Σε είκοσι οχτώ χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε χθες από το Κακουργιοδικείο Πάφου ο Μιχαλάκης Αρέστη, 45 χρόνων από τα Χολέτρια, ο οποίος στις 20 Μαρτίου 2008 με κυνηγετικό όπλο, χωρίς αιτία και αφορμή, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τους συγχωριανούς του Σωκράτη Κυπριανού 72 χρόνων και Μυριάνθη Στυλιανού 43 χρόνων, καθώς και για απόπειρα φόνου του ιερέα Κελοκεδάρων.
Από νωρίς το πρωί, μαυροφορεμένοι συγγενείς των δύο θυμάτων βρίσκονταν στο δικαστήριο εν αναμονή της απαγγελίας της ποινής. Η παρουσία της Αστυνομίας και ιδιαίτερα των μελών της ΜΜΑΔ ήταν έντονη εντός και εκτός του δικαστηρίου. Η αστυνομική κλούβα με τον κατηγορούμενο κατευθύνθηκε νωρίς το πρωί στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του επαρχιακού δικαστηρίου και από εκεί, φρουρούμενος, οδηγήθηκε από εσωτερική είσοδο στην αίθουσα του δικαστηρίου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας.

Οργή και λιποθυμίες
Ωστόσο, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια αμέσως μετά την επιβολή της ποινής και την αποχώρηση των δικαστών από την αίθουσα. Οι αστυνομικοί μόλις και μετά βίας κατάφεραν να συγκρατήσουν τους συγγενείς, που με οργίλο ύφος προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον του δολοφόνου, ενώ μια γυναίκα είχε λιποθυμήσει.
Οι αστυνομικοί, μέσα από τον πανικό που δημιουργήθηκε, τις φωνές και τις σπρωξιές, κατάφεραν να απομακρύνουν τον Αρέστη και από εσωτερική είσοδο τον μετέφεραν στα υπόγεια κρατητήρια, τα οποία βρίσκονται δίπλα από τον κλειστό και αυστηρά φρουρούμενο χώρο στάθμευσης.
Έξω από το χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι παρέμειναν για αρκετή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Το φονικό
Το διπλό φονικό διαπράχθηκε το απόγευμα της 20ής Μαρτίου στα Χολέτρια, όταν ο κατηγορούμενος, άτομο με προβληματική συμπεριφορά, εισέβαλε στο καφενείο του χωριού και πυροβόλησε εναντίον του ιδιοκτήτη Σωκράτη Κυπριανού, 72 χρόνων, πατέρα εφτά ενήλικων παιδιών. Ο τραυματίας σύρθηκε μέχρι το διπλανό κατάστημα της Συνεργατικής Εταιρείας του χωριού, όπου εκεί βρίσκονταν η γραμματέας, ένας πλασιέ, η Μυριάνθη Στυλιανού, μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 20, 19 και 6 χρόνων, η οποία μόλις είχε πάει εκεί για να ψωνίσει, και ακόμα μια πελάτισσα. Η Μυριάνθη, που εργαζόταν ως φροντίστρια, όταν είδε τον τραυματία να αιμορραγεί, προσπάθησε να τηλεφωνήσει στο νοσοκομείο. Εκείνη την ώρα μπήκε στο κατάστημα ο Αρέστη, ο οποίος έστρεψε το κυνηγετικό όπλο εναντίον της και την πυροβόλησε, τραυματίζοντάς την θανάσιμα. Πριν βγει από το κατάστημα πυροβόλησε και πάλι εναντίον του Κυπριανού. Εξερχόμενος με το κυνηγετικό του όπλο, συνάντησε στο δρόμο τον ιερέα του γειτονικού χωριού, πατέρα Βρυώνη. Κοντοστάθηκε όταν άκουσε τον ιερέα να τον ρωτά τι είχε κάνει και αφού σημάδεψε το όχημα που οδηγούσε, τον πυροβόλησε χωρίς, ευτυχώς, να τον τραυματίσει.
Η συμπεριφορά του Αρέστη, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ήταν προβληματική τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του ενός γιου του σε δυστύχημα, αλλά και από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη σύζυγό του. Όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, η σύζυγός του τον έδιωξε από το σπίτι το 1999. Ο ίδιος πίστευε και πιστεύει ακόμα ότι το παιδί του δεν σκοτώθηκε σε δυστύχημα, αλλά ότι δολοφονήθηκε.
Όλοι όσοι τον γνώριζαν, πίστευαν ότι η ψυχολογική του κατάσταση δεν είναι καλή, πλην όμως τον θεωρούσαν ακίνδυνο.
Χθες, στις 12.15, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Φίλιππος Χαραλάμπους απάγγειλε την ποινή στον κατηγορούμενο. Το Κακουργιοδικείο Πάφου, κρίνοντας τον κατηγορούμενο ένοχο σε δύο κατηγορίες ανθρωποκτονίας και μιας απόπειρας ανθρωποκτονίας, κατόπιν παραδοχής του, σχολίασε τον ιδιαζόντως απεχθή τρόπο δράσης του κατηγορουμένου, ο οποίος στις 20 Μαρτίου, εντελώς αναίτια, ανέσυρε από το αυτοκίνητό του το κυνηγετικό του όπλο και αφαίρεσε τη ζωή δύο συγχωριανών, του Σωκράτη Κυπριανού και της Μυριάνθης Στυλιανού, ενώ από σύμπτωση δεν πέτυχε να σκοτώσει και τρίτο πρόσωπο - τον ιερέα του γειτονικού χωριού.

Κακουργιοδικείο: Δεν υπήρξε μεταμέλεια
Το Κακουργιοδικείο τόνισε ότι, παρά την παραδοχή του, ο κατηγορούμενος δεν έδειξε σημεία ουσιαστικής μεταμέλειας, αφού στην κατάθεσή του στην Αστυνομία ανέφερε ότι δεν μετανιώνει για τις πράξεις του.
Το δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψη τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα του κατηγορουμένου, τα οποία σε συνδυασμό με τις ίδιες τις πράξεις αλλά και την επιθετικότητα που συνεχίζει να δείχνει, σύμφωνα με ψυχιατρικές εκθέσεις, έκρινε ως δεσπόζον στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση την ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου.
Το δικαστήριο διέταξε όπως -οι ποινές των 28 ετών που επέβαλε σε κάθε κατηγορία που αφορά ανθρωποκτονία, καθώς και η ποινή φυλάκισης των 18 ετών που επέβαλε στην κατηγορία της απόπειρας φόνου- συντρέχουν.