Το ατύχημα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου
Από το 2001 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί ατυχήματα στην Εθνική Φρουρά από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα, ενώ άλλα 4 τραυματίστηκαν.


Τραγικό. Η χθεσινή τραγωδία που άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες, σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση που έφερε το όνομα του πρώην Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη, που εννέα χρόνια νωρίτερα έχασε τη ζωή του, στην άλλη μεγάλη τραγωδία που κτύπησε την Εθνική Φρουρά. Ο άτυχος αξιωματικός επέβαινε ελικοπτέρου, τύπου «Μπελ», το οποίο συνετρίβη ξημερώματα της 10ης Ιουλίου 2002 και που παρέσυρε στο θάνατο, άλλους τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Σώματος.

Η «Σημερινή», με αφορμή τη νέα τραγωδία, αναζήτησε και παρουσιάζει σήμερα μια σειρά από μηνύματα που προανήγγελλαν πως κάποτε θα κτυπήσει τη Δύναμη μια ανείπωτη τραγωδία. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Εθνική Φρουρά είχε αρχίσει να παρουσιάζει δείγματα διάλυσης και αποδυνάμωσης, μιας και η Κυβέρνηση, τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια, μείωνε συνεχώς τις δαπάνες για την ασφάλεια, την άμυνα και την Εθνική Φρουρά. Συνοπτικά την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν πέντε συνολικά αεροπορικά δυστυχήματα με ελικόπτερα του στρατού, εκ των οποίων τα τρια θανατηφόρα, που στοίχισαν τη ζωή σε εννέα άτομα.

Επίσης, είχαμε πρόσφατα το δυστύχημα με όχημα, τύπου «Άκμακ», από το οποίο έχασε τη ζωή του 49χρονος έφεδρος, καθώς και την έκρηξη οπλοβομβίδας που στοίχισε τη ζωή ενός Μόνιμου Αξιωματικού της Ε.Φ. Παράλληλα, είχαμε και μια άλλη σειρά από μικροδυστυχήματα με οχήματα του στρατού, χωρίς νεκρούς, αλλά και την κλοπή 200 ράβδων πλαστικής εκρηκτικής ύλης C4, υψηλής ισχύος, τύπου PG2 από αποθήκη της Ε.Φ. στην Παλώδια στην περιοχή της Λεμεσού.

Ο Αρχηγός στα πρώτα θύματα
Η αρχή των μεγάλων τραγωδιών στην Εθνική Φρουρά ήταν η πτώση του ελικοπτέρου, τύπου «Μπελ 206», από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο τότε Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης και άλλοι τέσσερις αξιωματικοί. Το μοιραίο ελικόπτερο, ηλικίας 18 ετών, πετούσε σε ύψος 3000 μέτρων από τη Λευκωσία προς την Πάφο, όπου διεξαγόταν νυκτερινή άσκηση της Ε.Φ.. Το σκάφος κατέπεσε στην κοίτη του ποταμού Διαρίζος στις 4.20 το πρωί, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, που ήταν και ο προορισμός του.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν τότε, το αεροσκάφος είχε μια τελευταία επαφή με τον Πύργο Ελέγχου, του αεροδρομίου Λάρνακας στις 3 και 55 πρώτα λεπτά και ακολούθως παρουσίασε βλάβη, που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του, μερικά λεπτά αργότερα. Από τη συντριβή έχασαν τη ζωή τους οι Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης, ο διοικητής της Αεροπορίας ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου και οι χειριστές του ελικοπτέρου σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.
Να σημειωθεί πως από την πτώση του ελικοπτέρου έως και τις 31 Αυγούστου 2010, καταγράφηκαν άλλα τέσσερα τέτοια δυστυχήματα από τα οποία έχασαν τη ζωή τους άλλα τέσσερα άτομα.

