Έφυγε ο Μανώλης Χριστοφίδης

Απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών ο γνωστός πολιτικός Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο καταξιωμένα και επιφανή στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Μανώλης Χριστοφίδης έδινε τους τελευταίους μήνες πραγματική μάχη για ν' απαλλαγεί από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, καθώς είχε υποστεί βαριάς μορφής εγκεφαλικό επεισόδιο στις 22 του περασμένου Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για να του αφαιρεθεί αιμάτωμα από τον εγκέφαλο. Λίγους μήνες προηγουμένως, και συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της κρίσιμης κατάστασής του, είχε μεταβεί στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωί, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

Ενεργό μέλος στον ΔΗΣΥ

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ εκ μέρους όλων των φίλων και συνεργατών του εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του και διαβίβασε τα θερμότερα συλλυπητήρια προς την οικογένειά του.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα, από το οποίο προέρχεται, ανέφερε επίσης ότι ο Μανώλης Χριστοφίδης υπήρξε εκ των ιδρυτικών στελεχών της παράταξης και στενός συνεργάτης του Προέδρου Κληρίδη. Υπήρξε, επίσης, ο ιδρυτής και ο πρώτος πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ), για δέκα χρόνια. Λαμβάνοντας μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, διετέλεσε επίσης πρόεδρος της νεανικής οργάνωσης της ΑΝΕ. Πρώτος πρόεδρος διετέλεσε και της ΟΕΦΕΚ.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του ακεραίου ήθους αλλά και της ευρείας αποδοχής που ετύγχανε στην παράταξη, του είχε ανατεθεί η θέση του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τιμήσει όπως αρμόζει το Μανώλη Χριστοφίδη, κατέληγε στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ. Ο Μανώλης Χριστοφίδης διακρινόταν για το πνεύμα, το χιούμορ και την εργατικότητά του.

Συγκινήθηκε ο Γλαύκος Κληρίδης

Σε δηλώσεις του ο Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε ότι «αισθάνομαι ότι έχασα ένα φίλο ή ένα αδερφό». Πρόσθεσε: «Θέλω να τιμήσω το Μανώλη για δύο-τρία πράγματα. Πρώτον γιατί είχε καθαρή σκέψη, δεύτερο γιατί πάντα ήταν έτοιμος να υπηρετήσει και τρίτο διότι ήταν ανθρωπιστής».

Η πολιτική του καριέρα

Όντας νομικός, υπηρέτησε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας και αργότερα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας του ΔΗΣΥ δύο φορές, το 1981 και το 1986. Επτά περίπου χρόνια μετά, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, διορίστηκε Υπουργός Υγείας από 1993-1997. Αργότερα, το 1997, διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για ένα χρόνο και το 1998 Προεδρικός Επίτροπος για πέντε χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2003.

Οικογενειακή κατάσταση

Ο Μανώλης Χριστοφίδης γεννήθηκε στη Λεύκα την 1η Φεβρουαρίου του 1941. Όταν αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες.

Παντρεύτηκε με την Ελένη Θεοδοσίου, με την οποία απέκτησε δύο θυγατέρες.

Ισχυρός φίλος της νεολαίας

Σε ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν τα μέλη της ΝΕΔΗΣΥ, εξέφρασαν τα θερμά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. «Ο Μανώλης Χριστοφίδης, εκτός από καταξιωμένο στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κυβέρνησης Κληρίδη, αποτέλεσε διαχρονικά έναν ισχυρό φίλο και συμπαραστατη της ΝΕΔΗΣΥ. Σε χρόνια δύσκολα, έθεσε τις βάσεις για την πολιτικά ωφέλιμη και ανιδιοτελή δράση της οργάνωσης μας, ενώ το 1981 πρωτοστάτησε για την ίδρυση της φοιτητικής μας παράταξης, της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», ανέφεραν επίσης στην ανακοίνωση. «Η διαχρονική του προσφορά», κατέληξαν τα μέλη της ΝΕΔΗΣΥ, «και το αστείρευτό του ενδιαφέρον για την νεολαία, ας αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και οδηγό για τη στάση ζωής κάθε Νεδησύτη και κάθε Πρωτοπόρου».

Top