εκτός των άλλων θετικές συνέπειες και στην οικονομία της χώρας. Η Ελβετία έγινε χώρα όπου διοχετεύονται καταθέσεις και κεφάλαια από χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική ή πολιτική αστάθεια. Σ' αυτό βοήθησε και το Ελβετικό τραπεζικό σύστημα που εξασφαλίζει την απόλυτη μυστικότητα για τις καταθέσεις, αλλά και γιατί επιτρέπει την ελεύθερη μετατρεψιμότητα των νομισμάτων.

Η ουδέτερη χώρα
Ένα οργανωμένο σχέδιο πολιτικής άμυνας και μια ισχυρή εθνοφρουρά υποστηρίζουν την ελβετική επιλογή της πολιτικής ουδετερότητας. Αν και έγινε μέλος του ΟΗΕ μόλις το 2002, με μικρή μάλιστα πλειοψηφία στο σχετικό δημοψήφισμα, η χώρα είναι προσηλωμένη στην πολιτική της ειρηνικής διευθέτησης των διεθνών διαφορών και αποτελεί έδρα πολλών διεθνών οργανισμών. Αν και ουδέτερη, η Ελβετία φρόντιζε ανέκαθεν την εθνική άμυνα. Με ιδιαίτερη επιμέλεια αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα του πυρηνικού εξοπλισμού. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία συνιστάται σαν μια αρχική εκπαίδευση τεσσάρων μηνών και σε συνεχή εκπαίδευση κατά διαστήματα μέχρι την ηλικία των πενήντα ετών.
Οι Ελβετοί απέρριψαν την ιδέα της ένταξης στην Ε.Ε. σε δύο δημοψηφίσματα, το 1992 και το 2001. Έτσι, η χώρα, με εξαγωγές που της εξασφαλίζουν το 40% του εθνικού εισοδήματος, εξακολουθεί να διευθετεί τις σχέσεις της με την υπόλοιπη Ευρώπη με διμερείς συμφωνίες. Ένας από τους λόγους είναι και οι έντονες πιέσεις που ασκεί η Ε.Ε. για περιορισμό ή και άρση του τραπεζικού απορρήτου, κάτι που, εκτός από αντιδράσεις, προκαλεί και σημαντικές απώλειες σε μεγάλες ελβετικές τράπεζες.

Γλώσσα, δικαιοσύνη, θρησκεία
Στην κορυφή της ελβετικής δικαιοσύνης βρίσκεται το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, που εδρεύει στη Λωζάνη, τα μέλη του οποίου (από 26 έως 28) εκλέγονται από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Στο Ελβετικό κράτος οι Καθολικοί διατηρούν ελαφρά πλειοψηφία 46,2% σε σχέση με τους Διαμαρτυρόμενους (40%). Τα μεταρρυθμιστικά δόγματα αντιπροσωπεύονται από την ομοσπονδία των διαμαρτυρόμενων Εκκλησιών της Ελβετίας.
Επίσημες γλώσσες της Ομοσπονδίας, κατά το Ελβετικό Σύνταγμα, είναι η γερμανική (63,6%), η γαλλική (19,2%) και η ιταλική (7,6%). Από το 1938 η Ρωμανική διάλεκτος, που ομιλείται από το 0,8% του πληθυσμού και είναι η χαρακτηριστική γλώσσα του καντονιού Γκράουμπιντεν, αναγνωρίστηκε ως «εθνική» αλλά όχι ως επίσημη γλώσσα.

Ταυτότητα
Πρωτεύουσα: Βέρνη
Μεγαλύτερη πόλη: Ζυρίχη
Πληθυσμός: 7.508.700
Έκταση: 41.285 km²
Επίσημες γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ραιτορομανικά
Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική δημοκρατία
Πρόεδρος: Πασκάλ Κουσπέν
Ανεξαρτησία
- Έτος ίδρυσης: 1 Αυγούστου 1291
- Αναγνωρίστηκε: 24 Οκτωβρίου 1648
-Ομοσπονδία: 12 Σεπτεμβρίου 1848
Νόμισμα: Ελβετικό Φράγκο
Εθνικός ύμνος: Ελβετικός ψαλμός