Καταγγελίες -με… αποδείξεις- του Κινήματος Οικολόγων - Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συστηματικά τροφοδοτούν, από τα κατεχόμενα, συγκεκριμένα καταστήματα με απαγορευμένα φυτοφάρμακα και βιοκτόνα όπως το Λανέιτ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ απεμπολούμε το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει τον παραγωγό και τη χώρα προέλευσης του προϊόντος που καταναλώνει…

Συνεργάτης του Κινήματος Οικολόγων κατήγγειλε χθες στη «Σ» την ανεξέλεγκτη και παράνομη διακίνηση, μέσω των Βρετανικών Βάσεων και των οδοφραγμάτων, επικίνδυνων φυτοφαρμάκων όπως το γνωστό Λανέιτ. Μάλιστα, μας επέδειξε και δείγματα αυτών των προϊόντων, μεταξύ των οποίων και σφραγισμένα σακουλάκια χρώματος ασημί χωρίς ένδειξη, που προέρχονται από συγκεκριμένο κατάστημα στην κατεχόμενη Μόρφου και που περιέχουν Λανέιτ, όπως απέδειξε ανάλυση του Κρατικού Χημείου που ζήτησε το Κίνημα Οικολόγων.

Κανένας δεν συνελήφθη…

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη το περασμένο Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 ο βουλευτής των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, που αποκάλυψε ότι «Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συστηματικά τροφοδοτούν, μέσω των οδοφραγμάτων και των Βρετανικών Βάσεων, συγκεκριμένα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων με απαγορευμένα φυτοφάρμακα και βιοκτόνα όπως το Lannate (Λανέιτ)».

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «συχνά το Λανέιτ και τα άλλα παράνομα σκευάσματα είναι συσκευασμένα σε συσκευασίες χωρίς εμφανείς ενδείξεις. Οι παράνομοι και οι πελάτες τους εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Τις καταγγελίες αυτές θέσαμε υπόψη των αρμοδίων από τον Ιούνιο του 2011, αλλά ουδέν έπραξαν. Δόθηκαν στοιχεία για οχήματα και πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται σ’ αυτές τις ενέργειες, αλλά κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί ή καταδικαστεί».

Χρειάζονται έλεγχοι και νομοθεσία

Ο βουλευτής των Οικολόγων χαρακτήρισε «εντελώς ανεπιτυχείς» τους «λεγόμενους αιφνιδιαστικούς ελέγχους από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, που δεν έδωσαν μέχρι σήμερα αποτελέσματα». Ανάφερε ότι συνεργάτες του Κινήματος εντόπισαν κατάστημα λιανικής πώλησης του λανέιτ στις ελεύθερες περιοχές (στη Λευκωσία) και, όπως είπε, «πωλείται μάλιστα στο συγκεκριμένο κατάστημα με όλες τις εμφανείς ενδείξεις, ελεύθερα, χωρίς να φοβάται ο πωλητής ότι θα εμφανιστεί αιφνιδιαστικά ο Επιθεωρητής του Υπουργείου Γεωργίας».

Ο κ. Περδίκης κάλεσε τις Αρχές να εντείνουν τους ελέγχους τους στα οδοφράγματα και στις περιοχές πέριξ των Βρετανικών Βάσεων. Και συνέχισε: «Παράλληλα ζητούμε, επιτέλους, να ψηφιστεί νομοθεσία που να καθιστά παράνομη όχι μόνο τη χρήση αλλά και την κατοχή ή μεταφορά απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και ιδιαίτερα του δηλητηριώδους λανέιτ. Να γίνουν πραγματικά αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα καταστήματα λιανικής πώλησης και να τιμωρηθούν οι παράνομοι. Αυτά τα δηλητήρια (όπως το λανέιτ) φθάνουν στο πιάτο των καταναλωτών ή χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες (όπως οι δηλητηριάσεις ζώων)».

Το «αμαρκέ» φακελάκι ήταν δηλητήριο Λανέιτ

«Χρειάστηκε να αξιοποιήσουμε τις υπηρεσίες του Κρατικού Χημείου για να αποδείξουμε ότι το ''αμαρκέ'' φακελάκι από το κατάστημα γεωργικών φαρμάκων στη Μόρφου ήταν καθαρό δηλητήριο Λανέιτ», αποκάλυψε ο Γιώργος Περδίκης. Πράγματι, σε επιστολή του στις 14 Μαρτίου 2012 προς τη Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους Πόπη Κανάρη, ο κ. Περδίκης υπέβαλλε ότι Κύπριος καταναλωτής επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και αγόρασε από κατάστημα αγροτικών προϊόντων Λανέιτ.

Τα σακουλάκια μεταφέρθηκαν στις ελεύθερες περιοχές και μου παραδόθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη δηλωτική του περιεχομένου της συσκευασμένης ουσίας. Ζητούσε να πληροφορηθεί κατά πόσον η ουσία αυτή περιείχε τη δραστική ουσία Methomyl ή άλλη δηλητηριώδη ουσία, της οποίας η χρήση δεν επιτρέπεται στις ελεύθερες περιοχές.

Σε απάντησή της, ημερομηνίας 20 Μαρτίου 2012, η Δρ Κανάρη αναφέρει ότι, μετά από ανάλυση του δείγματος, αποδείχτηκε ότι, πράγματι, αυτό περιείχε Methomyl, που είναι καρβαμιδικό φυτοφάρμακο και είναι το δραστικό συστατικό των εμπορικών σκευασμάτων Lannate, Metharin, Lanex κ.ά.».

Τόνοι τουρκικών προϊόντων με καρκινογόνα φυτοφάρμακα

Να υπενθυμίσουμε ότι την 1η Μαρτίου 2012 δημοσιεύτηκε στη «Σ» άρθρο του Κλεάνθη Ε., μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Καταναλωτών, σύμφωνα με το οποίο στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ, «εισάγονται από την Τουρκία, μέσω των κατεχόμενων λιμανιών μας και κατόπιν ανεπαρκούς υγειονομικού ελέγχου, χιλιάδες τόνοι γεωργικών προϊόντων δεύτερης και τρίτης ποιότητας και -το χειρότερο- φορτωμένοι με καρκινογόνα φυτοφάρμακα».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «τα προϊόντα αυτά σφραγίζονται από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο και τον Ευρωπαίο παρατηρητή στα κατεχόμενα και έτσι βαφτίζονται ως κυπριακά προϊόντα. Ακολούθως έρχονται στις ελεύθερες περιοχές κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες και τοποθετούνται σε κιβώτια Ελληνοκυπρίων παραγωγών.

»Έτσι, ανυποψίαστοι Κύπριοι καταναλωτές αγοράζουν τα τουρκικά προϊόντα από λαϊκές αγορές και φρουταρίες χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική προέλευσή τους, τον παραγωγό και ότι είναι φορτωμένα με απαγορευμένα από την ΕΕ φυτοφάρμακα, καταναλώνοντας έτσι τον αργό θάνατο. Επακόλουθο είναι τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου στον τόπο μας και ο πλουτισμός Τούρκων, Τουρκοκυπρίων και ασυνείδητων Ελληνοκυπρίων εμπόρων.

Αλήθεια, τι κάνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών και οι αγροτικές οργανώσεις;», ερωτά ο αρθρογράφος.