Σιδεροκέφαλο είναι το συμβόλαιο εργοδότησης των οικιακών βοηθών που έρχονται στην Κύπρο για να δουλέψουν. Όσες αποπειραθούν να καταπατήσουν τις πρόνοιές του και επιλέξουν να δουλέψουν και σε άλλα σπίτια ή χώρους εργασίας θεωρείται ότι παραβίασαν το συμβόλαιο και μπορεί ακόμα να κηρυχθούν ως παράνομοι μετανάστες και να απελαθούν.
Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι της Αστυνομίας που αποσκοπούν στην παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων και των οικιακών βοηθών.
Το τελευταίο διάστημα η Κυπριακή Αστυνομία απασχολήθηκε με 580 συνολικά υποθέσεις, με συνέπεια να καταγγελθούν 592 εργοδότες και να συλληφθούν 786 αλλοδαποί.
Εξηγώντας την πολιτική της Αστυνομίας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Δώρος Αχιλλέως ανέφερε ότι με βάση τη νομοθεσία όσες αλλοδαπές από τρίτες χώρες αποκτήσουν άδεια εργασίας στην Κύπρο ως οικιακές βοηθοί είναι υποχρεωμένες να εργαστούν σε ένα μόνο εργοδότη. Παράλληλα, όταν έλθουν στην Κύπρο, υποχρεούνται εντός ενός μηνός να επιλέξουν εργοδότη, αλλιώς θα πρέπει να απελαθούν.

20 - 25.000 οικιακοί βοηθοί
Όπως πληροφορείται η «Σ», αυτήν τη στιγμή εργοδοτούνται στην Κύπρο 20 - 25.000 οικιακοί βοηθοί. Κατά βάση προέρχονται από χώρες, όπως είναι οι Σρι-Λάνκα, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσοι συμπατριώτες μας επιλέξουν να εργοδοτήσουν οικιακές βοηθούς είναι υποχρεωμένοι να ψάξουν πρώτα Κύπριες για να τις εργοδοτήσουν, στη συνέχεια κοπέλες που προέρχονται από χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολούθως θα πρέπει να στραφούν σε κοπέλες από τρίτες χώρες. Με βάση το καθεστώς πρόσληψης, οι κοπέλες που θα εργαστούν στην Κύπρο, προτού εργοδοτηθούν, θα προβούν σε αναλύσεις, ενώ θα πρέπει να είναι λευκού ποινικού μητρώου.
Τα συμβόλαια που υπογράφουν οι αλλοδαπές οικιακοί βοηθοί είναι τετραετούς διάρκειας, εκτός εάν εμπίπτουν στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Δηλαδή, εφόσον εργοδοτούνται σε σπίτια υπερήλικων προσώπων, η χρονική διάρκεια του συμβολαίου αυξάνεται.
Οι εργοδότες θα πρέπει να προσφέρουν στέγη στις οικιακές βοηθούς και να τις αμείβουν με ποσό 290 ευρώ μηνιαίως και παράλληλα να τους προσφέρουν μονοήμερο ρεπό. Όσες επιχειρήσουν να δουλέψουν ταυτόχρονα σε άλλον εργοδότη, τότε αυτό συνεπάγεται παραβίαση του συμβολαίου και βρίσκονται προ της απέλασης. Οι οικιακές βοηθοί έχουν το δικαίωμα αλλαγής εργοδότη εντός έξι μηνών από την ημέρα που πιάνουν δουλειά στην Κύπρο.

Τα παράπονα
Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι τα βασικά παράπονα τα οποία γίνονται στο Γραφείο του Λειτουργού Μετανάστευσης από τους εργοδότες αφορούν κατά κύριο λόγο το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της στέγης, άρα και του εργασιακού περιβάλλοντος, από τις οικιακές βοηθούς. Επίσης, άλλα βασικά παράπονα αφορούν τη φύση εργασίας των αλλοδαπών οικιακών βοηθών, αφού αρκετές μπορεί να μη διαθέτουν την απαραίτητη πείρα στα οικοκυρικά ή να μη μιλούν την αγγλική γλώσσα. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός των παραπόνων αφορά διάφορους τύπους εγκλημάτων στα οποία μπορεί να πρωταγωνιστούν οι αλλοδαπές, όπως είναι οι κλοπές κυρίως χρυσαφικών από τις οικίες όπου εργάζονται.