Υπομονή και καλό καμουφλάρισμα, τα μυστικά αυτού του κυνηγιού - Είκοσι χιλιάδες, περίπου, κυνηγοί παρουσιάζονται έτοιμοι για την επίσημη πρώτη της κυνηγετικής εξόρμησης

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ παρουσιάζεται, σύμφωνα με τις αναγνωρίσεις των κυνηγών, ο πληθυσμός του τρυγονιού

Μετά από έξι μήνες ανάπαυλας, οι κυνηγοί αναλαμβάνουν και πάλι δράση. Ρίχνονται κατά χιλιάδες στην πρώτη της φετινής κυνηγετικής περιόδου για το «παίξιμο» της καχύποπτης, έξυπνης και… πονηρής φάσσας! Η φετινή θερινή περίοδος κυνηγίου αρχίζει την επόμενη Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012, με τα δίκαννα των κυνηγών να είναι έτοιμα να στοχεύσουν κυρίως τις φάσσες, αλλά και τα τρυγόνια.

Είκοσι χιλιάδες, περίπου, κυνηγοί παρουσιάζονται έτοιμοι για την επίσημη πρώτη της κυνηγετικής εξόρμησης. Το κυνήγι της φάσσας θα επιτρέπεται για πέντε Κυριακές, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2012. Διευκρινίζεται ότι το κυνήγι του αποδημητικού θηράματος (λαγού, πέρδικας, φραγκολίνας) θα αρχίσει στις 4 Νοεμβρίου 2012 και θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2012, ενώ το κυνήγι της τσίχλας θα αρχίσει στις 2 Ιανουαρίου 2013 και θα επιτρέπεται κάθε Τετάρτη και Κυριακή, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2013 και καθημερινά από τις 18 Φεβρουαρίου 2013 μέχρι τις 28 του ιδίου μηνός.

Αποφύγετε μέρη με πολλούς κυνηγούς

Ο λειτουργός του Ταμείου Θήρας Πέτρος Αναγιωτός ανέφερε στη «Σ» ότι αναμένεται να δοθούν μέχρι την Παρασκευή 17.000-18.000 άδειες κυνηγιού. Σε σχέση με το κυνήγι της φάσσας, επισημαίνει ότι χρειάζεται υπομονή και εξόρμηση λίγες ημέρες προηγουμένως για αναγνώριση βιοτόπων και περασμάτων, όπως τα αποκαλούν οι κυνηγοί, των πουλιών. Είναι δύσκολο το κυνήγι της φάσσας, τονίζει, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών αυτό το διάστημα, αλλά και επειδή τα πουλιά αυτά είναι απρόβλεπτα και αλλάζουν συνεχώς τόπο. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και προεργασία για αναγνώριση των περασμάτων και εντοπισμό των βιοτόπων όπου τα πουλιά σιτίζονται, πίνουν νερό κ.ο.κ. Ρόλο, φυσικά, έχει και ο τόπος όπου θα κυνηγήσει κάποιος κυνηγός. Αν, για παράδειγμα, στο μέρος που θα επιλέξει να κυνηγήσει είναι «στημένοι» πολλοί άλλοι κυνηγοί και υπάρχει συνεχώς φασαρία, τότε πολύ πιθανόν τα πουλιά ν’ απομακρυνθούν.

«Ταΐσματα» σε ολόκληρη την Κύπρο…

Σε ό,τι αφορά τα «ταΐσματα», ο κ. Αναγιωτός καταγγέλλει ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε ανησυχητικό βαθμό. «Δυστυχώς», επισημαίνει, «έχουν διαπιστωθεί σε πολλές περιοχές τα γνωστά "ταΐσματα", που είναι μια μέθοδος κατά την οποία ορισμένοι κυνηγοί τοποθετούν τροφές σε βιοτόπους και κυνηγότοπους, ώστε να ελκύσουν το θήραμα και να το κτυπήσουν… Εντοπίσαμε ταΐσματα σε πολλές περιοχές, σε ολόκληρη την Κύπρο». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, είναι πολύ δύσκολο ν’ αποδειχτεί ότι κάποιος κυνηγά με αυτήν τη μέθοδο.

