Καλό ταξίδι, πρωταθλητή Λουκά


Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΛΥΓΙΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΗ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


Η επίδοσή του στη σφαιροβολία, 19,84 (από το 1975), παραμένει ακόμη και σήμερα παγκύπριο ρεκόρ! Θεωρείται από τους ειδικούς ως ο κορυφαίος Έλληνας σφαιροβόλος όλων των εποχών!

Ο παλιός πρωταθλητής της σφαιροβολίας και ένας από τους καλύτερους αθλητές που γέννησε ο τόπος μας, ο Λουκάς Λουκά, δεν είναι πια μαζί μας. Ο πρώην άσος του ΓΣΕ, μια καθολικά αποδεκτή προσωπικότητα του κυπριακού αθλητισμού, πασίγνωστος και στην Ελλάδα, απεβίωσε χθες (20/12) το μεσημέρι, μετά από σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο, κι ενώ διένυε το 65ο έτος της ηλικίας του....
Ο Λουκάς Λουκά αποτέλεσε επί δεκαετίες μια από τις κορυφαίες μορφές του κυπριακού αθλητισμού. Ήταν ένας κορυφαίος πρωταθλητής, ένας αξιοσέβαστος εκπαιδευτικός, διετέλεσε ανώτερος λειτουργός του ΚΟΑ. Ο άνθρωπος Λουκάς, σφράγισε με τη διαδρομή του την ιστορία του αθλητισμού μας, άφησε την τελευταία του πνοή στο Ογκολογικό Κέντρο στη Λευκωσία.
Θεωρείται από τους ειδικούς ως ο κορυφαίος Έλληνας σφαιροβόλος όλων των εποχών. Γεννημένος στο χωριό Αρναδί της Αμμοχώστου, στις 15 Μαΐου του 1945 και αγωνιζόμενος με τα χρώματα του ΓΣΕ σε πολύ δύσκολα χρόνια, αναδείχθηκε 11 φορές πρωταθλητής Ελλάδας κι έχει να επιδείξει σωρεία επιτυχιών και διεθνώς. Υπηρέτησε την Εκπαίδευση και οι παλαιότεροι θυμούνται την τεράστια προσφορά του στο κατεχόμενο Γυμνάσιο Λευκονοίκου, ενώ αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ανόρθωσης και της Νέας Σαλαμίνας. Μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε με την προπονητική, ενώ υπηρέτησε και τον Κυπριακό Αθλητισμού ως έφορος Αθλημάτων και Αθλητικών Χώρων και ακολούθως ως Ανώτερος Λειτουργός. Εκτός από τη μεγάλη του αγάπη, τον στίβο, πρωτοστάτησε στην οργάνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών.
Τα ρεκόρ
Η επίδοσή του στη σφαιροβολία, 19,84 (από το 1975), παραμένει ακόμη και σήμερα παγκύπριο ρεκόρ! Έστω κι αν πέρασαν 34 χρόνια… Για πολλά χρόνια όταν επίσης ένα "στοιχειωμένο" πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι την εμφάνιση του Δημήτρη Κουτσούκη που το κατέρριψε. Ξεκίνησε την καριέρα του και κέρδισε τους Παγκύπριους Αγώνες, ενώ ήταν ακόμη μαθητής του Γυμνασίου. Από το 1961 μέχρι το 1983 αναδείχθηκε 22 φορές Παγκυπριονίκης, εκ των οποίων οι 17 συνεχόμενες (!) από το 1967 μέχρι το 1983. Μεταξύ άλλων αναδείχθηκε τρεις φορές αργυρός και τέσσερις φορές χάλκινος Βαλκανιονίκης. Κατέχει επίσης το ρεκόρ της Λιθοβολίας με 22,48.
Η οικογένεια
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνωρίστηκε με την πρωταθλήτρια Ελλάδας στη Δισκοβολία, Σωτηρούλα Ζαχαριάδου, παντρεύτηκαν και συνέθεσαν το "πιο δυνατό ζευγάρι του ελληνικού αθλητισμού". Απέκτησαν δύο γιους, το Μιχάλη και τον Ηλία, οι οποίοι ακολούθησαν τα χνάρια του κα τους προπονούσε για μεγάλο διάστημα. Ο Μιχάλης αναδείχθηκε δεύτερος στους Κοινοπολιτειακούς της Κουάλα Λουμπούρ το 1998, ενώ ο Ηλίας δευτεραθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Νέων. Ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Αντώνης Δράκος σημειώνει στους "Χρυσούς Παγκυπριονίκες" ότι οι τρεις τους έχουν ρίξει τη σφαίρα στα 59,08 που είναι παγκόσμια ασυναγώνιστο και τη χαρακτηρίζει ως την "πρώτη αθλητική οικογένεια της Κύπρου".
Εισφορές
Η κηδεία του Λουκά θα γίνει αύριο Τρίτη, στις 13:00, στον ιερό ναό Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό. Η οικογένειά του καλεί όλο τον κόσμο που θα παρευρεθεί για να πει το τελευταίο αντίο και να αποθέσει φόρο τιμής στο μεγάλο πρωταθλητή Λουκά Λουκά, όπως αντί στεφάνων, κάνει εισφορές στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο.


Top