Η τραγωδία των ιπταμένων

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2005 συνετρίβη στο Κολόσσι το εκπαιδευτικό πολεμικό αεροπλάνο PC9, όπου και οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν. Το διθέσιο αεροσκάφος έπαιρνε μέρος στην τριήμερη άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Δήμητρα». Νεκροί ήταν ο ιπτάμενος Σμηναγός Φεραίος Κούλλουμος, κυβερνήτης του μικρού αεροπλάνου και ο ιπτάμενος Υποσμηναγός, συγκυβερνήτης, Φώτης Κωνσταντίνου.

Επίσης, στις 5 Ιουλίου 2006, συνετρίβη ακόμη ένα ελικόπτερο τύπου Mi-35, ενώ πραγματοποιούσε σχηματισμούς με δεύτερο ίδιου τύπου ελικόπτερο στα πλαίσια άσκησης. Τα δυο ελικόπτερα απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπου στο ύψος του σκυβαλότοπου της Αγίας Μαρινούδας, το πρώτο ελικόπτερο παρουσίασε πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του σε χωράφι, ενώ το δεύτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια σε παρακείμενο αγρό. Από τη συντριβή έχασαν τη ζωή τους οι δυο χειριστές του, ο Ρώσος εκπαιδευτής Σμήναρχος Γιούρι Βασιλίγιεβιτς Ολέινικ και ο Ελληνοκύπριος εκπαιδευόμενος Ανδρέας Παπασωζόμενος.

Παράξενη σύγκρουση
Στις 24 Αυγούστου 2009, ελικόπτερο της Ε.Φ., τύπου Μ-35, ρωσικής κατασκευής, κατέπεσε ενώ πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση σε περιοχή δεκαπέντε χιλιόμετρα βορείως της βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, που εξεδόθη την επόμενη μέρα, το ελικόπτερο χτύπησε σε ηλεκτροφόρα σύρματα και υπέστη ελαφρές ζημιές, όμως επέστρεψε με ασφάλεια στη βάση του και χωρίς να τραυματιστεί το ρωσικό πλήρωμά του.
Η με καθυστέρηση μιας ολόκληρης ημέρας ανακοίνωση του ΥΠΑΜ έδωσε και απάντηση στο ερώτημα ως προς τα αίτια σοβαρής πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή του ατυχήματος και προς στιγμή απείλησε μικρό χωριό που εκκενώθηκε, μέχρις ότου η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Όπως ανακοινώθηκε, η φωτιά ξεκίνησε από τους σπινθήρες που προκλήθηκαν από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, κατά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου.

Μόλις που τη γλίτωσαν

Στις 31 Αυγούστου 2010, ακόμη, ελικόπτερο τύπου «Γκάζελ» πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι. To ελικόπτερο απογειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί από την αεροπορική βάση «Α. Παπανδρέου» και πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση, ακολουθώντας τη διαδρομή που ακολουθούν συνήθως όλα τα ελικόπτερα. Ευτυχώς, κανένας από τους δύο χειριστές δεν έπαθε τίποτε και αποβιβάστηκαν του ελικοπτέρου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οι 50 μαύρες μέρες
Οι μελανότερες σελίδες της Ε.Φ. καταγράφηκαν το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου με 5 Νοεμβρίου 2009, όπου σε τέσσερα διαφορετικά ατυχήματα που σημειώθηκαν είτε σε οπλικά συστήματα, είτε σε οχήματα στρατεύματος, έχασαν τη ζωή τους δυο άτομα, ενώ τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα, με τον Υπουργό Άμυνας να τα αποδίδει σε… συγκυρίες.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, έχασε τη ζωή του έφεδρος αξιωματικός της Ε.Φ. όταν σε στρατιωτικό όχημα, τύπου «Άκμακ», παρουσιάστηκε πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων του με αποτέλεσμα να αποκοπεί. Το ακυβέρνητο, πλέον, φορτηγό κάλυψε μια απόσταση 40 με 50 μέτρων και στη συνέχεια ανετράπη σε χαντάκι. Από την ανατροπή ο 43χρονος Ιάκωβος Χατζησπύρου εκσφενδονίστηκε από τη θέση του και στη συνέχεια καταπλακώθηκε από την καμπίνα του φορτηγού. Ο οδηγός και άλλοι τέσσερις έφεδροι τραυματίστηκαν ελαφρά. Να σημειωθεί ότι τα οχήματα αυτά λόγω πολλών ιδιομορφιών που παρουσιάζουν, δεν συνίστανται για ψηλές ταχύτητες και μεγάλες αποστάσεις σε αυτοκινητόδρομους, αφού σε στρατούς στο εξωτερικό μεταφέρουν προσωπικό και όλμους σε ανώμαλα εδάφη. Το δυστύχημα συνέβη στο δρόμο Αυγόρου-Λινόπετρας.