Απογοητεύει το τρυγόνι

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ και ΔΑΖ) Αντώνης Κακουλλής ανέφερε στη «Σ» ότι, από τις αναγνωρίσεις που κάνουν οι κυνηγοί, είναι αρκετά ευχαριστημένοι από τους πληθυσμούς της φάσσας, όχι όμως με τους πληθυσμούς του τρυγονιού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η φάσσα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια συνεχόμενη αύξηση στον πληθυσμό της, λόγω του «καλού» χειμώνα με πλούσια βροχόπτωση που σημειώνεται. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς», τονίζει, «να μην υπάρχουν ατυχήματα στους κυνηγούς μας και προσβλέπουμε σε μια καλή κυνηγετική χρονιά».

Σύμφωνα με τον κ. Κακουλλή, αναμένεται ότι γύρω στις 18-20 χιλιάδες κυνηγοί θα εξορμήσουν την πρώτη της κυνηγετικής περιόδου. Η κυνηγετική δραστηριότητα άρχισε από την 1η Ιουλίου, βάσει διατάγματος που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και, σύμφωνα με το οποίο, οι κυνηγοί δικαιούνται να βγάζουν τους σκύλους γι’ αναγνώριση, εκτός των απαγορευμένων περιοχών.

Απαγορεύονται αυστηρά οι σκύλοι

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Κακουλλής μάς ανέφερε, επίσης, ότι απαγορεύεται αυστηρά η συνοδεία των κυνηγών από κυνηγετικούς σκύλους, «ακόμα και για τους κυνηγούς που εξορμούν στις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου χωρίς να έχουν στην κατοχή τους κυνηγετικό όπλο».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του, το Ταμείο Θήρας λόγω του ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί έξαρση της άσκησης των κυνηγετικών σκύλων σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται, υπενθυμίζει στους κυνηγούς ότι, η άσκηση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται σε όλες τις περιοχές, πλην των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, μέχρι και την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012. Σημειώνει, ωστόσο, ότι στις περιοχές όπου επιτρέπεται η άσκηση σκύλων και από τις 19 Αυγούστου 2012 θα επιτρέπεται και το κυνήγι, η άσκηση των σκύλων απαγορεύεται.

Σε ό,τι αφορά το παίξιμο της φάσσας και του τρυγονιού, ο κ. Κακουλλής επισημαίνει ότι οι φάσσες και τα τρυγόνια φημίζονται για την εξυπνάδα τους, γι’ αυτό χρειάζεται καλή σκόπευση και πάρα πολλή αντοχή και υπομονή από τους κυνηγούς, ειδικά σ’ αυτές τις συνθήκες αφόρητης ζέστης που επικρατούν αυτό το διάστημα. Συστήνει, δε, στους κυνηγούς να είναι ήρεμοι και υπομονετικοί, επειδή «το κυνήγι της φάσσας είναι πολύ δύσκολο, λόγω του ότι η φάσσα είναι πολύ έξυπνο θήραμα, με το δυνατότερό της όπλο να είναι η πολύ καλή όραση που διαθέτει. Επίσης, η φάσσα από τη φύση της είναι πολύ καχύποπτη και προσεκτική. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου εύκολο το "παίξιμό" της».

Τα μυστικά των καλών κυνηγών

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ της φάσσας απαιτεί καλό καμουφλάζ και ιώβεια υπομονή. Πολλές φορές, ακόμα κι αν εντοπιστεί κάποια περιοχή περάσματος κοπαδιού φασσών, αυτό πιθανόν να μη συνεπάγεται ένα επιτυχημένο κυνήγι της φάσσας. Τα πουλιά μπορεί να μην περάσουν, τελικά, από εκείνο το πέρασμα, αλλά να μετακινηθούν πιο κάτω, όταν ο κυνηγός βρίσκεται εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνούμε την οξεία όραση που η φάσσα διαθέτει και την ικανότητα ν’ αντιλαμβάνεται την παραμικρή κίνηση στο έδαφος.

Καρτέρι στο νερό

Συνήθως, το κυνήγι της φάσσας γίνεται με καρτέρι στο νερό. Τα πουλιά, λόγω του καλοκαιριού που έχουμε στην Κύπρο, μαζεύονται κοντά σε πηγές, ποτάμια, ποτίστρες, και οπουδήποτε αλλού υπάρχει πηγή νερού για να ξεδιψάσουν. Εκεί εκτιμάται από τον κυνηγόκοσμο ότι είναι το ιδανικότερο σημείο για το «παίξιμο» της φάσσας. Επίσης, οι κυνηγοί είθισται να εξορμούν λίγες ημέρες πριν από το κυνήγι σε περιοχές όπου υπάρχει νερό, είναι επιτρεπόμενη περιοχή για κυνήγι και πιθανό να υπάρχουν και πουλιά στην περιοχή.

Η αναγνωριστική αυτή εξόρμηση πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, χωρίς να προκαλείται θόρυβος, ώστε να μη δίνεται η αίσθηση στα πουλιά ότι απειλούνται. Άλλο σημαντικό στοιχείο για ένα επιτυχημένο κυνήγι της φάσσας είναι το καλό καμουφλάρισμα στο πόστο του κάθε κυνηγού και το καλό οπτικό πεδίο. Η φάσσα είναι γνωστή για την καχυποψία αλλά και για την οξεία όραση που διαθέτει. Λέγεται ότι η παραμικρή κίνηση είναι ικανή να κάνει τη φάσσα ν’ αλλάξει πορεία.

Ακρίβεια χρόνου στο «παίξιμο»

Ένα τρίτο, σημαντικό στοιχείο είναι η ακρίβεια χρόνου, δηλαδή ο σωστός χρόνος στον οποίο θα σηκώσουμε το όπλο, θα στοχεύσουμε και θα πυροβολήσουμε. Η φάσσα δεν είναι ένα ιδιαίτερα γρήγορο πουλί. Αντιθέτως, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα «αργά» πουλιά που κυνηγάμε στην Κύπρο. Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στο ν' αφήσουμε το πουλί να κοντέψει αρκετά προτού κινηθούμε και μας αντιληφθεί για ν' αλλάξει πορεία. Η εγκράτεια στο συγκεκριμένο κυνήγι είναι μεγάλη αρετή. Οι κυνηγοί πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα σκάγια τους θα πλήξουν καίρια το πουλί για να πατήσουν τη σκανδάλη και όχι να φανεί το πουλί ή το κοπάδι στον ορίζοντα και να αρχίσουν να ρίχνουν άσκοπα ντουφεκιές.

Αφήστε τα πουλιά να κοντέψουν

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πουλιά στο νερό έρχονται κοπαδιαστά και σ’ αυτήν την περίπτωση οι κυνηγοί πρέπει να σέβονται τους άλλους κυνηγούς που βρίσκονται στην περιοχή, ασχέτως εάν τους γνωρίζουν ή όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι κυνηγοί που κρατάνε τα πρώτα πόστα πρέπει να αφήσουν τα πουλιά να «μπουν», δηλαδή να κοντέψουν αρκετά, ώστε μόλις ρίξουν αυτοί και το κοπάδι «σπάσει», να μπορούν να επωφεληθούν και οι άλλοι κυνηγοί.

Χρειάζεται μεγάλη υπομονή

ΤΟ ΠΙΟ σημαντικό, ίσως, στοιχείο στο κυνήγι της φάσσας είναι η υπομονή. Το κυνήγι αυτό χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Τα πουλιά πολλές φορές θα αντιληφθούν τον κίνδυνο που παραμονεύει από τα αυτοκίνητο, τους άτσαλους κυνηγούς που δεν καμουφλάρονται καλά και την οχλαγωγία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναβάλουν την καθιερωμένη κάθοδό τους στο νερό για αργότερα, όταν τα πράγματα θα έχουν πλέον κοπάσει. Πολλές είναι οι αναφορές από κυνηγούς που είχαν την υπομονή και έμειναν μετά τις 10-11 το πρωί στο νερό, όπου τα πουλιά άρχισαν να έρχονται αυτήν τη φορά όχι ομαδικά αλλά ατομικά προς την πηγή, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια ευχάριστη κατάσταση για όσους κρατούσαν ακόμη τα πόστα. Βασικός κανόνας σ’ αυτό το κυνήγι είναι οι κυνηγοί να είναι άνετα ντυμένοι, εφοδιασμένοι με νερό και να είναι καλά προστατευμένοι από τον καυτό ήλιο.