Τέσσερις τραυματισμοί σε 10 μέρες

Επίσης στις 5 Οκτωβρίου, προγραμματισμένη άσκηση της Ε.Φ. σημαδεύτηκε με τον τραυματισμό τριών ατόμων. Στην άσκηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν παράκτια περιπολικά πλοία της Διοίκησης Ναυτικού. Λίγο πριν από τις 11πμ, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βολής από το πλοίο με πυροβόλο διαμετρήματος 20 χιλιοστών, το όπλο έπαθε εμπλοκή. Τo προσωπικό που βρισκόταν στο πλοίο προσπάθησε τότε να αποκαταστήσει την εμπλοκή και να θέσει το όπλο σε λειτουργία, ωστόσο προκλήθηκε έκρηξη μικρής ισχύος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα (ναύτης, υπαξιωματικός και αξιωματικός).

Στις 15 Οκτωβρίου, υπαξιωματικός της Ε.Φ., ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα παρατηρητή και ελέγχου βολής του χειριστή πολυβόλου, τραυματίστηκε στον αριστερό μηρό, όταν εξερράγη φυσίγγιο μέσα στην κάννη ενός πολυβόλου που εκτελούσε βολή από άρμα ΑΜΧ 30. Η βολή πραγματοποιείτο στο πεδίο βολής Ξυντούς («Κάμπος του Μύλου») στην περιοχή Ορούντας.

Θυσιάστηκε για αποτροπή χειρότερων
Στις 5 Νοεμβρίου έχασε τη ζωή του από έκρηξη οπλοβομβίδας, ο Μόνιμος Υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Το τραγικό ατύχημα συνέβη σε Φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, στη Λευκωσία, παρά τον κυκλικό κόμβο της Πύλης Πάφου, όπου κατά τη διάρκεια καταμέτρησης πυρομαχικών, στα πλαίσια παράδοσης-παραλαβής του Λόχου, αφαιρέθηκε η περόνη από την οπλοβομβίδα. Αμέσως, ο άτυχος 29χρονος αξιωματικός προσπάθησε να αποτρέψει την έκρηξή της.

Όταν αντιλήφθηκε πως κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο, κάλεσε το Δόκιμο Αξιωματικό και τους τρεις οπλίτες που εκείνη την ώρα ευρίσκοντο μαζί του στην αποθήκη, να αποχωρήσουν. Δευτερόλεπτα αργότερα ακούστηκε η εκκωφαντική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή του άτυχου αξιωματικού. Να σημειωθεί πως, ο Υπολοχαγός, στην προσπάθειά του να αποφευχθούν χειρότερα, αγκάλιασε την οπλοβομβίδα με τα δυο του χέρια και την έβαλε στο σημείο της καρδιάς του, όπου από την έκρηξη δέχθηκε τα θανάσιμα τραύματα 2500 ατσάλινων σφαιριδίων. Ο Υπουργός Άμυνας, που έφτασε στην περιοχή εσπευσμένα, στην δήλωσή του έκανε λόγο για… «ανθρώπινο λάθος που στοίχισε τη ζωή του άτυχου Υπολοχαγού».