Προσοχή στις φίνες

Στο μεταξύ, μεγάλος κίνδυνος καραδοκεί για τους κυνηγούς που εξορμούν αυτήν την περίοδο, που ακούει στο όνομα κυπριακή έχιδνα ή κοινώς φίνα. Πολλοί κυνηγοί θα ήθελαν να προμηθευτούν κάποιο είδος αντιδότου και να έχουν μαζί τους κατά τις εξορμήσεις τους, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι εφικτό αλλά είναι και επικίνδυνο. Σύμφωνα με τον γιατρό δρα Κωστάκη Αντωνιάδη, μόνο σε περιπτώσεις που ο άνθρωπος δεχτεί δάγκωμα από φίνα, που το δηλητήριό της είναι άκρως επικίνδυνο, χρησιμοποιείται ο αντιοφικός ορός και μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Επειδή η χρήση του, μας εξήγησε, από μη εξειδικευμένα άτομα τον καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί αλλεργικό σοκ στο θύμα, σε βαθμό μάλιστα που να καταστεί θανάσιμος. Και αντί ο αντιοφικός ορός να σώσει τη ζωή του ανθρώπου που δαγκώθηκε από το φίδι, που μπορεί το δάγκωμα να μην είναι θανάσιμο, τελικά να του αφαιρέσει τη ζωή. Το δηλητήριο της φίνας μπορεί να επιφέρει στον άνθρωπο εκτός από τον θάνατο, αλλεργικό σοκ, που οδηγεί μέσα σε ελάχιστο διάστημα στο μοιραίο, επηρεασμό, επίσης, όλων των βασικών ανθρώπινων οργάνων σε βαθμό που να προκληθεί νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια κ.ο.κ., καθώς και γάγγραινα στο ανθρώπινο μέλος που «κτυπήθηκε» από το δηλητήριο.

Τα περιστατικά δαγκώματος πολιτών από οχιές στην Κύπρο ανέρχονται γύρω στα δέκα κάθε έτος. Η φίνα, ωστόσο, δεν επιτίθεται χωρίς να προκληθεί, ενοχληθεί ή ακόμα και πατηθεί από κάποιον ανυποψίαστο.

Μόλις δεχθείτε δάγκωμα…

«Τα φίδια έχουν δηλητήριο για να ακινητοποιούν και να σκοτώνουν τη λεία τους, κι όχι για να σκοτώνουν τον άνθρωπο», ανέφερε στη «Σ» ο δασικός λειτουργός Χάρης Νικολάου. «Μόλις ο κυνηγός δεχθεί δάγκωμα από φίνα, το μόνο πράγμα που έχει να κάνει είναι να μεταβεί απευθείας στο νοσοκομείο και όχι να προσπαθήσει να δέσει το τραύμα του», προτρέπει ο κ. Νικολάου. Και εξήγησε:

«Για να γίνει αυτό, χρειάζεται εμπειρία, ενώ σε περίπτωση που το τραύμα δεθεί πιο σφικτά απ’ ό,τι ενδείκνυται, μπορεί να προκληθεί ακόμα και γάγγραινα στο μέλος του σώματος που δέχτηκε το δάγκωμα, διότι μ’ αυτό τον τρόπο σταματά η κυκλοφορία του αίματος. Ούτε η πληγή πρέπει να κόβεται», πρόσθεσε, «και ο άνθρωπος να προσπαθεί να απορροφήσει το αίμα του, στο σημείο όπου δαγκώθηκε από τη φίνα, νομιζόμενος ότι έτσι θα διώξει το δηλητήριο που έχει εισρεύσει στο αίμα του».

Επειδή μ’ αυτόν τον τρόπο, προσθέτει, δυνατόν να καταστραφούν ιστοί ή και αρτηρία, με αποτέλεσμα το δηλητήριο να κυκλοφορήσει πιο εύκολα στο αίμα και να φτάσει πιο γρήγορα στην καρδιά. «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε», μας είπε, «είναι να μας μεταφέρει κάποιος άλλος στο νοσοκομείο και να κινούμαστε όσο το δυνατόν πιο λίγο». Σε περίπτωση που δαγκωθούμε στο χέρι, επισήμανε, τότε είναι καλά να κρατήσουμε το τραύμα κάτω από το ύψος της καρδιάς, ώστε το δηλητήριο να φτάσει πιο δύσκολα στην καρδιά.

Πηγή: Περιοδικό Hunt and Shoot